Alapelvek

.

Az ősi gyógymódok kiemelt jelentőséget tanúsítottak és tanúsítanak még ma is a táplálkozásnak. Általános szlogen volt, hogy „amit eszel, azzá leszel”. Ezzel ellentétben a modern kor embere számára a táplálkozás messze nem tudatos cselekedet, a minőségi táplálkozást felváltotta a mennyiségi. Ennek következménye, hogy a modern kor embere mennyiségileg túl, míg minőségileg alultáplált. A modern ember nem táplálkozik, hanem mértéktelenül zabál. Egy-egy ünnepségen képes 20 ember többet enni, mint egy egész afrikai falu egy hónap alatt.

A táplálkozási szokások rossz irányba terelésében komoly szerepe van az élelmiszeriparnak is. A profitért mindent felad az ember. Így a minőség egyre kevésbé követelmény. Az élelmiszeriparnak lassan nincs szüksége a mezőgazdaságra. A kőolajipar, illetve a természetben „ingyen” fellelhető növények jó szolgálatot tesznek, ezekből minden előállítható.

Az ízlelés nem más, mint egy rezgés érzése, azaz a rezonancia jelensége. Az eper ízéhez hasonló rezgést mesterséges szerekkel is elő lehet állítani. A világban az ízfrekvenciák fel vannak osztva tartományokra, és adják-veszik ezeket az íztartományokat. Ezért egy-egy cégnek minden eper ízű készítménye ugyanolyan ízű. Egy másik cégé kicsit más.

.

Táplálék jellege

A különböző élelmiszerek, különböző hatást váltanak ki bennünk. A materiális szintű táplálékon túl van lelki táplálékunk is. Ez nem más, mint a saját magunk által, saját magunkban keltett érzések, melyek úgy jönnek létre, hogy mi reagálunk a külvilágra. Tehát nem a világ jó vagy rossz, hanem mi magunk amilyen képet alkotunk róla, és amilyen érzéseket keltünk magunkban.

Materiális szinten a jang-jin rendszerben ábrázolva vannak:

  • erősen jines táplálékok: vegyszerek, drogok, alkohol, adalékanyagok, tartósítószerek;
  • jines táplálékok: cukor, méz, édes gyümölcs, édes levek, feldolgozott gabona;
  • egyensúlyt támogató táplálékok: zöldségek;
  • jangos táplálékok: tojás, sajt, fehér húsok,;
  • erősen jangos táplálékok: zsír, szalonna, vörös húsok, só

Lelki szinten a jang-jin rendszerben ábrázolva vannak:

  • jines érzések: félelem, aggodalom, stressz, szorongás;
  • egyensúlyt támogató érzések: ez van, érzelem mentes állapot;
  • jangos érzések: lelki béke, nyugalom, boldogság, szeretet;

Mindezeken túlmenően a materiális táplálék nem csak a testre hat. A test – lélek -szellem hármasra is hat, különböző mértékben. Például a hús kimondottan az állati ösztönöket erősíti. A cukor a lélek boldogságérzését segíti elő, ezért is egy engedélyezett kábítószer. A tiszta gabona (nem génmódosított) kimondottan a tudatemelkedést segíti elő. Ezek alapján megérthető, hogy a paleo étrend nem a jelen kor étrendje, hiszen abban a korban az állati ösztönöket erősítette. Ma is lehet ilyen kúrát tartani néhány hónapig, azonban a magas tudatszintű ember hamar belső konfliktusba kerül, hiszen magas tudatát vissza akarja terelni az állati sorba.

A modern ember étrendjét megnézve, egyértelműen látható, hogy főleg szénhidrátokat fogyaszt, azaz szénhidrát diétán él. A SZÉNHIDRÁT FÜGGŐSÉGET OKOZ !!! A szénhidrát gyorsan felszívódó energiaforrás, azonban ennek következménye, hogy hamar elég, hamar elfogy. Ebből következik a vércukorszint ingadozás, és a szinte percre pontos táplálkozás igénye. Ellenkező esetben nagyon erős éhségérzet jelentkezik. A modern ember minden étkezéskor eszik gabonát, cukrot. Sokan ellenségnek kiáltották ki a cukrot, és előszeretettel ajánlják a mézet, mely semmivel sem jobb. Sokan fogyasztanak gyümölcsöt, mely szintén tele van cukorral. Ehhez társul szinte rendszeres jelleggel az alkohol, és a minden táplálékban megtalálható adalékanyagok és tartósítószerek teljes arzenálja. Ezzel együtt teljesen jogtalanul hadat üzent a világ a zsíroknak, a hús pedig vagy drága, vagy annyira szennyezett, hormonokkal, állatoknak szánt gyógyszerekkel, és az állatok táplálkozásából származó egyéb vegyszerekkel, hogy szinte már ehetetlen. Egyértelműen mondhatjuk, a modern ember táplálkozása főleg jines jellegű.

