Kenyér

.

Az utóbbi időben sok olyan 4-20 éves fiatallal találkoztam, akik egyik napról a másikra érzékenyek lettek a kenyérre, péksüteményekre. Konkrétan evés után eleinte sokáig, később már állandó jelleggel fájt a hasuk, hascsikarást éreztek, súlyosabb esetben hasmenés jelentkezett.

Van aki orvoshoz fordult, van aki természetgyógyászhoz, és mindenhol az lett a vélemény, hogy ez bizony gluténérzékenység. Erről a betegségről a statisztika igen vegyes, de a szakterület orvosai szerint az ország lakosságának 50% gluténérzékeny, csak legfeljebb még nincsenek olyan erős tünetei, hogy ezzel foglalkozzon.
A gluténérzékenység nem gyógyítható, de gluténmentes étrenddel jól kezelhető.
A liszt dominánsan két összetevőből áll, glutén és szénhidrát. Ha gluténmentesen étkezünk, akkor a liszt az szinte teljes mértékben gyorsan felszívódó szénhidrát lesz. Ezért van az, hogy a gluténmentesen étkezők állandóan éhesek, még rögtön ebéd után is. Ennek oka, hogy nagyon instabil a vércukorszintjük, ami nem tesz jót a hasnyálmirigynek. Néhány év alatt, de ez lehet akár fél év is, a gluténmentes étrend következménye az elhízás. Majd az elhízás hozza magával a többi civilizációs betegséget. És ezen a módon nincs kiút a mókuskerékből.
Divatos ma a csökkentett szénhidráttartalmú liszt, ami úgy készül, hogy sok, nem szénhidrát jellegű adalékkal keverik, így a szénhidrát aránya fajlagosan csökken, viszont megjelenik sok ballaszt anyag.

Ismerek több olyan fiatalt, aki Angliába ment dolgozni, vagy tanulni. Többen gluténérzékenyek voltak, és gluténmentesen étkeztek. Angliában viszont minden pékárút tudtak enni. És ez így volt évekig. Mikor hazajöttek, újra el kezdett csikarni a hasuk a lisztes áruktól. Van Vas megyében egy kenyérfajta, Torony nevű településen gyártják, ez a Toronyi kenyér, amelyiket sok gluténérzékeny ember tud enni minden probléma nélkül.

Több szakemberrel konzultálva, arra a következtetésre jutottunk, hogy nagyon sok esetben, főleg olyankor, ha fiatalkorban csak úgy hirtelen megjelennek a tünetek, a gluténérzékenység az nem gluténérzékenység, hanem a lisztben található adalékanyagok okozzák. Magyarországon törvényileg engedélyezett hogy a foszfátok széles skáláját adják a gyártók a liszthez. Ehhez jön a bolti kenyér, és az összes péksütemény esetén sokszor 10-15-20 féle különböző adalékanyag. Úgy néz ki, hogy az emberek tekintélyes része ezekre az adalékanyagokra lesz érzékeny idővel, azaz évek alatt. Ahogy ma az emberiség szénhidrát diétán él, úgy egyre gyorsabb ütemben teszi tönkre a vékonybelet a sok adalékanyag, mint például a foszfátok széles spektruma. Aztán, ha már tönkre ment a vékonybél, akkor már nincs visszaút, tényleg gluténérzékeny lesz az ember.
Egy másik fontos adalékanyag, a génmódosított szója, melytől fényes és ropogós lesz minden péksütemény. Ne áltassuk magunkat, ipari szinten szinte kizárólag  génmódosított szója létezik, az USA elárasztja a világot vele, centes tonnánkénti áron. És bár a törvények tiltják a génmódosított szója termesztését  hazánkban, a génmódosított szója mint feldolgozott alapanyag itt van, behozható.

Mit tegyünk?
Csak olyan kenyeret vegyünk, amelyik tutira csak lisztből, sóból, kovászból/élesztőből, és vízből készül. Ha nincs ilyen a környékünkön, akkor szerezzünk be BL70-80-as lisztet és süssünk mi magunk. A Metro-ban a tönköly fehér liszt tökéletesen alkalmas erre. Az átlagos bolti BL55-ös NEM. A 100Ft-os liszt, az NEM liszt. Az igazi lisztből készült házi kenyér eláll egy hétig, addig, amíg a sok adalék miatt, a bolti kenyér két nap alatt megpenészedik. Az olcsó nem olcsó, hiszen a statisztikáék szerint a kenyér 60-70%-át kidobjuk.
Ha szeretünk kenyeret enni, akkor NINCS más megoldás.Comments are closed.