Amikor a sport presztízs

.

A közelmúlt történelmében Romániában a Ceausescu diktatúra idején a „Kárpátok géniusza” épített szülőfalujába egy futball stadiont. Létre is hozott egy focicsapatot Fc Olt néven. A játékosait állandóan a bukaresti Steaua csapattól kölcsönözte, amelyik a katonaság csapata volt. 1989 végén bukott a diktatúra és hamarosan megszűnt a stadion kihasználtsága is. Ma már csak rom az egész. Amit lehetett szétloptak, a természet pedig visszaveszi azt, ami az övé. Néhány évvel ezelőtt ez egy döbbenetes hír volt, hogy egy ország, melynek nem volt mit ennie, ilyenre költött, és most az egész az enyészetté lett. Ma már kis mértékben hasznosítják, ez a tönkrement stadion egyre több utazási iroda nemhivatalos programjába bekerül. Megállnak a turistabuszok egy órára és az emberek szörnyülködve nézik a kommunizmus eme emlékművét.

2004-ben Athén olimpiát rendezett. Ez volt az első olyan nemzetközi sportesemény, amelyiknél necces volt, hogy addigra elkészülnek-e a létesítmények. Végül is olyan szintre elkészültek, hogy az események megtarthatóak voltak, azonban Görögország nem bírta anyagilag. Ezért sok kölcsönt vett fel és ezek a törlesztések még ma is nyomasztják a gazdaságot. Ha nem is pont ez okozta a görög államcsődöt, de annak fontos eleme volt. A rendezvények sikeresen lezajlottak, és ma az olimpiai központot nem használják, és nem is tartják karban. Tíz évvel később a természet visszaveszi azt, ami az övé volt. Kísértetiesen megismétlődik a romániai eset. Presztízs beruházás kölcsönből, majd az egész az enyészeté lesz. Tehát nem sokat fejlődött a gondolkodás azóta sem.

Látványos volt még a 2014-es téli olimpia, melynek helyszíne Szocsi volt, Oroszországban. Egy rekord költségvetésből megvalósult olimpia, de sok esetben még befejezetlenebb volt mint az athéni. Sok helyen nem volt kész az épület, sok helyen nem volt fűtés, és így tovább. Néhány hónappal az események után olyan fotók készültek, melyek szerint az egész komplexum az enyészeté lesz. Néhány hónap alatt több évet amortizálódott az egész infrastruktúra, hiszen be sem volt fejezve.

A 2014-es Brazil futball világbajnokságnak is nagy volt a tétje. Sokba került, a pénz egy részét elvitte a helyi korrupció. Az utólagos pluszpénzek ellenére, az infrastruktúra egy része nem készült el. Volt olyan gyorsvasút, mely csak terv maradt. Így a nézők nem tudtak eljutni a reptérről az el nem készült szállodába, mert az is csak terv maradt. Volt olyan szurkoló amelyik nem tudott leülni a jó előre megvásárolt helyére, mert az sem készült el.  A félbehagyott építkezéseket sem fogja senki egyhamar folytatni, volt olyan félkész magsavasút, melynek egy része le is szakadt, emberi sérülést okozva. A brazil válogatottra ezek után nagy nyomás nehezedett, az elvárás minimum a győzelem volt. Ettől nagyon messze állt a csapat, és ez sokak szerint a kormány bukásához is vezethet. Ugyanis itt először a modernkori ember történelmében a nép tudata megnyilvánult. A nép mely a focin nevelkedett, folyamatosan tüntetett a pénzpocséklás ellen. Sokkal egyszerűbb világbajnokságot szerettek volna, hogy azért maradjon pénz az egészségügyre és a nyugdíjakra is. Sokan a sors kezét látják abban, hogy a csapat nem jutott sikerre, mert szerintük ahogy a kormány a pénzt szórta az csak így egyenlítődhetett ki.
Egy hónappal a vb után már olyan hírek keringenek, hogy Brazíliában nem tudnak mit kezdeni a stadionok jó részével. Mind hipermodern lett, nagy, de nem fogják tudni fenntartani. Amelyik stadionnak nem lesz gazdája egy-egy csapat, az az enyészeté lesz. A csapatok is félnek a nagy stadionoktól, mert nagyon drága a fenntartásuk.

És a tendencia folytatódik. A világ nem adja fel. Ha nincs pénze, akkor is költ olyanra, ami nem több mint múló illúzió. Nagy eséllyel úgy tűnik, hogy a 2018-as foci világbajnokságot az oroszok „megvették”, ahogy a következőt Katar. A FIFA utolsó néhány évtizede másról sem szól, mint a lefizetésekről, a millió dolláros kenőpénzekről. Ez vonatkozik a rendezési jogra, de házon belül az elnöki pozíció megszerzésre is. Már több hivatalos nyomozás is indult, vélhetően ezért készült a FIFA reklám mozifilmje. Katar azonban épkézláb csapattal sem rendelkezik, ezért azt is gyorsan vesz egyet. Az építkezések már elkezdődtek. Több mint másfél millió bevándorló dolgozik az infrastruktúra építésén. Azonban a közel 50 fokos hőség és a nem túl jó munkakörülmények áldozatokkal járnak.

Úgy látom, minél jobban nincs pénze egy országnak, annál jobban hajtja a presztízs sport beruházásokat. Mert nyilván legyen egy országnak a szükségesnek megfelelő és fenntartható infrastruktúrája, de amikor az ország csődben van, belemenni olyan világméretű események finanszírozásába, melyben garantált a pénzügyi bukás, az szerintem felelőtlenség. A brazil nép tudata ütötte meg eddig a legmagasabb szintet, mert ők már gondolkodtak. Katarnak van pénze, nyilván fel sem tűnik, hogy építkeztek, és kitalálják az infrastruktúra hasznosítását is. Azonban sem Görögország, sem Brazília nem ide tartozik.Comments are closed.