Ehhez társul lelki síkon a létbizonytalanság, a félelem, aggodalom, stressz szorongás. A folyamatos testi és lelki jines állapot következményeként az emberek évek alatt erősen eljinesednek. Mint tudjuk, a jang az erő, a dinamika, az élet. A jin az anyag, a mozdulatlanság, a halál. Az egészség azt jelenti, hogy a kettő egyensúlyban van.

Mindenki, akinek bármilyen krónikus betegsége van, az erősen el van jinesedve. Esélye sincs meggyógyulni, hiszen energetikai egyensúlya nem tud helyreállni, ha a már említett életmódot folytatja. Ahogy az idő telik, úgy egyre mélyebbre megy a jines állapotában, mely újabb krónikus betegségeket generál, és nincs megállás a lejtőn. Bármilyen krónikus betegségből úgy lehet felgyógyulni, ha az orvosi munkát materiális szinten jangos táplálkozással, lelki síkon pedig jangos gondolkodással egészítjük ki. Igazából például erre való a szénhidrátmentes táplálkozás, mely húsokból, zsírokból, tojásból, és zöldségekből áll. Egy erősen eljinesedett ember jines állapotát úgy lehet csökkenteni, azaz őt az egyensúly felé mozdítani, ha táplálkozása jangos. Jines embert vegetáriánus táplálkozással nem lehet jangosítani. Nyilván, aki túl van jangosodva, annak hasznos a vega étrend addig, amíg helyreáll az egyensúlya.

Fontos kiemelni a lelki tényezők fontosságát. Bármilyen szakszerűen étkezik valaki, bármilyen az ő számára éppen illő diétát követ, ha lelki síkon nincs egyensúlyban, akkor az egész nem ér semmit. Kidobott pénz és felesleges erőfeszítés.

A táplálkozás helyes megválasztása jól kiegészíti az egyéb gyógymódokat, azonban helyes meg nem választása hátráltatja azokat.

.

Termés beérése

Sok növény termése teljes beérés előtt kisebb-nagyobb mértékben mérgező. Érés során kémiai átalakulás zajlik a termésben és mire beérik már nem hogy nem mérgező, hanem egyenesen tápláló. Gondolkozzunk el rajta, hogy a szállítás és raktározás miatt ma gyakorlatilag egyetlen növény termése sem érik be. A paradicsom átlagosan több száztól akár több ezer kilométert is utazik, mire a boltokba kerül és sosem érik be.
Vannak olyan növények, melyek termése éjjel, a holdfénynél érik be. Ilyen a burgonya, padlizsán, paradicsom, stb. Ezek éppen érési ciklusuk miatt erősen jinesek. Ez önmagában nem gond, de erősen jines embereknek nem ajánlott ezek fogyasztása. Tehát aki krónikusan beteg, régóta erős gyógyszereket szed, aki régóta vegetáriánus, alkohol vagy cukorfüggő, őket csak tovább jinesíti.

.

Táplálék kiegészítők

Divatosak a táplálék kiegészítők. Azonban azt is tudni kell, hogy táplálék kiegészítőtől tudomásom szerint még nem gyógyult meg senki, bár sokan állítják ennek az ellenkezőjét. Tény, hogy vannak sikertörténetek. Ezek léteznek, de nem teljesek. Ugyanis szó sem esik arról a sok „véletlenről” ami még „szükséges” volt a „csodához”. A táplálék kiegészítők az egyoldalú táplálkozást időnként ki tudják egészíteni, azonban nem tudják helyettesíteni az egészséges életmódot. Vannak felkapott csoda termékek, csodálatos elméletek, DNS szintjén ható termékek, különböző víz alapú csodaszerek, de olyan embert nem láttam, aki csak ezektől meggyógyult volna, az igazi okok megoldása nélkül. Tény, hogy minden termék tud hatni valamire, valamilyen szinten, azonban nincs az a táplálék kiegészítő, amelyik megoldaná a rossz párkapcsolatot, amiből lelki tényezők alapján, nőgyógyászati betegség alakult ki. Ezt elvárni egy táplálék kiegészítőtől gyermeki naivitás. Sajnos nincs „mozgás” kapszula, nincs „nyugalom” kapszula, nincs „pihenés” kapszula, stb. Mert ez maga az élet. Az életünk része a mozgás, a nyugalom, a pihenés, és a helyes táplálkozás. Hogy ez nekünk nem tetszik? A modern életvitel nem engedi meg? Akkor bizony betegek leszünk. Ez van. Így működik az élet. Ha akarjuk, ha nem. Ha elfogadjuk, ha nem.

