Biodinamikus gazdálkodás 2.-2

.

A három héttel ezelőtt megjelent Biodinamikus gazdálkodás c. cikk után valósággal elöntöttek a kérdések. Úgy mint: tényleg működik; kinek ajánlott és kinek nem; kiskertekben is végezhető; van akinél működik és van akinél nem mi ennek az oka; ez csak divat; mi a különbség a bio termesztéssel összehasonlítva; stb.

.

A biodinamikus gazdálkodást három dolog jellemzi:

  1. ez egy kőkemény spirituális tevékenység
  2. célja nem a „kapok”, hanem az „adok”, nem magamét teszem, hanem a Földért
  3. a hosszútávra szól

Rudolf Steiner a módszer megalkotója a szellemtudomány kiemelt képviselője. Ő a Goethe féle nem materialista természettudományra épített. Alapelve, hogy miden él, így a Föld is. Minden ami él, annak a fizikai valóságon túl van egy energetikai megnyilvánulása is. Mai példával ilyen a mobil telefon. Fizikailag ott van maga a készülék amit meg lehet fogni, de az akkumulátorban tárolt energia az fizikailag meg nem fogható. De enélkül a készülék halott. Az energia tartja életben a halott anyagot.

A spirituális tevékenység egy energetikai tevékenység. Az energiatestre hatunk, ami majd kihat az anyagra. Minél jobban végezzük, annál hatékonyabban nyilvánul meg az anyagi világban. Egy sámánnál azonnal, aki nem hisz benne, annál lassabban.

A homeopátia is energetikai tevékenység. Ugyanis a homeopátia esetén egy szer úgy készül, hogy egy oldatban addig csökkentik az anyag mennyiségét amíg az már fizikailag nincs jelen, nem mérhető ki, de az információja még ott van. És hogy a hatása mégis erős legyen, ezért különböző technikákkal potenciálják. Ezek jól meghatározott fizikai mozgások, amelyek kihatnak a készítmény energetikájára. Éppen az anyag hiánya miatt a materialista vallások az ördög művének nevezik, éppen úgy, ahogy a kínai gyógyászatot is az akupunktúra miatt. Ez utóbbi kozmikus energiákat visz be olyan meridiánokba, ahol valamilyen okok miatt nincs energia, leállt az energia áramlása.

.

Mi a biodinamikus gazdálkodás?

Egy élő, dinamikus gazdálkodás, mely alkalmazkodik egyfelől a külső környezethez, másfelől a kozmoszhoz. Figyelembe veszi a külső és belső ritmusokat, körforgásokat. Nem csak materiális szinten van jelen, hanem energetikain is. A folyamatnak lelke van. Az ily módon elállított élelmiszer tápértéke materiálisan kimérhető módon sokkal jobb, a termés nagyobb, szebb, egészségesebb. Energetikája sokkal jobb, erővel telt, gyógyító hatású a maga természetes módján. Nincs benne nemkívánatos vegyszer. Az így felnövő állatok testileg és lelkileg kiegyensúlyozottak.

A növénykultúrákat kiegyensúlyozott módon ültetjük, kerüljük a talaj túlzott megmunkálását, szerves trágyát készítünk és azt használjuk, saját preparátumokkal javítjuk a földet és segítjük a növények fejlődését.

A vetésforgót alkalmazzuk, az állattartás és a növénytermesztés egyensúlyára építjük a gazdaságot, teljes biológia körforgást valósítunk meg.

Az ősi Egyiptomban alkalmazták először a biodinamikus gazdálkodást, bár nem így nevezték.

.

A biodinamikus gazdálkodás anyagon túli valósága

Ez a típusú gazdálkodás nem azért van, hogy engem szolgáljon táplálékkal, hanem azért, hogy én szolgáljam a Földet. A Föld mint élőlény Földanya nevet viseli. Akár egy anya. Érző lélek. De jó kapcsolatom csak akkor lesz vele, ha nem csak akkor megyek hozzák, ha kérek, sőt követelek, hanem foglalkozom vele, szeretem őt. Ez az alapja ennek a gazdálkodásnak. Tehát azért alkalmazzuk ezt a típusú gazdálkodást, hogy a Föld minőségét javítsuk. Ennek melléktermékei a mi táplálékaink.

