AUTOIMMUN, a haldokló társadalom

 

Alapelv: az autoimmun betegség a lélek öngyilkossági kísérlete. Hasonlóan a csontritkulás a szellem öngyilkossági kísérlete. Ezért autoimmun betegségből meggyógyulni csak akkor lehet, ha a lélek élni akar. A materiális birtoklás nem a lélek boldogsága.

Kapcsolódó témakör:

.

Kórkép, helyzetkép, diagnózis

Ha megnézzük a hivatalos statisztikákat, akkor a modernkor társadalmára jellemző, hogy egy adott civilizációs betegség érinti  az emberek 10-20-50%-át. Ilyenek az allergia, szív és érrendszeri betegség, cukorbetegség, csontritkulás, daganat, autoimmun betegség, elhízás, magas vérnyomás, légzőrendszer betegségei, lelki betegségek (aggodalom, félelem, stressz, depresszió). A civilizációs betegségek együtt járnak, az egyik generálja a másikat. GYAKORLATILAG NINCS EGÉSZSÉGES EMBER. Már gyerekkorban is diagnosztizálható egyik-másik, vagy akár több is, de 30-40 éves korra már biztosan kimutatható 2-3 betegség együttes jelenléte, ilyenkor legtöbb esetben gyógyszer szedése szükséges. A civilizációs betegségek hatása, hogy az emberek munkaképessége látványosan csökken, stresszhelyzeti reakciója pedig katasztrofálisan rossz lesz. A sok egészségügyi vizsgálat, gyógykezelés, segédeszköz, egész életen át szedett gyógyszer, táppénz, rokkant nyugdíj, a csökkenő termelés mellett egy folyamatosan növekvő kiadást jelent. Tény, hogy az orvoslás nagyon magas szinteket ért el, azonban nem tud mást tenni, mint életben próbálja tartani a haldokló társadalmat. A hatalmas embertömeg futószalagon halad keresztül az ellátórendszeren, és ahogy az élelmiszer előállításából kifejlődött az élelmiszeripar, így a gyógyításból is kifejlődött az egészség(betegség)ipar. Sőt, hogy még érdekesebb legyen, azt is elvárják, hogy az egészségipar profitot is termeljen.

A modern emberek egyedi egészségét alapul véve, a jelen társadalom haldoklik, gépek és gyógyszerek tartják életben, és sok szakember „rabszolgamunkája”. Ezt mára tényként el is fogadta az átlag ember. Alázatosan meghajol azelőtt, hogy a sors így sújt minket, ma az egyik ismerős hal meg, holnap a másik, és rettegve várja, hogy ő mikor következik.

.

A táplálkozási szokások változása

Az emberi fejlődést tekintve, néhány ezer évvel ezelőtt az ember főleg zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat, húst, tojást és ősi gabonaféléket evett. Általában elmondható, hogy gluténmentesen étkezett, nem ismerte a cukrot, és alacsony glikémiás indexű (GI) volt (<40-50) a táplálék. Az ősi gabona teljesen más volt mit a mai, és az NEM A MAGYAR TÖNKÖLY volt.

Az 19. század végétől kezdett kialakulni az élelmiszeripar, ez az időszak tekinthető az ipari forradalom második szakaszának, egészen az első világháborúig. Azonban az élelmiszeripar drasztikus fejlődése a második világháború után kezdődött, mikor kiderült, hogy milyen jól lehet profitot termelni. Ekkor már jelen voltak a vegyszerek a mezőgazdaságban, a hormonok és egyéb gyógyszerek az állattartásban, illetve megjelentek az egyre jobban feldolgozott élelmiszerek.

A mai élelmiszerek jellemzője, hogy alapvetően minden gabonából és cukorból készül, a húsfélék pedig sok szóját és vegyszert (ízfokozó, tartósítószer, színezék) tartalmaznak. Emellett például a magyar lakosság táplálkozási szokásaira jellemző, hogy kritikán aluli mennyiségben fogyaszt csak zöldséget és gyümölcsöt. A jelen kor étrendje nem más mint gluténbomba 100-as GI-vel, mely gyorsan felszívódik, instabil vércukorszintet és állandó éhségérzetet eredményez, tönkreteszi a vékonybelet, így a civilizációs betegségek alapfeltételeit meg is teremti.