.

Elsalakosodás

Alexis Carrel (1873-1944), francia sebész, fiziológus, a szervátültetés kutatója azt kereste, hogy a sejt önmagában mennyi ideig tud élni. Munkásságáért orvosi Nobel díjat kapott 1912-ben. Állati szerveken kísérletezett. Híres kísérlete arról szólt, hogy csirkeszívet helyezett fiziológiás oldatba, és gépekkel ideális környezetben tartotta életben, működtette azt, mint szív. Konkrétan az ideális tápanyagot biztosította a szívsejteknek, és teljes mértékben megoldotta a sejtek salakanyagának az elvezetését. Ilyen ideális körülmények között a csirkeszív több, mint 30 évig működött kifogástalanul. Kísérletével azt bizonyította, hogy a sejt élete a szokásoshoz képest szinte végtelenül hosszú tud lenni, figyelembe véve, hogy a csirke nem él harminc évet. Mivel a csirkeszív tökéletesen működött és úgy tűnt, sosem fog megállni, a kísérlet azzal végződött, hogy az egyik reggel Alexis Carrel megunva az egészet, egyszerűen lekapcsolta a gépeket.

.

Vércsoport étrend

A vércsoportok a történelem során egymás után alakultak ki, jól tükrözve az emberek életmódját, életkörülményeit. Így teljesen más az anyagcseréje a legősibb „0” vércsoportú embernek, mint a legújabb „AB” vércsoportúnak. Éppen ezért, ez utóbbinak a legnehezebb kialakítani az étrendjét. Amíg a „0”, „A”, „B” a régi vércsoport, a „régi” ember, addig az „AB” az „új” ember. Ő teljesen másképp kell táplálkozzon. Leginkább „légiesen”. Minden tekintetben a középtartományban. Számára nagyon jók Jamie Oliver zöldséges receptjei. Sokszor az „AB” vércsoportú ember még erős, robusztus testalkatú. Ilyenkor még a „levegőtől is hízik”. Neki különösen keveset kell ennie mennyiségben, nagyon kevés szénhidrátot, és rendszeresen mozognia kell, különben még a fehérje is zsírként rakódik le rajta. Ez az embertípus már a jövő embere, aki keveset eszik, vegyes étrendje van, de főleg zöldség, és sokat mozog.

.

Elhízás

Az elhízás népbetegség. MINDIG lelki okok állnak a háttérben.
Például egy férj – feleség páros összeköltözik a lány anyukájával, csupán azért mert az anyuka megígéri, hogy segíteni fog a fiataloknak, és amúgy is jó lesz a jelenléte nemsokára, mikor jön a gyerek. Aztán egy év alatt a férj hajának a nagy része kihullik, és meghízik 10 kg-ot. Persze, rá lehet fogni a cukros üdítőkre, meg sok mindenre, azonban a férjet érintő lelki hátterek nélkül nem alakulna ki a hízás. Lehet, hogy saját komfortzónájában a férje nem evett volna annyit, lehet, hogy nem ivott volna annyi alkoholt, nem evett volna annyi édességet, stb. A szabadság elvesztése hajhulláshoz vezet, a környezettől való elszigetelődés pedig a zsírból épülő védelmi várfalak megerősítésével jár. Elszigetelődni (meghízni) munkahelyi problémák miatt is lehet. Tipikusan ilyen, amikor ellenőrzésre/büntetésre szakosodó hivatalokban szuperérzékenyek dolgoznak, akik nem értenek egyet azzal ami a munkájuk, de valamilyen oknál fogva (pénz) mégis ott dolgoznak. LEFOGYNI DIÉTÁKKAL NEM LEHET. Ha a lelki háttér tudatos munka árán, vagy akár csak véletlenül is javul, akkor már VAN ÉRTELME a diétának, mert segít a fogyásban.

