7 milliárdan vagyunk

.

2011 novemberében a Föld lakóinak a száma átlépte a 7 milliárdot. Ez érdekes és elgondolkodtató hír is egyben.

Már az 1800-as évektől kezdve több elmélet született, mely megállapította, hogy mekkora lakosságot bír a Föld eltartani, azonban ezek a számok sorra dőltek meg. Azonban az újabb és újabb rekordok új problémákat vetnek fel.rnStatisztikailag úgy tekintik, hogy másodpercenként 4,16 ember születik, 1,81 hal meg, így a gyarapodás másodpercenként kb. 2,35 fő. Ha belegondolunk ez hihetetlen nagy ütem, mely megfelel évi 1,11% gyarapodásnak.

Úgy tűnik az 1970-1980-as évekhez viszonyítva kissé lassult a növekedés üteme, mert akkor elérte majdnem a 2%-ot évente. Növekedés főleg a kevésbé fejlett területeken tapasztalható, míg a fejlett gazdasággal rendelkező területeken csökken a lakosság száma, már egy jó ideje, és folyamatosan.

Sok vagy kevés a gyarapodás üteme, illetve hány embert bír eltartani a Föld?

Ezen a téren is érvényes a 20-80-as szabály. A Föld lakóinak 20%-a birtokolja a javak 80%-át.  A lakól 80%-a dolgozik azért, hogy 20% luxusosan éljen.

Amikor a Föld körül annyi műhold kering, hogy lassan nem férnek el, akkor a Föld lakosságának 20%-a rendelkezik számítógéppel a munkahelyén is, meg otthon is, van legalább egy, de inkább két mobiltelefonja, és naponta több órát internetezik. A lakosság 80%-a ezekből jó ha a technika egyik vívmányáról hallott, a Föld lakóinak fele sosem telefonált, számítógépről hírből sem hallott, a műholdakról az hiszi, hogy visszatértek az istenek.

 

7 milliárd -– gazdasági vonatkozások

Új jelenség tapasztalható, az élet értéke helyett az életmód értéke jelent meg, azaz az új, uralkodó értékrend a pénz. A nagyobb nyereség érdekében az eddig fejlettebb Nyugat Európa szinte minden gyártó kapacitását áthelyezte Kínába, Mexikóba és hasonló helyekre, mert ott nagyon alacsony a munkabér. Természetesen mindennek ára van. Egyfelől hatalmas munkanélküliség kezd kialakulni a magas életszínvonalhoz szokott „nyugaton”. Új gazdasági birodalmak születnek, mint például Kína, ez felborítja a föld energia igény térképét, a hatalmi viszonyokat, és mindezek mellett gyenge minőségű termékek előállításához vezet.

A másik nagyhatalom India kezd lenni, ugyanis ő lett a szoftverközpont. A legnagyobb szoftverek itt készülnek, természetesen nem véletlenül, hanem az olcsó munkaerő miatt. Mindenki használ indiai szoftvereket, a banki automatákban, az összes nagy szoftver formájában, a hardverek telepítő, üzemelő szoftverei.

India másik nagy fejlődési területe a gyógyszeripar. Itt főleg a másolt, utángyártott generikus készítményeké a jövő, ezeket szinte ingyen állítják elő, természetesen sokkal rosszabb minőségben, hiszen nem megfelelő a hatóanyag tisztasága, illetve a hordozóanyag is megfoghatatlan. Ennek egyenes következménye a kívánt hatás elmaradása. Mivel a legtöbb országban a társadalombiztosítás komoly pénzügyi hiánnyal küszködik, ezért természetesen az olcsóbb megoldást támogatják, az ember egészségének a rovására (lásd Magyarország és a fiskális szemlélet, az ember nem számít)

 

7 milliárd – élelmiszer

Az egyik legnagyobb gond a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer előállítása. Már vagy 30 éve állítják agrártudományi szakemberek, hogy a földek túl vannak hajtva, nincs már semmi ásványi anyag tartalom bennük. Éppen ezért műtrágyáznak. A sok káros nitrát mind a szervezetünkbe kerül, ugyanis a növények felszívják, a táplálkozási lánc végén álló ember pedig felhalmozza azt. Az ember nem képes feldolgozni a műtrágyát, hiszen az evolúció évmilliói alatt nem alakultak ki ilyen enzimek. Lehet, 10 millió év alatt sikerülne, vagy gyorsabban is, egy kis génmódosítással.

