Az üzenet

Az üzenet (The Message)

színes, magyarul beszélő, libanoni-líbiai-kuvaiti-marokkói-angol életrajzi film, 240 perc, 1977

rendező: Moustapha Akkad
forgatókönyvíró: H.A.L. Craig, Tewfik El-Hakim, A.B. Jawdat El-Sahhar, A.B. Rahman El-Sharkawi, Mohammad Ali Maher

szereplők: Anthony Quinn, Johnny Sekka, Michael Ansara, Irene Papas

.

A film egy nagyon jó „dokumentumfilm” az iszlám vallás kialakulásáról. Ez a téma eléggé vitatott és sokszor tabu. Mégis élethűen mutatja be az akkori kort és azokat a körülményeket, melyek az iszlám kialakulásához vezettek. Azt a kort nézve, mintha ma lenne. Ugyanazok az emberi jellemvonások, érzések, vágyak mozgatták a világot, mint ma. Az élet tényleg nem más, mint illúzió. Játék a színfalak előtt. Bár a díszletet cserélik, de a játék ugyanaz.

.

Történelmi előzmények

Sumer idején nem létezett vallás. Sumer bukása után, Marduk kitalálta azt azért, hogy saját hatalmát erősítse. Mindez i.e. 2.000 körül kezdődött. Marduk átírta a történelmet és kinevezte magát főistennek. Elvette az emberektől a tudást és adott nekik egy bizonytalan hitet.

Részlet a Sumer c. könyvből:

„A két fő ellenfél (Enki és Enlil) két legharcosabb képviselője itt maradt. Marduk Babilonban uralkodott, Sin visszatért Harran városába. Mindkettő megerősítette templomát, és a másik területére fájt a foga. Nabu-Naid, látva Marduk vallásalapítási sikereit, új valláselméletet dolgozott ki. Ő hintette el az iszlám csíráit. A babiloni papok nem nézték ezt jó szemmel, mindent megtettek, hogy száműzzék az új eszméket. Ekkor Nabu-Naid önként száműzetésbe vonult Arábia területére. Ott hat városban követőkre talált. Ebből egyik Medina, ahol Mohamed próféta megalapította az iszlám vallást. Nabu-Naid öreg korára valamilyen komoly bőrbetegségben szenvedett, ezért már csak arcát eltakarva jelent meg idegenek előtt.”Comments are closed.