Jó példa Jamie Oliver esete. Sikerpályája kezdetén az volt a hitvallása, hogy minőségi alapanyagból minőségi táplálékot. Azt úgy gondolta, hogy a jövő nemzedéket egészségre kell nevelni. Az iskolai étkeztetést próbálta megreformálni. Angliában még valamennyire partner is volt az állam, de nem nagy volumenben. Ezért az iskolai étkeztetés reformját megpróbálta az USA-ban véghez vinni. Ott viszont akkora ellenállásba ütközött, hogy egyenesen elkergették. Közben Angliában is szépen elhalt az iskolai étkeztetés reformja. A modern embert annyira nem érdekli, hogy mit eszik, hogy jelenleg Jamie mirelit árukból főz, azokat reklámozza, és egy a szempont, hogy minél olcsóbb legyen az elkészült étel. Most ő olyat tesz, amivel nem tud azonosulni. Ezért Jamie el kezdett hízni. Bár most is bohóckodik (ez az alaptermészete, mivel ő az enneagram szerinti 7-es karakter), azonban mostani videóin jól látszik, hogy viselkedése hisztérikus lett. Régen alapból nyugodt volt és erre tette vicces viselkedését. Most hisztérikus és erre tette vicces viselkedését. Sok ismert szakács igyekszik viccelődni, lazának és biztosnak tűnni, de nem mindenkinek sikerül. Például Nigela és Stahl is igyekeznek lazának tűnni, de ők belül görcsösek. Ennek oka, hogy igazán laza csak a 7-es karakter lehet. Jamie számára a főzés teljes mértékben illeszkedik a karmájához. Aztán vannak agresszív szakácsok, ők vagy 8-as, vagy 1-es karakterűek. Ők üvöltöznek. Ők nem szakácsok, hanem valóság show-t szerveznek és ebből élnek, nem a receptjeikből.

.

A méhek hallgatnak

A méhek a kaptár kb. 4 km közelében tevékenykednek. Franciaországban találkoztak olyan esettel, hogy a méz kék lett, zöld, piros, stb. Akkor jöttek rá, hogy egy közeli vegyi gyárból, szabad szemmel nem látható vegyszerek szabadulnak ki, melyek a szél irányának megfelelően rászállnak a környék virágaira. A méhek pedig összegyűjtik a vegyszeres pollent. Tehát a méhek minden mérgező anyagot összegyűjtenek ami akár a levegőből, akár a földből (növényvédős szerek – pl. a repcét agyon vegyszerezik). Így bio méz mint olyan csak akkor létezik, ha egy kb. 10 km sugarú körben „tiszta” az élet és a kör közepén állnak a kaptárak.
Ha mint édesítőszert nézzük, a méz az cukor. Bár a vegetáriánusok előszeretettel ajánlják a mézet, azonban glikémiás indexe ugyanúgy 100, mint a finomított cukoré.
Természetgyógyász képzéseken oktatják, hogy azért hogy a méz sokáig ne kristályosodjon ki (jól eladható) felfőzik. Mivel 40-50 fok felett minden tönkremegy a mézben, ami jó lett volna, ezért a felfőzött méz az folyékony cukor.
Pedig a mézzel még gyógyítani is lehet. Van egy doktornő Romániában aki daganatot gyógyít intravénásan beadott igazi bio mézzel. Ilyen is van…
Eközben a méhek halnak ki, mert tönkre teszi őket a környezetszennyezés.

.

BIO élelmiszerek

Elvileg kevesebb vegyszer tartalmaznak, azonban sokszor a sok utaztatás, tárolás miatt alig van bennük élet. Amíg az USA-ban a polcon egymás mellett található a bio és nem bio élelmiszer ugyanolyan áron (és az embereket nem igazán érdekli a bio), addig az EU-ban a bio az sokkal drágább. Magyarországon pedig kimondottan nehéz biztos bio terméket venni, mert minden termelő úgy ítéli meg, hogy az ő terméke bio. Emellett vannak anomáliák is, mint például a bio pácsóban megengedett a nitrit. Pedig 100 évvel ezelőtt lehetett csak sóval is pácolni.

A bio másik nagy problémája, hogy a környezet annyira szennyezett, annyi a nehézfém a levegőben, az eső mindent magával hoz, a földeket mindenki vegyszerezi és műtrágyázza, hogy ha komolyan vesszük, akkor nincs bio.

Azért azt szoktam mondani, aki megteheti, az szerezzen be bio-nak látszó élelmiszert, mert legalább kevesebb benne a vegyszer.

.

Biodinamikus gazdálkodás

Alapjait Rudolf Steiner rakta le. Valójában EZ AZ IGAZI bio termelés. Igaz itt kozmikus erőkkel is dolgozunk. Viszont nagyon látványos az eredmény rövid idő alatt. Amíg Dániában, Hollandiában, Franciaországban, Németországban és elvétve Ausztriában nagy kiterjedésű biodinamikus farmok vannak, addig nálunk érdemben nem találkozunk ilyennel. Az eredmény abban mutatkozik meg, hogy például Dániában az élelmiszerek nagy része bio, vagy éppen biodinamikus, addig nálunk ez pont fordítva van.