A mai korra jellemző továbbá a rendszeres testmozgás teljes hiánya. A testépítés, a zárt térben végzett aerobik nem helyettesíti azt. Ezen túlmenően nagyon kevés időt töltünk a szabad térben. Mindig betonépületekben tartózkodunk (lakás, munkahely, bevásárlás, szórakozás), ahol a Föld rezgései erősen korlátozódnak (az USA-ban sokszor mesterségesen gerjesztik ezeket, mert különben a benn élők ,megbetegszenek), vagy autóban és egyéb tömegközlekedési eszközön utazunk, ahol bőséges elektroszmog ér el minket. A napfény hiánya a D vitamin kialakulását csökkenti, melyet táplálék kiegészítővel nem lehet igazán jól pótolni. NEM LÉTEZIK MOZGÁS KAPSZULA, NAPFÉNY KAPSZULA.

Mikor az emberi élet informatikáját tanulmányoztam magyar kutatókkal, több ezer európai ember állapotfelmérésének az eredményét láttam és szoftveresen értékeltem. A mérés első körben ad olyan információkat, hogy mi az a tényező, ami által nagyon terhelt a szervezet úgy akut (jelen idejű), mint krónikus (régi, több éves) távlatokban. A mérések 90%-án krónikus gondot mutatott a glutén. Érdekes, hogy ezeknek az embereknek a nagy része nem tudta magáról, hogy glutén érzékeny. Információ szinten ott volt a jelzés, azonban még nem materializálódott a probléma annyira, hogy orvoshoz mentek volna. A páciensek szintén 90%-ánál rossz volt a felszívódás a vékonybélben, és ezeknél immunrendszeri problémákat is jelzett a felmérő rendszer. A mérések kb. 85%-ánál a szervezetnek elege volt a szénhidrátokból. Illetve a legtöbb esetben a szervezet tele volt toxinokkal, nehéz fémekkel, fluorral, klórral, vegyszer maradványokkal, stb.

 

Paleolit étrend

Gluténmentes táplálkozást folytató gyerekeknél derül ki, hogy elhíznak néhány év alatt. Ez sajnos természetes velejárója annak, hogy a gluténmentes termékek magas GI-vel rendelkeznek.  Az alacsony szénhidrát tartalmú termékek pedig mindig sok glutént tartalmaznak. A modern embernek a legjobb lenne a kettő kombinációja, gluténmentes és alacsony GI értékű, ahogy volt ez az ősember idején, mikor nem létezett a mai gabona, cukor, vegyszerarzenál és táplálkozási szokások.

Ez meg is adatott a paleolit táplálkozásnál, melynek most nagy divatját éljük. Semmilyen gabonát nem használ, hanem gabona helyett magvakból készült liszteket. Emellett kizárja a cukrot, a hüvelyes zöldségeket, és a tejtermékeket. Nevét a korszakról kapta, mely a paleolitikum. Tény, hogy a paleolit ember várható élettartama születéskor kb. annyi volt, mint a mai európai emberé és kicsit több, mint a mai magyar emberé. Természetesen itt leszámítjuk a magas csecsemő halandóságot, háborúkat és a járványokat. Elgondolkodtató, hogy manapság mi csak a drága pénzen fenntartott egészségüggyel vagyunk képesek ugyanennyit élni.

A paleolit étrend mindenkinek segít a gyógyulásban, hiszen éppen azokat az élelmiszereket zárja ki, amelyek a civilizációs betegségek legfőbb forrásai. Azonban sokszor kevés változtatni az étrenden, hanem egyéb technikákat is be kell vetni a gyógyulás érdekében, legyen az a modern orvoslás módszere, vagy alternatív gyógymód, esetleg energia gyógyászat, vagy a spirituális világ. Bárki, aki áttér egy szigorúan betartott paleolit étrendre, az látványosan tapasztalni fogja egészségi állapotának javulását.

A paleolit étrend esetén figyelni kell arra, hogy a legtöbb ember (80-90%) esetén bizonyos olajos magvak allergének, ilyen a szezámmag, napraforgó, különböző mogyorógélék, esetleg mandula, stb. Mielőtt bárki ilyen táplálkozásba kezd, jó ha előbb kiméreti, hogy számára mi allergén és mi nem. Ugyanis ha folyamatosan visz be a szervezetbe egy-két allergént, akkor fenntart egy gyulladásos folyamatot, mely az egész módszert semmissé teszi. Sokszor nem is maga az olajos mag a korlát, hanem a termesztésből, vagy a környezetből származó vegyszerek (génmódosítás, műtrágya, nővényvédőszer, vagy egyszerűen csak a repülőtér, autóút, gyárak közelsége.)

