Sorsügynökség

Sorsügynökség (The Adjustment Bureau)

színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 106 perc, 2010

rendező: George Nolfi; író: Philip K. Dick, forgatókönyvíró: George Nolfi

Alcímként azt mondanám, ilyen az élet a maga valóságában, és ez egy tudományos oktatófilm.

A film hivatalosan a scifi besorolást kapta. Szerintem ez maga az élet… és nem véletlenül készült… Ha belegondolok a maga-a-valosag.hu oldal is úgy indult a sumer történelemmel, mint „az érthető scifi”.

.

Háttér információk…
A mi kis földi világunk 45%-a anyag és 55%-a olyan rezgés, ami nem anyag. Az anyag maga is rezgés, csak annak a legsűrűbb formája.

rezgések

Mivel az egész világunk rezgés, egy energetikai rendszer, ezért a fizika szabályai szerint egyetlen alapelv létezik, az energiakiegyenlítődés elve. Minden energetikai rendszer az egyensúlyi állapotra törekszik, és ha ez felborul, akkor minden módon arra törekszik, hogy ez helyreálljon. Ennek egy gyakorlati példája a szél képződése, melynek célja a nyomáskülönbség kiegyenlítődése. Gyakorlatilag szabad szemmel nem látjuk sem a nyomást, sem a nyomás különbséget, sem a szelet. Amit látunk, az a szélnek az anyagra gyakorolt hatása. Például meghajolnak a fák, vagy bőrün-kön érezzük a szelet. De ha nem vagyunk kinn a természetben, akkor a szelet sem érezzük. Viszont van a szélnek olyan hatása is az emberre, amit akkor is éreznek egyesek, ha nincsenek kinn a természetben. Például erősen reumás emberek a szobában ülve előre érzik a szél közeledtét. Ilyenkor az ő instabil rendszerük érzi a környezetben történő energetikai változásokat.

Napi életünkre rengeteg olyan, szabad szemmel nem látható erő hat, ami fizikai változást képes előidézni rajtunk, vagy környezetünkön.
Ezek az erők alakítják életünket. A szabad szemmel nem látható erők nem csak hogy vannak, hanem egyenesen meg is határozzák az életünket. Irányítanak, és ha kell korlátoznak.
Fizikailag ez az energiakiegyenlítődés elve, de nevezhetjük a Karma Törvényének is, vagy bár-minek, ami azt jelenti, hogy belenyúlunk egy energetikai rendszerbe, és az visszahat ránk. Például ha egy tó sík víztükrébe egy követ dobunk, akkor hullámokat gerjesztünk. Ha több követ dobunk, akkor több hullám keletkezik. Ezek aztán interferálnak. Ha sok követ dobunk, vagy nagyokat, akkor komolyabb hullámok keletkeznek. Aki sok követ, vagy egyenesen sziklákat do-bál az élete vizébe, annak viharos élete lesz. És ez mindig igaz, ugyanis így működik a fizika.

.

Miről szól a film?
Arról, ahogy működik az élet. Ez maga a valóság. Materiális formában mutatja meg, hogy működik a materiálisan láthatatlan, de mégis létező erők sokasága, milyen szervezett és tudatos formában alakítják ezek az életünket, és hogy semmi sem véletlen.
Mindenki egy adott sors tervvel születik, adok célok elérése érdekében. És a létezés erői mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy minden úgy alakuljon, ahogyan az a legjobban illeszkedik a tervhez. Aztán ott van a szabad akarat, amivel az ember szabadon alakítja a sorsát akár az eredeti tervtől eltérően. Ez maga a sorsválasztás szabad akaratból, és ennek mindennemű következményével.