Mivel a mennyiség és minőség szorzata állandó ezért gyakorlatilag a mennyiségi növekedést csak minőségi csökkenéssel érhetjük el. Azaz már nem utópia, hogy szemétből fűrészporral és mesterséges kémiai ízekkel remek élelmiszert lehet előállítani. Sajnos ez ma az élelmiszeripar.

Már terjedőben a génmódosítás is, mely eddig nem létező, természetellenes új fajok létrehozásáért felelős, melyekkel az emberi szervezet általában csak birkózik, de legtöbbször alul marad, ilyenkor a rák, túlsúlyosság, magas vérnyomás, allergia stb. kiütéssel győznek.

Mindehhez társul a pénz érdeke, azaz míg a világ egy részében kidobják az ennivalót, hegyekben állnak az eladatlan élelmiszerek, addig mások éheznek, vagy a legszegényebbek, egyszerűen éhen halnak.

 

7 milliárd – – víz

Kevesen foglalkoznak vele, de alapvető az egészséges ivóvíz. Legtöbben természetesnek veszik, hogy a csapból folyik, de a világ nagy részén nincs csap, vagy az onnan folyó víz ihatatlan. A reálisan gondolkodók már rájöttek, hogy a következő évszázadok alapvető problémája a víz lesz. A szennyezett környezet miatt egyre nehezebb tiszta vizet találni, egyre jobban kell tisztítani, szűrni, az egyre nagyobb városokba egyre nehezebb a háztartásokba elvezetni. Az agyon kezelt víz élettanilag már döglött, azaz tápértéke nulla. Ehhez kapcsolódik a másik probléma, a szennyvíz elvezetése és tisztítása, illetve a keletkező szennyvíziszap elhelyezése, kezelése. Napjainkban a metropoliszok fejlődésének a víz és szennyvíz kérdése szab határt.

Például Amerikában, már komoly hirdetések futnak, hogy a nagy országos kosármeccsek szünetében, ne egyszerre menjen a fél ország a mellékhelyiségre, mert összeomlik a szennyvízelvezető rendszer.


7 milliárd -– energia

Egy német felmérés szerint az európai országokban 2000 évben az 1980-as adatokhoz képest, a háztartások energia igénye megduplázódott. 2005-ben a 2000-es érték duplázódott meg. Amerikában kissé nagyobb a növekedés. Ez egyértelműen mutatja, hogy az energiaéhség egyre nő, és ezt egyre nehezebb kielégíteni. A növekedéssel egy átrendeződés is tapasztalható, a háztartásokban a villany lett az egyeduralkodó, fűtésre pedig a gáz, közlekedésre a kőolajszármazékok. Az igény növekedésének megfelelően az energia árak is lassan az egekbe szöknek, a szállító kapacitás lesz a szűk keresztmetszet.

Jól példázza ezt, hogy Amerikában időnként összeomlik a villamos energia ellátórendszer, ilyenkor a fél ország áram nélkül marad akár napokig. Az energiafüggőség ma már akkora, hogy egy több napos kiesés, akár veszélyeztetni is tudná az emberiség „fejlettebb” részét.

A tőke hamar rájött, hogy egy ilyen fontos dolgot, mint az energiaigény meg kell lovagolni, ezért mindenfajta adók meg is jelentek, és arra is nagyon vigyáznak a láthatatlan kezek, hogy nehogy olcsóbb legyen az energia, illetve nehogy alternatív forrásokat találjon bárki. Ez most így jó a tőkének, hogy mi lesz 200 év múlva, az már senkit nem érdekel.

