Szellemíró

.

Szellemíró (The Ghost Writer)

színes, feliratos, francia-német-angol filmdráma, 128 perc, 2010

rendező: Roman Polanski
író: Robert Harris
forgatókönyvíró: Robert Harris, Roman Polanski

szereplők: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall, Jon Bernthal, James Belushi, Olivia Williams, Timothy Hutton, Tom Wilkinson

.

Szellemírónak nevezik azt az írót, aki írói képességeit eladja oly módon, hogy más nevében ír egy sikerkönyvet. Nagyon elterjedt az életben és nem csak írói körökben, hanem zenészeknél, tudományos munkásságban, stb.

A történet egyszerű. Egy volt miniszterelnököt háborús bűnökkel vádolnak. Úgy tűnik hogy mondvacsinált indokok alapján megtámadott egy távoli országot, becsapva az egész világot. Együttműködött a titkosszolgálattal és mindvégig tudta, hogy hazudott. Most, hogy mentsék az életét, a szellemírónak gyorsan meg kell írnia az önéletrajzát, nyilván nem a valósat.

Milyen életszerű film.

Azonban sokkal érdekesebb, ha megnézzük, hogy a forgatókönyv alapját egy olyan regény képezi, amelyiket egy Robert Harris nevű úr írt. Korábban ő volt Tony Blair beszédírója és barátja. A regény után már egyik sem.

Másik érdekes dolog, hogy a film készítésének idején és azután Roman Polanskit a hatóságok különböző tettei miatt házi őrizetben részesítették, majd száműzték hosszú időre.Comments are closed.