Magyarországon a paleolit táplálkozás félre van értelmezve, mintha csak a sertéstenyésztők szponzorálták volna. Itt főleg a hús fogyasztására van állítva. A TÚLZOTT HÚSFOGYASZTÁS KORAI ÖREGEDÉSHEZ, A VESÉK TÖNKRETÉTELÉHEZ VEZET. AZ IGAZI PALEO ÉTREND ZÖLDSÉGRE, MAGVAKRA ÉPÜL, KEVÉS HÚSSAL. 

Normál esetben a paleo étrend egy kúra, mely tarthat negyed-fél vagy egy egész évig, de aztán vissza kell állni az alkatunknak megfelelő táplálkozásra. Ez azt jelenti, hogy aki hisztérikus alkatú testileg, hízékony, hajlamos a cukorbetegségre, magas vérnyomásra, annak NEM kell ennie szénhidrátot, sem túl sok húst, ő a saláta evő, és olyan zöldségeket érdemes fogyasztania, melyek gyökerek (répa, petrezselyem, retek, stb.) Itt még fontos a vércsoport szerepe is. Aki még AB-s is, annak szinte nem is kell ennie, számára a sok szénhidrát, ami esetleg más számára normális, az már „halálos”. A hisztériás és neuraszténiás alkatról a Ki vagyok? c. könyvben lehet olvasni. 

.

Autoimmun betegségek kialakulása, fejlődése, gyógyítása

A ma használatos bő termésű gabonák olyan fehérjéket (lektineket) tartalmaznak, melyek a vékonybélben felszívódási problémákat okoznak, pontosabban rést ütnek a felszívódási felületen és így olyan fehérjék is felszívódnak, amelyek egyébként nem kellene hogy bekerüljenek a szervezet belső táplálási láncába. Az immunrendszer érzékeli a nemkívánatos betolakodókat és harcba száll ellenük. Azonban a fehérjék megsemmisítésével párhuzamosan a harcot több síkon folytatja. Saját, a betolakodóhoz hasonló fehérjéket is megtámad. Az immunrendszer meg lett tévesztve a külső fehérjék által. Az immunrendszer addig folytatja a harcot, ameddig az idegen fehérjék bekerülnek a felszívódási láncba, ameddig tart a külső provokáció. Magyarán, csak úgy lehet leállítani a az önmegsemmisítő folyamatot, ha nem kerül be a szervezetbe a provokáló idegen fehérje. Ezt pedig CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a táplálkozás radikális változásával érhető el. NINCS MÁS MÓDSZER. A provokáló fehérjékből nem kevesebbet kell enni, HANEM TELJESEN KERÜLNI KELL ŐKET.

Az autoimmun betegség MATERIÁLIS SZINTEN mindig a táplálkozás nem megfelelő voltával kezdődik. A sok főtt tészta, lisztes árú, látvány-péksütemény,  édesség, üdítő, rizs, burgonya, túlzott tejtermék fogyasztás elindítja az autoimmun folyamatot. Sokáig (évekig, évtizedekig) bírja a szervezet, bár az autoimmun folyamat a háttérben alig észrevehető módon zajlik. Hogy kinek mi lesz az autoimmun folyamat gyakorlati megnyilvánulása, azaz milyen diagnózist kap a páciens, az már az egyedi életétől és genetikájától függ.

Azonban már évekkel korábban ott a lelki tényező. A lélek nem érzi jól magát az életben. Valami nem stimmel. Lehet materiálisan minden jó és az elvárásoknak megfelelő, de a lélek nem hogy nem boldog, hanem annyira boldogtalan, hogy öngyilkos akar lenni. Ezt már csak fizikai síkon belobbantja például a fent nevezett táplálkozás, mely szintén lelki okok miatt alakul olyanná, amilyen. Minden mindennel összefügg.

Az autoimmun betegség belobbantása mindig a stressztől függ. Aki a versenyszférában szétdolgozza magát, lót-fut, aggódik, fél, retteg, lelkileg kifárad, annál azonnal jelez a rendszer. Napjaink legdivatosabb autoimmun betegsége a sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis). Ilyenkor egy-két éven át is tud fájni a váll, térd, boka ízület, azonban ki ér rá foglalkozni vele. Aztán amikor igazán belobban a betegség, akkor már mozdulni sem tud az illető.
Aki stresszmentes életet tud élni, annál lehet, hogy csak 40-50 éves korára jelentkezik a betegség, egy teljesen lágy formában, egy még elviselhető fájdalommal.