Megtanulhatjuk, hogy semmi sem ellenünk történik, hanem értünk. Történhetnek olyan dolgok az életben, amik nagyon nem tetszenek, sőt látszólag tönkre teszik az életünket, történhetnek balesetek, rossz napok, hetek, évek, hosszan tartó lejtmenetek. Azonban ez a film segít megérteni, hogy mindez lehet kellemetlen, de hasznos. Ugyanis felülemelkedve megoldásra váró faladatainkon érkezünk el az igazi boldogsághoz, meg-értéshez. Csak így fejlődik tudatunk, ÉN-ünk.
Megértjük, hogy mi az, hogy karmikus kapcsolat, hogy az egy magasabb létsíkban előre eldöntött kapcsolat, mely itt be kell teljesedjen. Lehet ellene tiltakozni, de értelmetlen. Ha megtagadjuk, akkor eltávolodunk életutunktól és nem leszünk sosem olyan boldogok, mint amilyenek lehetnénk. A karmikus kapcsolat ellen nem tehetnek az emberek semmit, de még a létezés erői is csak támogatni tudják. Végül is így jön össze.

Megértjük, hogy legjobb, ha azt tesszük, ami a legjobban illeszkedik a sorsunkhoz. Amelyik nő sorsa a gyermeknevelés, annak ez nagyon könnyedén fog menni. Akár négy gyereket is könnyedén felnevel, minden fáradtság nélkül. Amelyik nőnek viszont ez nem életfeladata, annak nem lesz könnyű feladat még két gyerek felnevelése sem, bár ez nem zárja ki, hogy megpróbálkozzon vele. Hasonlóan ha egy férfi focistának születik, akkor ő legsikeresebb lesz a fociban. Lehet ő igazgató is egy cégnél, de ott messze nem lesz olyan sikeres. A sorsválasztás szabad akaratból azt jelenti, hogy jelen esetben a focista meg kell élje a futballt, és szabadon választhat abban, hogy a Haladásban játszik, vagy a Barcelonában. Neki a futball kell megélnie.

Megértjük, hogy az élet nem jó és nem rossz és legfőképpen nem igazságos. Egy energetikai rendszerben az erőknek nincs érzései, és nem ismerik a könyörületet sem. Éppen ezért érdemes szakítanunk a sztereotípiákkal, és FEL KELL VÁLLALJUK SAJÁT MAGUNKAT. Meg kell tanul-ni nemet mondani, és hagyni kell, hogy ÉN tuda-tunk kifejlődjön és irányítson minket.

.

Kinek ajánlom ezt a filmet?
Ahogy megnéztem a filmet, másnap találkoztam egy régi ismerősömmel, aki éppen mankóval járt. Nehezen mozgott, zsörtölődött, nehezen viselte az új, korlátozott állapotát. Kiderült, leesett egy létráról és eltörte a lábát. Kérdezte, hogy miért történt ez vele, mi értelem tud lenni egy ilyen balesetnek, és miért pont vele történt ez?
Válaszként ajánlottam neki ezt a filmet. Felesége helyből visszakérdett, hogy miről szól? Mondtam, nézzék meg, de ne csak egyszer, hanem egyszer, majd beszéljék meg, nézzék meg még egyszer, és ha van kérdésük, akkor szóljanak és átbeszéljük együtt konkrétan az ő esetét.

Úgyhogy ajánlom ezt a filmet, mindenkinek, aki kinn van az életben és történnek vele dolgok. Akinek meghaltak a szülei és nem érti miért, aki úgy érzik, hogy rossz gyerekkora volt, aki úgy érzi, hogy rossz a házassága, rossz a munkahelye, vagy egyszerűen csak elégedetlen az életével. Tehát ajánlom mindenkinek, aki naponta kimegy az életbe.

Ajánlom továbbá a szocializmusban és a fogyasztói társadalomban elpuhult embereknek, akik még mindig nem nőttek fel és ezért gyerek-ként élik meg a világot. Akik elvárják, hogy jöjjön anyuka és adjon cukrot ha jók voltak, de legfőképpen tartsa el őket, oldja meg helyettük a problémáikat, meséljen nekik optimista meséket és feledtesse el velük, hogy a világ teljesen más. Ezek a felnőttként gyerekek egyszer már fel kell nőjenek, meg kell tapasztalják, hogy bármilyen tudatos cselekedet az életben sokkal nagyobb boldogság, mint az anyagi javak bármilyen mértékű birtoklása.Comments are closed.