Hisztériás FÖLD

.

Az univerzumban nagyon sok erő hat, és ezek bonyolult, labilis egyensúlyi állapotokat hoznak létre. Ez azt jelenti hogy nagyon könnyen kibillen a rendszer, illetve csak rövid ideig stabil. Ahogy kiborul egyik állapotából, felvesz egy másik állapotot.

Az ember a Földön, a környezeti tényezőknek csak egy szűk tartományában életképes. Kis változás a légkör összetételében, a hőmérsékletben, földben, vízben, sugárzásban, stb. és a földi élőlények nagy része azonnal kipusztul.

Mivel a világmindenségben minden rezgés, ezért a fizika törvényei a mérvadók. Minden energetikai rendszer egyensúlyi állapot elérésére törekszik. Ha egy rendszer túl jangos, túlduzzad benne az erő, akkor az mindig átcsap jines, erőtlen állapotba. Ez az élet minden területén igaz.
Például, ha valaki éveken át erejét meghaladó mértékben dolgozik azért, hogy sikeres legyen, akkor biztos, hogy egyszer elfogy az erő és beáll egy több éves jines állapot, amikor ő beteg (akár fekvő beteg) lesz, esetleg le is rokkan. Minél nagyobb volt a jang, annál nagyobb lesz a jin. Ez fizikai törvényszerűség.
Aki állandóan túl jangos életet él, az gyors halállal hal meg, ugyanis a túl erős jang pillanatok alatt átcsap túl erős jinné. Aki viszont jines, bezárkózott, magába forduló életet él főleg a halála előtti időben, az lassan hal meg. Példa erre Petőfi. A nemzet szabadságáért harcolt, ez a legjangosabb dolog, ami létezik, ugyanis ő nem megélhetési katona volt, hanem szívből tette. És amikor már nem bírta ezt az erős jangot, akkor az átfordult ugyanilyen erős jinné.

hisztéria

Amikor a jang (erő, hő) el kezd túlsúlyba kerülni, akkor expanzió történik, kiterjedés, robbanás. Amikor kritikussá válik a jang túlsúlya, akkor az a hisztéria. Ennek ellenkezője, mikor a jang hiány áll fenn, akkor a rendszer begubózik, összehúzódik. Minden kétpólusú (lásd Harmadik pólus) rendszer két véglettel rendelkezik, és ehhez képest helyezkedünk el valahol a tengelyen. Jelen esetben a hisztéria az robbanás, dühkitörés, míg a neuraszténia az a teljes magába omlás, teljes bezártság.
Az az ember, aki egy adott időszakban inkább hisztériás állapotban található, az érzékeny a meleg frontra. Ilyenkor rosszul van, szívproblémákra panaszkodik. Képes elájulni, súlyos esetben mentő viheti el.
Az az ember, aki egy adott időszakban inkább neuraszténiás állapotban található, az érzékeny a hideg frontra. Ilyen állapotban találhatók a krónikus reumás betegek.
Mindkét esetben az ellenkező pólus segít kicsit a középső egyensúlyi állapot felé kerülni.
A gyógyulás, az egészség nem más mint az egyensúlyi állapot körüli ingázás, akár tudatosan, akár tudattalanul.
A túlzott hisztériás állapot sokáig nem tartható fenn, mert összeomlik a rendszer és átcsap erős neuraszténiás állapotba.
A hisztériás állapot „kísérője” az éjszakai izzadás, illetve ágybavizelés. Úgy tapasztalom, hogy az éjszakai izzadás senkit sem érdekel, sem gyereket, sem felnőttet, pedig érdemes lenne kideríteni a hisztériás állapot okát, mert rossz alvást eredményez, reggel erőtlen állapotot.
Sok tizenéves gyerek ágyba vizel. Ilyenkor mindig a gondozó felnőtt (anya, nagymama), akivel együtt él, együtt alszik a gyerek, az a hisztériás, és ezt veszi át a gyerek. A szülők előszeretettel tolják be a gyereket orvoshoz, természetgyógyászhoz, sámánhoz, szedetnek vele gyógyszert, vitamint, csoda bogyókat. Pedig nekik kell tenniük a hisztériás állapotuk csökkentése érdekében. Ez az EGYETLEN lehetőség. Láttam olyan hisztériás nagymamát is, aki beleverte unokája orrát a pisibe, ahogy a kutyáknál szokták, és azóta is büszke rá, elmondja bárhol és bármikor. Sokáig a hisztériás nőket úgy „gyógyították”, hogy kioperálták a méhüket. A méheltávolító műtét neve ma is ez (hysterectomia), csak ma már kimondottan nőgyógyászati betegségek esetén alkalmazzák és NEM a hisztéria eltávolítására.

A Föld, mint energetikai rendszer, ugyanígy működik. A jang és a jin állandóan jelen van, és mindig egyensúlyban. Amikor a jang elszabadul (például atomrobbanás), akkor hatalmas pusztítást végez, majd jön a jines állapot. A Föld történelmében van egy folyamatos ingadozás a jangos és jines állapotok között. Ez természetes. Ennek az ingadozásnak van egy ritmusa. Amikor globális felmelegedés van, akkor jangos állapot felé tart a rendszer, amikor a lehűlés a jellemző, akkor jinesedik.
A Föld felszínén is van ingadozás, akár egy tál vízben. Ha lötyögtetjük a vizet, akkor a tál egyik felében sok van, míg a másikban kevés. Így ha valahol indokolatlanul nagy kánikula van, akkor valahol máshol, indokolatlanul hideg. A víz vagy az egyik oldalon van, vagy a másikon. Nyilván ha csak alig lötyög, vagy teljesen nyugalomban van, akkor mindenhol rend van. A hisztéria következménye a kapkodás, a tál ráncigálása indokolatlanul nagy erővel és össze-vissza. Ez történik napjainkban, ez jól látható az időjárásunkban.

