A csúcsragadozó magára marad…

A hivatalosan készült Élő Bolygó jelentés szerint 40 év alatt kb. a felére zsugorodott a gerinces állatok létszáma a Földön. A világ különböző részein különböző fajok tűnnek el. A Kárpát-medencében is nagyok a veszteségek. Mindez nem meglepő, inkább figyelmeztető. Az ember többet használ a Földből, mint amennyit lehetne, mint amikor otthon napi szinten hitélből élünk.

Az emberiség ökológiai lábnyoma másfél Föld, és ebben benne vannak a szegény országok is. A nagy jólétet biztosító országok ennél többet használnak. Ha az egész világ egy jóléti társadalom lenne (pl. Belgium) , akkor az ökológia lábnyom akár 5 Föld is lehetne. A Kárpát-medencében Magyarország nem a legnagyobb jóléti ország, mégis ökológiai lábnyoma másfél Föld. Tehát még mi is túlfogyasztunk, pazarlóan élünk, hitelből, elköltjük azt az erőforrást, ami nincs meg. Majd a gyerekeink fogják megfizetni az árát, kamatostól.

Hogyan állathatjuk meg a tendenciát?

Jelen körülmények között lehetetlen. Ugyanis a fogyasztói társadalom alapeleme a mindenáron fogyasztás, a profit termelésének céljából. Nem számít hogy értelmetlen dolgokat gyártunk, nem számít, hogy szemetet termelünk, cél, hogy termeljünk, bármi áron is. Amíg így működik a világ, addig SEMMILYEN TÖRVÉNNYEL SEM LEHET megállítani a pazarlást.

Részlet a Sumer c. könyvből:
„Amikor a pénz irányít, akkor nincs helye a szabad és józan gondolkodásnak. Amikor a pénz vezet, akkor a fejlődés egy délibáb. Valójában nincs fejlődés. Minden társadalmi rend teljesen hasonló, ugyanazon erők vezetik, és ugyanoda jut. A teljes csődbe. Amikor a pénz szerepe visszatér oda, ahol valójában van, akkor a szabad és józan gondolkodás veszi át az irányítást. Ez az egyetlen útja a valóságos fejlődésnek.
Úgy kell elképzelni, mintha lenne egy autó. Sok alkatrésze van, egyik ebből a pénz, mondjuk a bal első kerék. A sofőr, akinek neve szabad gondolkodás, vezeti a gépkocsit. Valamilyen oknál fogva a bal első kerék (pénz), kezd egyre nagyobb lenni, éppen nagyságra révén átveszi a kocsi irányítását. Azonban mikor már tízszer nagyobb, mint az eredeti mérete, az autó felborul, a szabad gondolkodás nevű sofőr már tehetetlenül éli át a balesetet.”

Csak a teljes értékrendváltás vezethet oda, hogy az embernek nevezett csúcsragadozó ne maradjon egyedül a Földön, ahogy jártak annak idején a Húsvét szigeteken élők.Comments are closed.