Jó hír, hogy az autoimmun betegségből meg lehet gyógyulni. Rossz hír, hogy a páciensen múlik a siker. Aki semmit nem tesz magáért, az nem fog meggyógyulni. Akut fázisban igenis kellhetnek a gyógyszerek, hiszen egyáltalán a túlélés a kérdés.

Azonban:
– azonnal át kell térni a legszigorúbb egészséges, vegyszermenetes (demeter) minőségű étrendre
– meg kell érteni a betegség okát (lásd Egészség, mint beteg állapot c. könyv), célját és értelmét a saját karma függvényében,
– aki elfogadja annál spirituális technikák alkalmazása,
– illetve szükséges egy kiegyensúlyozott családi háttér, azaz nem árt, ha élettársunk egy „sámán”, aki mindig adagolja a pozitív jövőképet, gondolatokat, érzéseket.

AZ A KÖRNYEZET AMI BETEGGÉ TESZ, AZ NEM GYÓGYÍT MEG, HANEM TOVÁBB MÉLYÍTI A BETEGSÉGET (lásd Ébredés c. könyv). Ezért lehet hogy el kell válni, lehet, hogy el kell költözni, lehet hogy munkahelyet kel váltani, lehet mindezt együtt, és közben új barátokat kell találni. Ez utóbbiakat mindig tálcán hozza a sors, csak észre kell venni és el kell fogadni. 

Akut fázis után szükséges a regeneráció, az izmok és ízületek újbóli felépítése, könnyen felszívódó fehérje és kollagén fogyasztása, bizonyos mozgások újra tanulása, gyógytorna és nem megterhelő, de rendszeres mozgás.

A fenti folyamat a súlyosságától függően 1-2-3 évet jelent, az akut fázis után már élhető az élet, bár még vannak korlátok. Azt szoktam mondani, amit nem tudunk megtenni, azt biztos nem is kell, ezért adta a Létezés ezt a korlátozást. A teljes gyógyulásról akkor beszélhetünk, ha már eltűnik az időjárás függőség, az állapot rosszabbodása a ködös, esős, nyirkos időkben.

Az északi népeknél fokozottan jelentkezik a reuma, ezért például a skandináv népek előszeretettel mennek délre gyógykezelésekre rendszeres jelleggel, illetve szívesen nyaralnak a napsütötte helyeken. Ugyanakkor például az olaszok akik szinte csak főtt tésztát esznek, nem szenvednek annyira az ízületi betegségekben, ennek oka a sok olívaolaj és olajbogyó fogyasztása, illetve a relatív stresszmentes élet.  Amikor az olaszok hangoskodnak, akkor kibeszélik magukból a belső feszültségeket, illetve ők messze lazábban kezelik az életet, mint például a németek.

A krónikus betegségeknél mindig ott van a háttérben a krónikus kimerültség, fáradtság, kiégettség. Ezek évek alatt alakultak ki, évek alatt múlnak el, de amíg vannak, addig blokkolják az autoimmun betegségek gyógyulását. Sokfajta módszer létezik a krónikus fáradtság kezelésére, de ez lassú folyamat. Az általam ismertek közül a leggyorsabb azon spirituális technikák, melyek kimondottan az idegrendszert töltik fel erővel, energiával és ott harmóniát teremtenek. Egy ilyen jellegű 10 perces kezelés után megmozdult az erőtlen láb, stabil lesz a járás. Nyilván egy ilyen kezelés nem old meg mindet véglegesen. De eleinte napi, majd két-háromnapi, később heti szinten igen gyors és látványos javulást eredményez. Ugyanis a szervezet legtöbbször nem azért nem gyógyul, mert nem tud, hanem azért, mert nincs hozzá ereje. 

A modern orvoslás gyakran megragad egy dagadt térnél, melyet tönkre tett a reuma, és ha javulás is mutatkozik, képesek erőltetni a műtétet, ahelyett, hogy észrevennék, hogy sokszor a gerinc problémái miatt nehéz a járás és már nem a reuma miatt. A gerinc alsó szegmenseinek a betegségei okozhatnak nehéz és bizonytalan járást, fájdalmakat, a térd duzzanatát és ezeket térdműtéttel nem lehet gyógyítani. Gerincnél legtöbbször ott van a háttérben a fent említett krónikus kimerültség is. Ezen a területen hatékony a hagyományos kínai orvoslás, az antropozófia és a jól alkalmazott spirituális technika. A műtétek csak tüneti kezelések, azonban ezek adott szinten gyakran lehet, hogy már nélkülözhetetlenek. 