 

7 milliárd -– fizikai hely

Komoly gondot okoz fizikailag elférni egymás mellett. A falvakból városok lesznek, a városok tovább nőnek, kinövik infrastruktúrájukat, ezért aztán, ha mindenki kimenne az utcára autójával egyszerre, akkor fizikailag el sem férnének azok, nemhogy menjenek. Jó példa erre Japán, ahol új autót csak úgy lehet vásárolni, ha igazolást visz a vásárló, hogy van parkolóhely a leendő gépkocsi számára. Ezzel összefügg, hogy ennyi embernek nehéz lakást biztosítani, mivel a termőterület vagy erdők esnek áldozatul, ezért a Föld hasznos területe csökken.

Egy amerikai pszichológus csoport egy érdekes paradoxonra hívta fel a figyelmet, egyre több ember él, egyre nagyobb városokban, egyre szorosabban egymás mellett és ennek ellenére, vagy talán éppen ezért egyre jobban elidegenednek egymástól. Felméréseik szerint az emberek nagy része nem is akar tudomást szerezni a többi embertársáról, legszívesebben egyedül élne valahol messze, természetesen a mai összes kényelmi eszköz birtokában.

 

7 milliárd -– stressz

Egyre több kutató veszi észre, hogy egyre fontosabb szerepe van a pszichológiai tényezőknek. Az értékrend változás miatt nem az élet a fontos, hanem az életmód, ennek megfelelően a pénz az isten. Akinek van, annak mindene megvan, akinek nincs, az nem számít embernek. Ráadásul a pénz forgandó, akinek nagyon sok van, az is az utcán találhatja magát egy pillanat alatt.

Éppen a felpörgött élet., a folyamatos létbizonytalanság, a nagy hajtás okozza, hogy az emberek kiborulnak idegileg. Ennek egyenes következménye a lelki bajokon túl a testi bajok, betegségek (pl. allergia), majd a családi élet, a válások, a magányos gyerekek, akik nem érik meg a szeretet érzését.

 

Hogyan tovább?

Jól látható, hogy ha a fejlődés üteme tovább folytatódik, akkor 2050-re majdnem 10 milliárd ember él majd a földön.

Ha meg is értjük, hogy most 7 milliárdan vagyunk és mindenki szeretne élni, ráadásul nem is rossz körülmények között, akkor már szerencsénk van, de ha a jövőt nézzük hatalmas problémák elé kell nézzünk. 10-20 év távlatában hihetetlen létszámnövekedéssel fogunk találkozni, és röpke 50 év alatt 60-80%-al több ember élhet a Földön, ha azt még életnek lehet nevezni.

Sokan sokféleképpen számolják, hogy bolygónk mit bír el. A XIX században esküdtek az 1 milliárd lakosra. Ma a földterületből, a vízigényből indulva, hagyományos élelmiszer előállítása esetén 5 milliárdot tekintenek ideálisnak, és feltételezve, hogy nincs semmilyen megszorítás. Ha elfogadjuk hogy szemétből is ennivaló lesz, illetve nem lesz mindenkinek hol lakni, akkor a 7 milliárdot is elfogadhatónak tartják. További korlátozásokkal még a 8 milliárd is elképzelhető, de 7 milliárd felett újabb korlát jelentkezik, az energia. A jelenlegi rendszerek még fejlesztés esetén sem bírják el a 8 milliárd lakos igényét.

A probléma adott, megoldást kell találni, mert kifutunk az időből. A jelenlegi fejlődési ütemmel nincs már 20-30 évünk gondolkodni. Azt pedig tudomásul kell venni, hogy a „fejlett nyugat” kiöregedik, helyüket, akár saját hazájukban is átveszik fokozatosan a fiatal, fejlődő népek akár Ázsiából, akár Afrikából. Népvándorlás. Honfoglalás.Comments are closed.