Az élet illúziója

.

Az egyik országos hetilap egy érdekes történetet mutatott be. Az 1960-as években történt Svájcban. Egy nagyon értékes kápolnát kellett restaurálni. Ehhez jó nevű olasz restaurátorokat fogadtak. Az összes ellenőrzés során az olaszok ettek, ittak, nevetgéltek, jó hangulat uralkodott közöttük, egy nagy buli volt az egész. Igaz, hogy dolgozni sosem látták őket, de a munka szépen haladt, a minőség maximális volt. Azonban a svájci tulajdonos elvárt munkamorálja más volt, ezért elküldte az olaszokat és hívott egy híres német restaurátor céget. Ők pontosan és precízen dolgoztak az első perctől az utolsóig, szünet csak minimális volt. Azonban a munka minősége elmaradt az olaszoké mögött, többször helyreállíthatatlan károsodást okoztak és megmagyarázták, hogy ezt másképp nem lehet. A svájci tulajdonos végül úgy döntött, hogy jöjjenek ismét az olaszok. Az olaszok pedig tovább buliztak, és közben határidőre elkészült a munka, maximális minőséggel.

Napjainkban, ha május hónapban elmegyünk Horvátországba, szintén hasonlót tapasztalunk. Május közepén megjelennek a tengerparti vendéglők, bárok tulajdonosai, 4-5 üzlettárssal, baráttal, akár a családdal, gyerekekkel és egy héten át felújítják a vendéglőt, a bárt a nyitás előtt. Egy hétig buli van. Akár az utcán sütnek, főznek, iszogatnak, ha jó az idő fürödnek a tengerben, játszanak a gyerekeikkel, és dolgoznak. De a munka során nem folyik róluk az izzadtság, nem sietnek, nem káromkodnak, hanem nyugodtak, boldogok. Mégis olyan tempóban halad a munka, hogy megdöbben az ember. Akkora fa felületeket festenek le, és olyan mértékben takarítanak ki, hogy az idegenek csak döbbeneten állnak a látottak előtt. Nekik valahogy jó a munkához való hozzáállásuk. Mert boldogok a munkától. Európa középső és északi területein nem tudom hány ember boldog attól, amit dolgozik, hány európai ember éli meg buliként a munkáját.

Az élet egy illúzió. Akkor leszünk boldogok, ha bármit, amit teszünk, úgy tesszük, hogy ne teremtsünk többletpotenciált. A görcsös, „mindenáron” típusú munkavégzés eredménye a belefáradás, fásultság, lelki bajok megjelenése, majd akár fizikai betegségek. Ha megtaláljuk azt a munkát, amit szeretünk, és azt lazán tudjuk végezni, hogy az ne munka legyen, hanem buli, akkor boldogok leszünk és sikeresek. Ha pedig most nem ilyen a munkánk, akkor vállaljuk fel a döntést, és váltsunk. Megéri.  Az élet egy illúzió.Comments are closed.