.

Feldolgozottság mértéke

Az emberi szervezet úgy végzi az anyagcsere folyamatokat, hogy folyton lebont és felépít. Szereti a természetben természetesen előforduló alkotóelemeket, mert azokat a a kedvére lebontja, majd a szervezet szükségletei szerint építkezik. Ehhez legjobbak a fel nem dolgozott alapanyagok. Amikor a félkész vagy kész élelmiszerek bekerülnek a szervezetbe, akkor egyfelől azokkal nem kell foglalkoznia, mert azok már szét vannak darálva, módosult a struktúrájuk, másfelől sokszor nem is tud mit tenni. Ezért egyfelől bizonyos leépítő funkciók megszűnnek működni, másfelől a szervezetben komoly hiányállapotok alakulnak ki.

Ezért az emberi szervezet számára NEM JÓ az előre feldolgozott élelmiszer. Főzzünk úgy, ahogy azt Jamie teszi.

.

Zsírok

Az emberi sejtfal zsírból van, ezért jó zsír anyagcsere nélkül nincs egészséges sejt. Egészséges sejt nélkül nincs egészséges szervezet, ahogy bontott téglából sem lehet házat építeni, legfeljebb egy gyengébb melléképületet.
A modern ember egyfelől száműzte a zsírt, másfelől elöntötte magát a műzsírral (hidrogénezett növényi zsír), amivel a szervezet nem tud mit kezdeni, ugyanis nem tudja lebontani.
Tökéletes megoldás a kókusz zsír, melynek kalóriája nulla. Azonban CSAK A TISZTA kókusz zsír a jó, a kereskedelemben előszeretettel hígítják 20-40-60%-ban hidrogénezett növényi zsírral. FIGYELJÜNK RÁ !!!

.

Tej, tejtermékek

A tejre minden embernek SZÜKSÉGE VAN, DE CSAK AZ UTOLSÓ TEJFOG KIHULLÁSÁIG. AZUTÁN NEM !!!!!!! Tehát felnőttnek NEM szükséges tejet innia. Bizonyos tejkészítmények alkalmanként jók, de NEM HOMOGÉNEZETT TEJBŐL, mert az egy módosult fehérje struktúra, amivel az emberi szervezet NEM tud mit kezdeni.

.

Mikrohullámú sütő

Amióta Masaru Emoto lefotózta, hogy a víz struktúrája hogyan változik attól, hogy beszélünk hozzá, lágy vagy rock zenét „hallgattatunk vele”, megáldjuk vagy elátkozzuk, azóta nincs az a materiális ember, aki ezt kétségbe vonhatná. A mikrohullám a vízmolekulákra is hat. A vízmolekula bipólusú. Róla mintázták a magnószalagot, videószalagot, merevlemezeket és minden mágneses adatrögzítőt. Az étel úgy melegszik fel, hogy a vízmolekulákat a mikrohullám megrezegteti és ezáltal hő képződik. Közben átprogramozz azokat. Tehát a mikróban melegített ételben a víz struktúrája már nem az eredeti, természetes.
Amire még hat a mikró az a fehérje. Megváltoztatja annak a struktúráját is. Olyan ez, mint amikor megfőzzük a tojást. A nyers tojás a természetes forma, a főtt tojás a módosult struktúra. Persze jó a főtt tojás, de ha csak az van a háznál, akkor hogyan sütünk piskótát?
A mikróból kikerülő étel teljesen természetellenes lesz, bár meleg. A szervezet nem tud mit kezdeni ezzel, a számára ismeretlen anyaggal.

.

És így tovább

Néhány gondolat erejéig, bemutatásra került néhány alapelv. Ebben a fejezetben ezek ki lesznek részletezve. Mindez nem azért íródott, hogy bárki is pánikba essen. Hanem azért, hogy AMENNYIRE CSAK LEHET, ÉLJÜNK TUDATOSAN. Azt kell megérteni, hogy mindenki a saját módján kell táplálkozzon, és ebbe beletartoznak életkörülményei, testi-lelki állapota, stb. Nincs egységes megoldás, bárhogy is szeretné ezt a modern világ ránk erőltetni. HA ROSSZ GONDOLATTAL, VAGY UTÁLATTAL ESZÜNK MEG VALAMIT, az lelki úton ugyan, de sok materiális problémáét okoz. Tehát legyünk tudatosak, lehetőségeinkhez képest válasszuk meg az élelmiszereinket, és ne legyen bűntudatunk semmiért semComments are closed.