Ezzel a tudattal érdemes nekiállni. És akkor már azt is megértjük, hogy például a talajjavító preparátum mely homeopátiás készítmény (hektáronként 40-60g anyag 300 liter vízben) kipermetezve hihetetlenül mértékben javítja a talaj minőségét. Ez a preparátum olyan mint a szenteltvíz készítése és alkalmazása egy jó cél érdekében. Olyan tudattal kell készíteni és alkalmazni. Például egy órán át keverni megadott ritmus (rituálé) szerint. Közben nem lehet a kereskedelmi rádiók reggeli bohócságaival az időt elütni, vagy mobilozni. Nem lehet géppel keverni, mert ez a rituálé olyan mint a homeopátiás szerek potenciálása. Például az antropozófus gyógyszerek közül többet, melyek a homeopátiás szerek közé tartoznak, a gyárban az emberek kézzel potenciálnak és nem géppel. Ez a preparátum éppen ettől hatásos, ha jól készítjük és jól alkalmazzuk.

A talajjavító preparátum alkalmazása olyan, mint amikor  egy tibeti pap megáld egy földterületet. Ha a pap tudja mit tesz, akkor hatalmas a siker. De ha maga sem hisz benne, akkor nem lesz semmilyen eredménye.

A biodinamikus gazdálkodás esetén mindig a kozmoszhoz igazodunk. Nem akkor ültetünk amikor akarunk, hanem amikor az a legalkalmasabb a csillagok és a Hold állása szerint. Erre szolgál a vetési naptár.

Olyan apróságok is fontosak, hogy milyen vízzel öntözünk és mikor. Az esővíz kozmikus energiákat hordoz, míg a kútvíz földi energiákat. Ezért érdemes az esővizet gyűjteni, ülepíteni, aki tudja megszentelni, majd ezzel locsolni. Nem használunk műanyagot. A biodinamikus gazdálkodás elve adott, és a hatékonyságát nagyban javíthatja vagy ronthatja a mi hozzáállásunk. Mi vagyunk a katalizátorok. A spirituális munkánál fontos a precizitás és a tudatos jelenlét. A spirituális ember legnagyobb erénye a türelem.

Az egész növénytermelés a nap és a Hold erőinek egyensúlyára épül. Ily módon tudjuk segíteni a növények növekedését és a gyomok fejlődésének visszafogását. Például a kvarcliszt preparátumban egyáltalán nincs anyag a preparátum elkészítése után. Ez az éltető energiákat aktivizálja és mai szóval élve egy informatikai kezelés. Akár a biorezonancia. Jó kezekben az is hatékony, de hozzá nem értő, vagy rossz lelkületű ember kezében nem hatékony.

Az emberi tényezők miatt nem mindegy hol veszünk vetőmagot és nem magunk készítjük a preparátumokat, akkor azt is érdemes jó helyről beszerezni.

Egy „papi” szinten működő biodinamikus gazdaság nagy pozitív hatással van a környezetére. Egy egész megyényi területet képes pozitívan áthatni. Áthangolja a rossz rezgésű környezetét. Ezért ezek a gazdaságok létfontosságúak az ország minden régiójában.

.

Kinek ajánlott ez a típusú gazdálkodás?

Magyarországon a kárpótlás szétdarabolta a földeket. Ezzel együtt sok került külföldi kezekbe. Illetve külföldi monopóliumok kezébe adata a nagyüzemi gazdálkodást. Ezért nagy biodinamikus gazdaságok nehezen tudnak létrejönni. Pedig ez lenne a biztos kiút az ország számára ebből a haldokló modern világból.

Azonban kicsiben is lehet ezt végezni. Például kiskertben. Itt fontos a talajjavítás, a komposztálás, és az ide vonatkozó preparátumok alkalmazása. Nagyon tönkretett föld esetén 5-6 év is szükséges a teljes regenerálódáshoz, míg átlagos esetben 2-3 év.

Érdemes „valahol” megtanulni magát a technológiát (liturgiát) és azt tudatosan alkalmazni. Évről évre javulni fog a termés és bővülni fog a tudás.

Aki viszont nem hisz benne, nem tudja elképzelni, hogy a világ így működik, az ne kísérletezzen.

Alapszabály, hogy pénzért semmiképp se tegyük. Tehát ha valaki munkanélküli és kényszerből azért teszi, hogy pénzt keressen, akkor ez nem fog menni. Én sem pénzvágyból írtam és írom a könyveimet. Ettől még van ára és értéke.
Aki szeretetből teszi, annak viszont lesz belőle pénze, meg is tud belőle élni.

.

Bio gazdálkodás

Ez teljesen más. Igazából materiális leképzése az előzőnek. Vegyszermentes, kézi munkát jelent, éppen a lélek hiányzik belőle.

