Táplálkozási piramis

.

A fogalom azt jelenti, hogy ezzel foglalkozó szakemberek összeállítják, hogy az egészséges embernek hogyan kell táplálkoznia ahhoz, hogy megőrizze az egészségét. A napi szintű táplálék esetén egy-egy összetevő arányát szimbolizálja a hátromszög adott területe.

tp1992-ben még úgy gondolták, hogy a napi szintű táplálékbevitel fő elemei a szénhidrátok, ehhez képest kisebb mennyiségben zöldségek, gyümölcsök, és kis mértékben édesség.

Alig 10 év alatt radikálisan megváltozott a szemlélet. A gabona teljes kiőrlésű lett és látványosan csökkent a mennyisége, megjelentek az alap összetevők között az olaj, és olajos magvak, ugyanakkor a szénhidrátok mennyisége drasztikusan lecsökkent.

Az 1992-es táplálkozási piramisról hamar kiderült,. hogy nem annyira az egészség forrása, ezért  tíz év alatt átértékelték azt. Azonban a modern ember egészségi állapota tovább romlott, sőt a romlás mértéke is fokozódott, így újra át kellett értékelni az ajánlott táplálkozás alkotóelemeit.

tr

Ez már nem piramis, hanem rombusz lett. Jelentése, hogy minden egyes terület egyforma fontossággal bír.  Itt már nem táplálékok vannak felsorolva, hanem alapelvek.

Első tényező a kalóriaszegény táplálkozás, melynek az emberi szervezet számára optimális az összetétele. Nyilván ez emberenként változhat, hiszen mindenkinek más a testfelépítése, testtömege, életmódjából fakadó mozgása, a lelki tényezők, stb.

Külön kiemelt szerepet kaptak az  egészséges zsírok. Fontos, hogy ezek nem hidrogénezett zsírok, hanem a természeteben természetes módon előforduló zsírok (kókuszzsír, halolaj, kacsazsír, libazsír, sertészsír, stb.). A zsír a legerősebb antioxidáns, ezekhez nem szükséges adni tartósítószert. Ha mégis ilyen fel van tüntetve a csomagoláson, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy vajon mi lehet ennek az oka.

Kiemelt kritérium az alacsony glikémiás index, erről a neten sokat lehet olvasni. Lényeg, hogy az ilyen típusú táplálék stabil vércukorszintet eredményez, nincs erős éhségérzet.

Kiemelt szerepet kaptak a magas antioxidáns tartalmú zöldségek, gyümölcsök.

Fontos még a pozitív életszemlélet, a jó oxigénellátás, az egészséges mozgás a természetben (nem versenysport és nem konditerem), továbbá a vegyszermentes táplálkozás (adalékok nélküli).

Összességében elmondható, hogy ezeket az alapelveket betartva, tényleg megőrizhető az egészség. Azonban beteg embernek más a táplálék igénye. Ez esetben nem lehet általánosítani, hanem szakemberrel személyre szabottá kell tenni.Comments are closed.