Gluténérzékenység

.

Egyike a modern kor civilizációs betegségeinek. Statisztikákat idézni nem érdemes, mert részben pontatlanok, részben folyamatosan változnak. Tény, hogy egyre több ember gluténérzékeny. Tény, hogy egyre több ember allergiás. Tény, hogy egyre több ember cukorbeteg, elhízott, és szenved magas vérnyomásban. Tény, hogy egyre több ember depressziós, szorong, fél, aggódik, és él létbizonytalanságban.

A gluténérzékenységet nem lehet önállóan vizsgálni, hiszen egyike a civilizációs betegségek népes táborának, és okai teljesen hasonlók, mint a többi civilizációs betegségnek. Minden civilizációs betegség kialakulásához szükséges lelki háttér és rossz minőségű táplálkozás. Ezzel be is határolódik a gyógyítás. A lelki háttér feltárása nem egyszerű, változtatni rajta pedig nem könnyű, viszont lehet. De csak egyénileg.

A gluténérzékenység materiális okait igazából csak igyekeznek kideríteni, azonban egy dolog biztosnak látszik. Az ipari mértékű gabonatermelés az igazi ok. Egyre többen mondják, hogy nem is annyira a hagyományos gabona az ok, hanem a módosított szerkezet, a hibridek, génmódosítás. Tény, hogy a gabona nem földi eredetű. A sumer leírások szerint az istenek adományozták az embereknek, a Vízözön után, mikor “az istenek kiemelték Egyiptomot a vízből”, azaz amikor lakhatóvá tették a Nílus menti területeket. Bár a sumer ember étrendjében ott volt a gabona, de messze nem olyan mértékben, mint napjainkban. Főleg a sör készítésére használták, mely a sumerok kedvenc itala volt.
Napjainkra az olcsó gabona a túlnépesedett emberiség fő tápláléka. Szinte egész nap folyamatosan gabonát eszünk, hiszen a péksüteményektől kezdve még a húskészítményekben is megtaláljuk. A modern ember szénhidrát kúrán él.
Nemrég érdekes dologra jöttem rá. Több olyan személy mondta, aki erősen gluténérzékeny, amikor Angliában élt, korlátlanul tudta fogyasztani az ottani  kenyeret. Viszont nem tudja fogyasztani itthon, Ausztriában, Németországban, Dániában, stb. Angliában más lehet a gabona, ami a kenyér alapjául szolgál. Ezt kutatva oda jutottam, hogy Magyarországon is vannak olyan egyedi pékségek, amelyek egyedi gabonát használnak, és nincs semmilyen adalékanyag a kenyérben. Több olyan személy, aki egyébként gluténérzékeny elmondta, hogy ilyen kenyeret tud fogyasztani.  Szombathely mellett van egy Torony nevű helyiség, ahol készül a Toronyi kenyér. Ezt több gluténérzékeny személy jelezte, hogy tudja fogyasztani.

A módosított gabona mint vetőmag, és a rengeteg vegyszer amit rászórnak a fejlődő gabonára, igenis meghatározza, hogy ki lesz gluténérzékeny és ki nem. A gabona nem más, mint fehérje, szénhidrát és rost keveréke. A gluténmentes liszt sok szénhidrátot tartalmaz, ezért  a gluténmentes kenyeret fogyasztók és kiemelten a  gyerekek, hamar éhesek étkezés után és gyakran elhíznak. Ez a túlzott szénhidrátbevitel következménye. A csökkentett szénhidrát tartalmú lisztekben viszont sok a fehérje. Nehéz megtalálni az egyensúlyt. Lehet, hogy érdemesebb lenne visszatérni a hagyományos tiszta gabonához és a vegyszermentes technológiákhoz? Lehet, hogy előbb-utóbb muszáj lesz.Comments are closed.