10 nap a háborúig

.

10 nap a háborúig (10 Days to War)

színes, magyarul beszélő, angol dráma

rendező: David Belton, Bruce Goodison
forgatókönyvíró: Ronan Bennett
szereplők: Kenneth Branagh; Juliet Stevenson; Kate Ashfield; Stephen Rea; Patrick Malahide; Obi Abili; Lucy Russell

.

Sokan igazolták már, hogy sosem találtak olyan tömegpusztító fegyvereket, amelyek az Irak elleni háború kitörésének igazi oka lehettek volna. Ez a film attól nagyszerű, hogy bemutatja azokat a lelki tényezőket, amelyeket az egyszerű emberek átéltek. Azok az emberek, akik a támadó nagyhatalmak állami apparátusában dolgoztak.
Megláthatjuk, ahogy a világszervezet emberei utolsó percig elhitték azt a propaganda szöveget, hogy tömegpusztító fegyvereket keresnek, azonban az életben mást találtak. Szegény és szerencsétlen embereket, primitív gyárakat. Az utolsó nap utolsó percében értették meg, hogy a munkájuk kamu és fölösleges, mert arra hivatkoznak a politikusok, amit ők nem találtak meg.
Megláthatjuk, hogy az állami apparátus egyszerű, de nagyon is tisztességes, becsületes, törvénytisztelő emberei mindent megtesznek a háború ellen, akkor a mikor az már el volt döntve.  Megtapasztaljuk az ő érzéseiket, és azt is, egyik-másik hogy változtatta meg életét, éppen a megélt csalódottság, becsapottság érzése emiatt.Comments are closed.