Változnak az érdekek

.

A kínai gyógyászatban nagy hagyománya van a fitoterápiának, azaz a gyógynövényekkel történő kezeléseknek. Azonban azt is tudni kell, hogy a növényekből készült főzeteknek sok a mellékhatása is, akárcsak a gyógyszereknek. Vagy olyan gyenge egy főzet hatása, hogy hetekig kell fogyasztani amire gyógyulást tapasztalunk, vagy olyan erős, hogy kardélen táncol az hogy gyógyít vagy megöl.

Még a kínai gyógyászat hőskorában volt egy császár, aki azt tapasztalta, hogy a gyógyító teák mellékhatásaként az egész nép tetszhalott állapotban van. Mindenkinek mindenféle baja volt, mindenki teázott a gyógyulás reményében, és a teák mellékhatásaként újabb betegségek alakultak ki. Az emberek munkaképessége lecsökkent, így az ország sem tudott úgy működni, ahogy kellett volna. Ekkor ez a császár radikális döntést hozott, betiltotta a gyógyteák alkalmazását, és kötelező módon elterjesztette az akkor már ismert, de kevésbé alkalmazott akupunktúrát. Így megszűntek a mellékhatások és radikális gyógyulások történtek. A császár halálakor egy sokkal jobb egészségi állapotú nemzetet hagyott maga mögött.

Nincs új az életben. Napjainkban az emberek szintén tetszhalott állapotban élnek, gyógyszerek és gépek tartják őket életben, és kellő létszámú kiszolgáló személyzet (egészségügy), illetve a legális drogok (cukor, teljesítmény fokozók, nyugtatók). Hiába uralja a gyógyszeripar a világot, azonban egyre több országban, egyre több neves ember veti fel azt a gondolatot, hogy változtatni kellene. Az ok egyszerű, nincs az pénz ami elég lenne az egészségügy finanszírozására, illetve az emberek teljesítőképessége látványosan csökken. Hiába csökkentik a táppénz idejét, hiába veszik el a rokkant nyugdíjakat szerte a világon, hiába emelik a nyugdíjkorhatárt, hiába küldenék az embereket munkába. Amikor az orvos betegebb sok esetben mint a páciens, akkor itt az ideje a megújulásnak. A háttérben már kezdenek körvonalazódni a változások. A muszáj nagy úr.

Németországban az orvosi egyetemen van olyan szak, ami a természetes gyógymódokat ismerő orvosok képzése. Sok nyugati városban vényre írnak gyógyteákat. Hazánkban még nem annyira népszerű, de nyugaton sok helyen államilag támogatott az antropozófiai orvoslás (Rudolf Steiner rakta le az alapjait, test-lélek-szellem egységével gyógyítanak – erről hamarosan részletesen írok-). Angliában és az USA-ban állami pénzen kutatják a gyógyítás gyógyszermentes módozatait, stb. De ami a legfontosabb, a nagy döntéshozók csóválják a fejüket az állam által elköltött gyógyszermilliárdok láttán, és egyre hangosabban mondják, hogy itt az ideje a változásnak.Comments are closed.