Hidrogénezett zsír

.

A műzsír „természetesen” emberi találmány, nagy előnye, hogy az ilyen olajnak magasabb az olvadáspontja, tehát szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, a zsiradék jobban eláll, lassabban avasodik, gyártása pedig olcsó, tehát jó profittermelő. Van ugyan néhány „apróbb” hátránya is, de ez nem gátolja meg a gyártókat abban, hogy megetessék velünk. Mert, hogy szinte mindenben megtalálható, a margarintól kezdve a sütőipari termékeken át egészen az édességekig.

A hidrogénezett zsírok elősegíthetik a napjainkban jellemző civilizációs betegségek kialakulását: szívroham, táplálkozási hiánybetegségek, az általános sejtállapot romlás, stb.
Több tanulmány született, például a massechusettsi orvosszövetség kísérletek alapján kimutatta, hogy napi 5 gramm transz-zsírsav fogyasztása 30%-al növeli a szívroham kockázatát. Egy berlini kutatócsoport pedig a táplálkozási hiánybetegségek kialakulását tulajdonítja a műzsírnak.

A hidrogénezett növényi zsír tipikus előfordulási helye a gyors éttermek „ételei”. Itt amellett, hogy egy hamburger és egy sült krumpli már szinte a napi teljes kalória bevitelt tartalmazza, a hidrogénezett zsíroktól is csöpögő „táplálék” esetleg egy üdítővel megfejelve olyan hatást fejt ki a szervezetre, mint amikor egy gyanútlan járókelőt az utcán hirtelen gyomorszájon vágnak. Ha ez az étrend naponta ismétlődik, akkor sejthető a következménye. Előszeretettel alkalmazza még a sütőipar is a műzsírt, hiszen sokkal praktikusabb és olcsóbb, mint a hagyományos, így aztán bele is kerül a sütőipari termékek nagy részébe. Tipikus példák a sós ropogtatnivalók, chips-ek, stb.
Úgyszintén fontos alkotórésze a gyárilag előállított süteményeknek, de még az otthoniak is tartalmazzák, amennyiben a „nagyi” olyan margarint használt, mely hidrogénezett zsírt tartalmaz.

Alapanyagként, pedig magunk is naponta megvehetjük az üzletekben, például margarin formájában. Több gyártó azzal is trükközik, hogy a margarin egyik összetevőjét megváltoztatja, és ezt reklámozza, miközben minden más káros anyag ott marad.

A gond igazából az, hogy a műzsír csak egy a problémák közül, hiszen ha veszünk egy sós ropogtatni valót, kiderül, hogy a hidrogénezett növényi zsír mellett még megtalálható egy jó adag cukorszármazék, génmódosított szója, mindez tetézve pár állományjavítóval. Jó étvágyat hozzá!

Nem véletlenül, hogy német területeken, már vagy 10 éve próbálják száműzni az egészséges táplálkozásból a margarint, és az olyan alapanyagokat, melyek hidrogénezett növényi zsiradékot tartalmaznak, azonban túl nagy sikerrel ott sem jártak, mert az érdekek másképp látják.

Az egyetlen járható út, ha maguk az emberek gondolkodnak. Ugyanis a zsír szükséges!!! Minden ember sok milliárd sejtből áll. A sejtfalnak szüksége van zsírra. Természetes zsírra. A disznózsír egy természetes zsír, de nehezen emészthető. A legkönnyebben emészthető a kókusz zsír. Kevés a kalóriatartalma, nagyon könnyen emészthető, kibírja a magas hőmérsékleteket is, azaz sütésre kiváló.Comments are closed.