A Föld jelenleg jangosodik, felmelegedés tapasztalható. Ez egy fizikai törvényszerűség. Természetesen a fogyasztói társadalom meglovagolja ezt a tőle függtlen jelenséget és tőzsdére visz olyan dolgokat, amiknek nem sok közük van a természetes folyamathoz. Ez van, ilyen az ember.

Azonban a folyamatos jangosodáson túl, a Föld jelenleg hisztériás állapotban van. 20 évvel ezelőtt néhány évente fordult elő olyan természeti esemény amelyik úgymond szokatlan volt. Ma naponta. Az akkor nyugodt Föld, ma kapkod, hisztizik, nem tudja uralni a belőle feltörő erőt. Ezért helyenként szétcsap, helyenként pedig tetszhalott állapotba kerül.  Ha a Föld történelmét áttekintjük, akkor kiderül, hogy ez a jangosodás része. A sumer leírások szerint ilyen helyzet volt például a vízözön előtt, amikor vége lett egyik napról a másikra (100-200 év) a jégkorszaknak.

Most is egy változást élünk meg. Ezt a változást megszenvedik a Földön élő élőlények is. Például felborult az állatok élete is. Sok, téli álmot alvó, begubózó állat nem alszik. Ennek következménye, hogy kihalhatnak.
Egy kazán esetében amikor maximális erővel ég a tűz, akkor éli meg a hisztériás állapotát. Egy idő után a tűz kialszik, és ekkor a kazán megnyugszik, ez a neuraszténia. Egy autó esetén a hisztériás állapot a száguldás az autópályán. Aztán jön a pihenés. Az autókat úgy tervezték, hogy évi 12-15.000 kilométer hisztériás üzemmóddal számoltak. Ha az autó a nap 24 óráján át folyamatosan működne, akkor egy év alatt több mint fél millió kilométert futna, és egy év alatt szétesne.
A növények esetén a virágzás a hisztériás állapot. Erre a növény egy ideig készül, majd egy ideig kipiheni. Télen van a neuraszténiás állapota, mikor az élet visszaszorul a gyökerekbe, gumókba. Ha ez a ciklus felborul, akkor a növény kipusztul. A klíma változásával változik a növényzet, az állatvilág. Fajok tűnnek el és jönnek mások. Az ember is egyre nehezebben tud alkalmazkodni. Túl azon, hogy egyre többe kerül a természet romboló munkáját kijavítani, lelki síkon a Föld hisztériája átterjedt az emberre. Nem véletlenül mondják szakemberek, hogy „bolond az egész világ”. A modern ember élete is egyre hisztériásabb. Mindenki mindig kapkod. Minden azonnal kell, mert ha nem, dührohamban tör ki a modern társadalom. Ha megnézzük napi munkánkat, akkor a hisztérikus cselekedetek sorát látjuk, de igaz ez otthon is. Kicsiben és nagyban. Állandóan ingázunk maximális jang (őrület) és maximális jin (halál) között. Egyensúly már rég nincs. És jelenleg a folyamat fokozódik. Egészen az összeomlásig.

Mivel a Föld nevű energetikai rendszer alkotórészei vagyunk, nem zárhatjuk ki magunkat a rendszerből. Tudatosságunkkal csökkenthetnénk ezt a globális hisztériás állapotot. Például Slow mozgalmak. Azonban a tudatosság nem a modern ember jellemzője. Ezért is kergeti saját magát a hisztériás állapotba. Ahelyett, hogy fékezné, csökkentené a Földről rá terjedő hisztériát, még rátesz egy lapáttal. Gyakorlatilag olyan, mintha a Föld egy vitorlás lenne, mi pedig a legénység. Gyakorlatilag egy rendszer vagyunk. Amikor a szél fel akarja borítani a vitorlást, akkor a matrózok az ellen oldalon igyekeznek saját tömegükkel kiegyensúlyozni azt. A Föld esetében a kozmikus viharok igyekeznek kibillenteni azt az egyensúlyi állapotából. Mi a legénység, nem akarunk segíteni a vitorlásnak, hanem olyan életet élünk, hogy még rásegítünk a borulásra. Aztán majd milyen sokan fognak meglepődni, ha úszni kell a túlélésért.

Mi várható? A hisztériás állapot tud még fokozódni. Aztán egyszer csak a rendszer összeomlik, és jön egy hosszabb jines állapot, mikor a rendszer kipiheni magát. Ez a Föld-ember páros neuraszténiás állapota. Hogy mindez mikor lesz? Nem tudni, ugyanis az időt csak az ember tudata hozta létre, a természetben nem létezik. De a modern emberiség az őrület határán áll. Kérdés mikor romlik össze, vagy valamilyen hihetetlen módon tér át egy tudatosabb létre. Szerintem tudnak olyan természeti katasztrófák történni, hogy az ember újragondolja az életét. Volt már több ilyen példa és szerintem még lesz is…Comments are closed.