Dánia

.

Azok, akik sokat utaznak, élnek a nyugati országokban, előszeretettel nevezik Dániát, a fejlett világ Tibetjének. De vajon miért?

.

A dán nemzet karaktere

Dánia karaktere a kilences. A kilencesek a béketeremtők, ugyanis legnagyobb igyekezetük arra irányul, hogy megteremtsék a külső és a belső békét. Fő félelmük a veszteségtől, elkülönüléstől való félelem.  A kilencesek visszahúzódnak élénk fantáziájukba, és mikor nem hasznosítják belső energiáikat, akkor ez az energia pangani kezd, és saját maguk ellen indul. Azonban, amikor egyensúlyban vannak, akkor ösztönük és belső stabilitásuk, energiájuk révén egy hatalmas folyamként könnyen elérik céljukat és magukkal tudnak ragadni bárkit, bármit. A kilences az enneagram koronája, mert az egészet magába foglalja. A kilencesek rendelkeznek a nyolcasok erejével, a hetesek kalandozási hajlamával, a hatosok kötelességtudatával, az ötösök intellektualizmusával, a négyesek kreativitásával, a hármasok vonzerejével, a kettesek nagylelkűségével, az egyesek idealizmusával. Ezzel együtt a kilences csak egyvalakire hasonlít, a kilencesre.

A dán nemzet békés, nyugodt, kiegyensúlyozott, a kilencesre jellemző módon megteremti a maga kényelmét, azonban nem áldoz a felesleges luxusra. Például ha az ember megnéz egy átlagos háromcsillagos német szállodát, akkor látja, hogy a bútorzat kivitelezése átlagon felüli, maga az egész berendezés ésszel volt kivitelezve, azonban van benne egy plusz az átlaghoz képest. Ehhez a német háromcsillagos szállodához képest egy dán négycsillagos szálloda első pillanatra messze lemarad. Azonban ott lakva egy napot, kiderül, hogy lehet hogy a bútor egyszerű és szögletes, azonban végtelenül kényelmes, az ágy messze a legjobb, a szék szinte átöleli az embert. Az étteremben kisebb a felhozatal, azonban zömében bio az élelmiszer. A dán nép a kényelemre, az egészségre áldoz, de a luxusra nem.

A csapvíz finom iható, és vegyszermentes. Ezért alig kapni az üzletekben ásványvizet. Nincs rá szükség. És a dán nép nem költ fölösleges dolgokra. Ruházatuk egyszerű de kényelmes. Egy okmányirodában, vagy bevándorlási hivatalban, ahol nagy a forgalom, az asztalon üdítők, kávé, sütemény, és kényelmes, már-már feng shui szerinti berendezés, mosolygós ügyintézők. A bankban, ahol sorszámot adnak, az ügyintéző kijön az ügyfélhez és a helyére kíséri azt. Tehát ami fontos, arra adnak, azért tesznek, ami szerintük fölösleges luxus, arra nem költenek. Igaz ez a közlekedésre is. Hatalmas sikere van a kerékpáros közlekedésnek, autóút szélességű biciklisávok mindenhol, a közlekedési lámpák zöldhulláma a kerékpárosok sebességére van hangolva. Tény, hogy nem látni kövér embert, nem látni idegesen siető embert, és a szív és érrendszeri betegség is elég ritka fogalom.

A dán társadalom úgy épül fel, hogy a modern lét alapja mindenkinek elérhető, sok minden ingyen (biciklis közlekedés, bank, internet, egészséges táplálék). Akinek viszont sok a pénze, az sokat fizet, hisz neki van miből. Leginkább ez az ország az IKEA-hoz hasonlítható. Egyszerű ugyanakkor nagyon ötletes.

A kilences karakterre jellemző a belső béke, nyugalom és elégedettség. Azonban ha ez már túlzásba megy, akkor az Garfield. A dánhoz hasonlóan a görög nemzet is kilences, azonban az már inkább Garfield. Szintén kilences még Tibet, és India. A kilencesre jellemző az alázat, a nyugalom, a megelégedettség, még akkor is, amikor más karakternek ilyenkor hiányérzete van.

.

Integráció-fejlődés, dezintegráció-visszafejlődés
A kilencesek fejlődése azt jelenti, hogy felveszik az egészséges hármasok jó tulajdonságait. Ekkor döbbennek rá, hogy micsoda belső erővel és képességekkel rendelkeznek. Az integrálódó kilencesek azt tapasztalják, hogy energiájuk fokozódik, szinte kifogyhatatlan. Eddig féltek megszólalni, most azt tapasztalják, hogy mások egyenesen keresik a társaságukat. Az integrálódó kilencesek szinte sugározzák az energiát, és vonzzák az embereket. Megtanulják, hogy kiálljanak magukért, rátalálnak önmaguk fejlesztésének módjára, szívük szeretete és erőssége legyőzhetetlen gyógyító erővé válik a világban.