A modern gazdálkodásban alapértelmezett a műtrágya, növényvédőszer, stb. Ezek a bio gazdálkodásban természetes forrásból származnak. Ez viszont sok kézi munkát is jelent. Mivel nem zárhatók ki a nehézfémek és egyéb anyagok a levegőből, a szomszéd műtrágyázása a felszín alatti vizekből, az összes fogamzásgátló és le nem bomló gyógyszer az élő vizekből, ezért igazi bio ma a Földön NEM létezik. A bio igazából csökkentett vegyszertartalmat jelent.

A bio gazdálkodás nagy problémája, hogy a termőföld lassan elhasználódik és egyre több kézi munkával kell beavatkozni a rendszerbe, ennek dacára csökken a termés mennyisége és minősége. A bio gazdálkodás lelakja a földet. A trágyázás segítene a gondon, de hazánkban az állattartás megszűnésével megszűnt a trágya hozzáférhetősége. A legjobb a szarvasmarha trágya. Azonban fontos, hogy az állat ne kapjon hormont, szteroidot és tápot. Fontos, hogy vegyszeres felmosóvíz ne kerüljön a trágyába és így tovább. A növényi komposzt ezt nem pótolja teljes mértékben. Maga a komposzt készítése is komoly és speciális feladat, nem véletlenül a biodinamikus gazdálkodásban több preparátum szükségeltetik ahhoz, hogy a komposzt jól képződjön. A preparátumok hatására a komposzt nem melegszik túl, nem büdös, nem rohad, stb.

Attól, hogy a bio termelés nem foglalkozik a lélekkel, attól még ott van. Sokszor előfordul, hogy nagy bio farmokon rabszolgákkal dolgoztatnak a nagyobb profit érdekében. Ezek a szerencsétlen, kétségbe esett emberek nem sugároznak jó rezgéseket. Az általuk megművelt területre hatnak, mintha megátkoznák azt. Az így leszedett termés a szeretet energiáját nem hordozza magában. Aztán jön a kereskedő aki nagy hasznot lát a dologban.

Valójában a bio gazdálkodást is lehet jó szívvel végezni, és nem rabszolgákkal dolgoztatni, hanem mondjuk családi vállalkozásban. Ez esetben jó lesz a termés. Ezt a módszert tudom ajánlani azoknak, akik nem érzik magukat annyira spirituálisnak, hogy a biodinamikus gazdálkodás szertartásait jó szívvel és tiszta tudattal el tudják végezni.

.

A föld adottságai

A biodinamikus gazdálkodást meghatározó módon befolyásolja a föld, az éghajlat, a napsütéses órák száma, a fényes órák száma. Ezeket nem lehet nem materiális eszközökkel átírni. Még ah a sámánt tiszteli is a természet, de attól nem fog többet sütni a nap, legfeljebb sosem veri el a jég a termést. Azért ez is fontos.

Ha tehát már meg van a földünk, akkor informálódjunk felőle, és azt érdemes termelni ami az ottani adott talajon megterem az ottani éghajlati viszonyok mellett. A biodinamikus gazdálkodás a maximumot fogja kihozni az adott területből az adott körülmények között. Ha a maximum a 100, akkor a műtrágyázott, vegyszerezett mezőgazdaság mennyiségileg kihozza a 60-at, minőségileg a 10-et. A biodinamikus gazdálkodás, ha már jól működik, kihozza a 100-at.

Ha tudatos farmot szeretnénk építeni, akkor menjünk a termőföld és az éghajlat után. Mindig ledöbbenek, mikor úgy jönnek létre öko közösségek, hogy oda mennek az országban ahol a helyet nagy spirituális hírnév övezi, és ez az egyetlen szempont. Úgy akarnak biodinamikus gazdálkodást végezni mindjárt nagyban, hogy fogalmuk sincs a termőföld minőségéről, a klímáról. Aztán 2-3 év múlva csődbe megy az egész és kezdődik a pereskedés. Valójában annyi történt, hogy nem voltak körültekintőek.

Ma azt mondjuk, hogy azért kell műtrágyázni és vegyszerezni, mert különben éhen halnának az emberek. EZ NEM IGAZ. Ugyanis a biodinamikus gazdálkodással a ma elvárt mennyiség extra minőségen is realizálható lenne, a jelenlegi silány minőséggel szemben.

.

A biodinamikus gazdálkodás egy spirituális mezőgazdaság, melynek következménye a Föld megszentelése.Comments are closed.