Rendszerváltás 25 éve és ma

A kor szelleme

1985-1988 között a szabadság szele kezdett fújdogálni. A kor szelleme magával hozta a szocialista diktatúrák megszüntetésének gondolatát. Valójában nem tudni mi indította el a folyamatot, de a levegőben lógott a változás. Benne volt a morfogenetikus térben. Az akkori politika résztvevői bár alakították a történelmet, azonban messzemenőleg nem tudatosan.  Olyan volt ez mint egy vonatbaleset. Sok apró, önmagában jelentéktelen körülmény „véletlen” összjátéka kell ahhoz, hogy ilyen markáns eredmény szülessen. A folyamat elindult és irányítani nem nagyon lehetett.

.

A szovjet birodalom szétesése

A már elindult változások átsöpörtek Európán és elérték a Szovjetuniót is. Gorbacsovval szerencséje volt a világnak, mert nem állt ellen erővel a változásoknak. És miért nem? Mert az ő temperamentumát és enneagrambeli karakterét elemezve, Gorbacsov nem vezető alkat. Most Putyin az. Gorbcsov bele ment a változásokba (nem tudott mást tenni), de alapelve volt a Szovjetunió megmaradása, a kommunista párt irányító szerepe, és a német egyesítés ellenzése. Ez utóbbiról kerek 10 nap alatt lebeszélték őt német és francia politikusok. Franciaország sem volt önzetlen, mert csak úgy járult hozzá a német újraegyesítéshez, ha a leendő német állam lemond pénzéről, a Márkáról és belemegy egy egységes európai pénz bevezetésébe.  Éppen karakteréből kifolyólag Gorbacsov nem tudott nemet mondani, nem tudta érvényesíteni gondolatait. Bár a kiszakadó balti államok ellen még hadsereget küldött, de itt sem fejezte be a folyamatot, így szétesett a szovjet birodalom. Eljutott a világ egy olyan pontra, mikor nem létezett sem a Szovjetunió, sem maguk a független egységállamok a maguk szervezett formájában. Káosz uralkodott a valamikor szocialista rend helyén. Ekkor puccs történt. A Gorbacsov által kinevezett vezetők egy puccsot hajtottak végre ő ellene. A dolog iróniája, hogy Gorbacsov tudott a puccsról. Csak legyintett és azt mondta a szervezkedőknek, hogy csak csináljátok. Valójában nem tudni, ezt miért tette. Lehet, hogy már elege volt az egészből és nem tudta uralni a káoszt, vagy úgy gondolta a puccs révén visszaáll a régi bordalom. Tény, hogy a puccs megtörtént és Gorbacsovot eltávolították. Ekkor Jelcin állt a sarkára, és a vele szövetséges hadsereg elfogta a puccsistákat, majd visszaállította Gorbacsov hatalmát.

Gorbacsov nem jó és nem rossz, egyszerűen csak a kor szelleme őt tette abba a nagyon fontos szerepkörbe, és eljátszatta vele azt a szerepet, ami éppen kellett ahhoz, hogy bizonyos folyamatok megvalósuljanak.

.

Rendszerváltás ma

25 év telt el, és a volt szocialista államok ma sem heverték még ki a múltat. Megszokták, hogy állambácsi mindent megold, az embereknek gondolkodniuk sem kell, ha nincs munka, van segély. Arra szavazunk, aki többet ígér. A nyugat sem tekint mindig partnerként a szegény rokonra.
Azonban újra itt a rendszerváltás. Ezúttal a kor szelleme a globalizált világot jelenti. Még Svájc is beadta a derekát. És hol van a volt szocialista világ Svájctól? Bár lehet tiltakozni ellene, de a privatizáció, a multinacionális cégek, az informatika, a megélhetési külföldi munkavállalás mind egy egységes világ felé vezetnek. Ma ez az új rendszerváltás. Nyilván az USA könnyen tud egy egységes állam lenni, mert időben egyszerre jött létre. Európában sok különböző kultúra él együtt, őket összegyűrni nagy kihívás. De erre tart a világ. Úgy gyúrják össze az új világot, hogy azt szétválasztani már nem lehet. Olyan életető energiaáramlásokat alakítanak ki keresztül-kasul, hogy azokat elvágni nem lehet. Testileg, lelkileg egybegyúrják a világot, ez lesz az új világrend. És már zajlik a rendszerváltás. Ezekről is lehet  olvasni a Sumer c. könyvben. Egy apróság, a mai világ neve: Sumer.Comments are closed.