Miért halt meg a villanyégő?

.

Az EU száműzte a hagyományos égőt. Mindezt az energiatakarékosság jegyében. Számoljunk. Ha az EU összes hagyományos égőjének a fogyasztását lecsökkentjük energiatakarékosra, akkor a megtakarított energia egy nagyságrenddel kisebb mint a házi elektronikai eszközök “standby” üzemmódjának energiafogyasztása. Tehát ha spórolni akarunk, akkor mindent húzzunk ki a konnektorból. Ez átlag magyarnál havi egy ezer forint. Tehát az indok megbukott. Ami még gond, hogy az energiatakarékos égők előállítása drága és nagyon környezetszennyező. Színképe nem tetszik az emberi agynak. A led fénye gyenge. Egyik sem tudja valójában helyettesíteni az eredeti égőt. Átlagos helyen ez nem is annyira számít, de otthon és munkahelyen igen.

De mi van mögötte?

A wolfram ára az egekbe szökött, ugyanis szükséges a hadipar számára a páncélzat erősítéséhez, hajtóművekhez, hajó és repülők gyártásához, szerszámipari gépekhez, stb. A Föld tartalékainak több mint háromnegyede Kínában van. Kína amúgy sem szeret nyersanyagot exportálni, mert otthon is állandó a hiány.

Ami még az egekbe szöktette a wolfram árát, az a nyersanyag spekuláció. Nevezzük lufinak. Az Egyesült Államok megszüntette iparát és egy hatalmas szolgáltató ország lett. Az ipart a világ különböző részeire vitte az olcsó munkaerő miatt, míg az ország a szolgáltatásokra épül. Na de ebből nem lehet megélni. Ezért rendszeresen felfújnak egy – egy lufit, amit aztán kidurrantanak. A pénz a lufi fújáskor a tőzsdén keresztül összegyűlik a világból, majd amikor kidurran, akkor mindenki mehet amerre lát, és pénzt nyomtalanul eltűnik. Általában öt évig fújnak egy lufit. Ez már a nyolcvanas években kezdett látható lenni, majd jött a kilencvenes években a dotcom lufi, ezt követte az ingatlanpiaci lufi melynek kidurranása volt a 2008-as “válság”. Most a nyersanyag lufit fújják. Ettől lett drága a wolfram és ezért halt meg a hagyományos villanyégő. Ki áll  a háttérben? A világ olyan gazdagjai, akiket még csak képről sem ismerünk, de ők mozgatják például a Fed-et, és az érintett államfőket.

Megoldás azért lenne, hiszen az NDK-ban annak idején gyártottak olyan égőket, melyek még ma is világítanak. Bármilyen drága is az alapanyag, ha egy égő 35 évig világítana akkor fajlagosan olcsó lenne. Na de a fogyasztói társadalom nem engedheti meg azt a luxust, hogy valami sokáig működjön, mert az maga a csőd. Ezért is divat most a halogén égők gyártása, mert ez eleve “túlhajtott” azért, hogy erősebb fényt sugározzon. Azonban néhány százalékos túlhajtás éppen a tizedére csökkenti az élettartamát. Már nem csak sok autóban kell állandóan izzót cserélni, hanem a háztartásokban is.Comments are closed.