Dezintegráció alkalmával a kilencesek a hatosok tulajdonságait kezdik átvenni. Hirtelen elkezdenek aktívak lenni. A félelem kezdi el működtetni őket. Megszűnik a látszólagos belső stabilitás. Vészjelek a kilencesek estében: súlyos problémák tagadása, csökkenő vitális kapacitás, alkalmatlanság érzése, másoktól való függőség, elveszettség érzése, depresszió, zavartság.

Dánia az integráció útját járja, ezért messze a nyugati világ előtt jár. Görögország a dezintegráció útját járja.

.

A dán nemzet jövője

Minden társadalom magában hordozza a fejlődés és bukás információját is, ahogy az emberben maga a genetika kódolja a fejlődés, később az öregedést, és ebből elmenekülni nem lehet.
A dán nemzet egy jóléti állam. Egy átlagos bolti eladó alapból hazavisz nettó 500eFt körüli dán koronát.  Az Aldi és Lidl boltokban közel hasonló árakon tud vásárolni, mint mi itthon, a saját boltok drágábbak, azonban ott sokkal minőségibb termékeket kap cserébe. A benzin kb. 520 Ft/liter. Ami sokkal drágább, az emberi munka értéke, az emberek által végzett szolgáltatások. Így egy átlagos család,  kerékpárral közlekedve meg tud élni egy fizetésből. Ha mindkét felnőtt dolgozik, akkor havonta néhány százezer forintnyi koronát el tud tenni. A munkanélküli segély is van kb. 300eFt. Ha sokkal többet keres egy felelősségteljes beosztásban (orvos, mérnök, vezető), akkor hiába a millió feletti havi bevétel, sokkal több a kiadás is. Ennek következménye, hogy a fiatalok nem akarnak tanulni. A keleti blokk országaival ellentétben, ahol a fiatal azért jár egyetemre, mert felsőfokú végzettség nélkül biztos munkanélküli, ha pedig talál munkát az nem több a mindenkori minimálbérnél, Dániában nem éri meg tanulni. Ezt felismerve már több évtizede Dánia szereti odacsábítani a jó képességű fiatalokat felsőfokú tanulás céljából. A kilences karakter jellemzője, hogy szeret adakozni, azaz feltétel nélkül ad, és majd a Létezéstől visszakapja. Így az EU állampolgároknak ingyenes az oktatás, és semmilyen feltételt sem szabnak. Bárki bármikor abbahagyhatja, és nem tartozik semmivel sem az államnak.

Az ottani fiatalokra is jellemző az a világméretű tendencia, hogy a fiataloknak nincsenek céljaik, mert minden megvan. Elkezdenek egy egyetemet, majd egy másikat, majd egy harmadikat, sok mindenbe belekóstolnak, de nem tudják mit akarnak. Ezt viszont jól kompenzálja az a néhány céltudatos fiatal, aki a keleti blokk országaiból kerül ki.

Mivel a kilences karakterű dán nemzet a sikeres fázisban található, ezért nem véletlen hogy élen járnak a zöld energiák meghonosításában, ez élhető világ megteremtésében, az egymásra mosolygásban, az egészséges környezet kialakításában, mindeközben természetesen ők is meg kell oldják a fogyasztói társadalom azon feladatait, melyek más európai országokat csődbe visznek, például a szintén kilences karakterű görögök esetén. Hiszen a morfogenetikus térben benne van a fogyasztói társadalom drasztikus átalakulásának a kényszere.

.

A jóléti társadalmak instabilitása

A modern jóléti társadalmak nagy gondja az, hogy nincs meg az üzemeltetéshez szükséges szürkeállomány. Azaz meg van a pénz, a technika, a jólét, de kevés az az ember, aki ezt pontosan, precízen, és hozzáértően tudja üzemeltetni. Dánia esetében is, ez csak importtal valósítható meg. Nem véletlen, hogy Dániában ingyen lehet tanulni az EU állampolgároknak, akiket később szívesen látnak kiemelt munkahelyeken. Ez az import addig tartható fenn, amíg fennmaradnak a hatalmas különbségek Európa különböző régiói között. Jelenleg ezek a különbségek nem csökkennek, hanem ellenkezőleg, nőnek. Európa polarizálódik. Észak és Dél. A Dán emberimport következménye, Dél további gyengülése. Ez a folyamat addig folytatódik, míg az egész rendszer, egy az egyben össze nem omlik.Comments are closed.