Autoimmun betegségből meggyógyulni 2-3 év alatt lehet a leggyorsabban, de csak szerető környezetben, maximális kiszolgálással, a művészet megélésével (lélekgyógyító), tápláló vegyszermentes táplálkozással, az Én, a tudat fejlődése által, megélve az ébredést, a megvilágosodást, radikális életszemlélet váltással. 

.

Egyéb autoimmun betegségek

Az autoimmun folyamatok érinthetik az ízületeken túl a vázrendszert, légutakat, pajzsmirigyet, bőrt, vesét, májat,  szívet, vért, ivarszerveket, stb.

Bármelyik esetben, a gyógyulás érdekében első perctől ajánlott az alkatnak megfelelő étkezés elkezdése, a betegség okainak feltárása, majd azok tudatos megoldása, nyilván a lehetőségek függvényében. Fontos megérteni, hogy az ilyen folyamatoknak a táplálkozáson túl, mindig van lelki háttere, illetve A BETEGSÉGNEK MINDIG VAN ÉRTELME ÉS CÉLJA, csak fel kell fedezni azt.

A civilizációs betegségekre felállíthatóak matematikai képletek, a könnyebb megértés végett. Ez nem misztikus bizonygatás, hanem egyszerű megfigyelés akár az, hogy az alma leesik a fáról.
Autoimmun + anyai szereptől való félelem = endometriosis,
Autoimmun + megfelelési kényszer = rheumatoid arthritis (a megfelelési kényszer irányulhat a munkahely, a család, vagy saját domináns anyja irányába).

.

Ami tabunak számít a fogyasztói társadalomban

Az ipari forradalom megteremtette azokat a műszaki és gondolkodási feltételeket amelyek az élelmiszer előállítást ipari méretűre tudta emelni. A két megélt világháború után pedig már senki nem akart éhezni. Az emberiség ellátása érdekében létrehozták az ősgabonákból a bőtermő magas sikértartalmú gabonákat. Műtrágyával és növényvédő szerekkel lehet garantálni a biztos termést. Ehhez jön még az olcsón és nagy mennyiségben termeszthető génmódosított szójabab, kukorica, stb. Tény, hogy 1.900-ban 1,5-1,6 milliárd ember élt a Földön, ma kb. 7 milliárd és 30 év múlva nagyon könnyedén elérhetjük a 9 milliárdot. Ennyi embert ellátni élelmiszerrel nagy kihívás. Az egyetlen gond, hogy a millió éves táplálkozási szokásaink 50-100 év alatt teljesen megváltoztak, míg szervezetünk, genetikánk képtelen ehhez alkalmazkodni.

Amit hivatalosan nem mond ki a fogyasztói társadalom: az élelmiszer amit eszünk és táplálkozási szokásaink miatt betegszünk meg leginkább, ha materiális szinten nézzük az életet. A lelki környezet amiben élünk (rabszolgasors, stressz, túlnépesedés, túlszabályozottság, egymás életének megnehezítése) szintén beteggé tesz minket. Az általunk megmérgezett környezet visszahat ránk.

Egy teljesen új alapokon nyugvó társadalmi rendszer szükséges ahhoz, hogy megváltozzon az emberek értékrendje, a saját egészségükhöz való viszonya, a másik emberhez való viszonya, és a technikai fejlődést nem ártana az emberiség egészséges ellátásának a szolgálatába állítani. Ha mégsem így lesz, akkor táplálkozási, mozgási szokásaink, értékrendjeink majd megvalósítják a Földön élő emberi létszám korlátozását, azaz lassan elnéptelenedünk. 

Az utóbbi években gyors változásnak indult civilizációnk, mely megmutatta, miben járunk tévutakon. Másfelől már hozza is az élet azokat a kényszerítő körülményeket, melyek miatt változnunk kell. Vagy megtesszük önszántunkból, vagy az élet beledöngöli az egész civilizációt a Föld porába. Ha nem megy szép szóval, majd megy erőszakkal. Mert csak a változással élhet túl a társadalom. Erről olvashatunk a Millió éves civilizációk c. könyvben. Comments are closed.