Allergia

.

Nagymama hozta a 8 éves unokáját állapotfelmérésre és életmód tanácsadásra, ugyanis az unoka szinte mindenre allergiás. Ezt már orvosilag is igazolták. Nagymama kezét tördelve és könnyeivel küszködve mondta, hogy mindent megad, ha az unokát végre valaki meggyógyítja, pénz nem számít.

A mérés során kiderült, hogy a gyerek mérgezési szintig tele van cukorral, ételadalékokkal, továbbá glutén érzékeny, és a tej is allergénként szerepel. Az életmód áttekintésekor kiderült, hogy csak édes üdítőket iszik (vizet még sosem ivott), édes levekből több litert naponta, délelőtt sok péksüteményt eszik, délután nasiként a nagyi süteményei szolgálnak. Ha nincs süti, akkor van egy kis édesség a boltból. A nagyi vagy maga főz, amúgy hagyományosan, sok liszttel, cukorral, vagy félkész termékeket vásárol. A gyerek túlsúlyos, nem mozog mert nem ér rá. Viszont már ebben a korban nagyon ügyesen kezeli a számítógépet. Amúgy szeret fekve zenét hallgatni, a tévében a legbutítóbb műsorokon lógni, okos telefonján játszani, stb.

A tanácsadás során kiderült, hogy a gyerek életmódján kell hatékonyan változtatni. A nagyi bele is egyezett a több mozgásba, kevesebb tévézésbe, kevesebb netezésbe, felelősséggel vállalta, hogy ezt betartatja az unokával. Azonban amikor arra került a sor, hogy ő neki is változtatnia kell, mégpedig a gyerek táplálkozásán, azaz másképp kell főznie, és teljesen más termékeket kell megvásárolni, teljesen más elvek alapján kell összeállítani az unoka étrendjét, akkor felháborodott, felpattant és távoztak. Már pedig meg ne mondja neki senki, hogy hogyan kell főzni. Ő három gyereket nevelt fel, mindig mindenki imádta a főztjét, had ne ettől legyen beteg az unoka.

Még aznap este jelentkezett telefonon az anyuka, és kért egy időpontot, mikor már ő jött el, gyerek nélkül. Anyuka nagyon elfoglalt, egy hivatalban dolgozik felelős vezető beosztásban, ezért bízta a nagymamára a fiát. Néhány többórás elbeszélgetés után, kb. egy hónap alatt, anyuka komoly döntést hozott. Ő maga vette kézbe az ügyeket. Esténként ő főzött, kerülte a szénhidrátokat, nem lett több adalékanyag az élelmiszerben, elmaradtak a nasik, az üdítők, teljes mértékben eltűnt a cukor a házból, stb. És láss csodát, az allergia tünetei eltűntek, nyomtalanul. Mindenki tudta, hogy ez nem gyógyulás, de tünetmentesen teljes életet élhetett a fiú, ha odafigyelt a táplálkozására. Több mozgást végzett, hétvégeken kirándult a család.

Nagymama sem hagyta annyiban a dolgokat, egyszerűen nem akarja megérteni mind a mai napig, hogy az unokája egy teljesen új életet él, teljesen másképp étkezik. Mikor jön az unoka, mindig a hagyományos sütikkel, cukros szirupokkal kínálja, ami nagy kihívás egy gyerek számára. Ez a viselkedés ki is ütötte a biztosítékot a szülőknél. Ennek következménye, hogy a nagymama magára maradt.

Tanulság, hogy az élet egy folyamatos változás. Azonban a legtöbb ember csak másban szeretné látni a változást. Ő ne változzon. Ha megnézzük nagyban a társadalmat, akkor mereven ragaszkodunk ahhoz a modellhez, mely már most sem működik. Inkább bevállalunk bármilyen adóemelést, új adót, ahelyett, hogy végre valaki becsületesen kiállna és azt mondaná, ez így már tovább nem működik, kezdjük tiszta lappal újra.Comments are closed.