Egy korszak vége

Hazánkban már egy ideje igyekeznek elültetni a köztudatban, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer nem tartható fenn hosszabb távon. Minden kormány és minden szakember ki szokta hangsúlyozni, hogy ez a probléma a nyugdíjak értékének csökkenésével és a nyugdíj korhatár emelésével sem oldható meg, bár mindkettőre szükség lesz. Azt is el szokták mondani, hogy havi 20-30-50eFt-ot félre kellene tenni az állami nyugdíj mellett, hogy akkor majd legyen pénzünk. Néhány komoly kérdés is felmerül. A minimálbéren élő emberek hogyan tegyenek félre, miből, mert így is szegénységben élnek. A másik gond az, hogy mibe fektessenek. Azt már láttuk, hogy a biztosító társaságok jól megélnek és nehezen fizetnek a nyugdíjpénzekből. A tőzsdézés az tuti bukás. Az egész ország csak nem gyűjthet otthon a vasalt párnahuzatba évtizedeken át pénzt? Ahogy láttuk, 2008-ban a műbalhé (válság) világszerte elvett az emberek nyugdíj megtakarításaiból 2-3 évet. NINCS MA OLYAN BIZTOS MÓDSZER, AMIBE PÉNZT ÉRDEMES FEKTETNI HOSSZÚTÁVON.

.

Mi a helyzet nyugaton?

Sok osztálytársam, vagy egyetemi kollégám él nyugaton. Sokáig nem értettem, hogy annak idején Németországban többet számított egy munkavállalás alkalmával, hogy mennyi plusz nyugdíjat fizet utánuk a cég, mint a konkrét fizetés. Többen dolgoztak alacsonyabb bérért, de lényegesen több nyugdíjért. Ők ma az 50 éves korosztály. Ők ma elmondják, hogy a fiatalok, a 20-30 éves korosztály már egyáltalán nem érdekelt a nyugdíj gyűjtögetésben. Ennek oka, nagyon sokan munkanélküliek, nagyon sokan élnek minimálbéren, és ma már nincs akkora propagandája a nyugdíjnak, mint régen. Valamikor mindenki német nyugdíjas szeretett volna lenni. Ma már egy újdonsült német nyugdíjas a pénzéből akkor jön ki, ha fél évig egy magyar vagy horvát kempingben él. Ott is megkezdődött az értékvesztés és a korhatár emelgetése.

.

Mit terveznek a vezetőink?

Nagyjából két évvel ezelőtt az EU egyik markáns politikusa „véletlenül elszólta magát”. Arról beszélt, hogy az EU-ban 20-30 év múlva katasztrófa lesz a nyugdíjak terén. Vizionálta is a korhatár gyors ütemű emelését 70 évre. Ekkor beszélt néhány tanulmányról is, melyek szerintem nem publikusak, legalábbis én nem találtam őket azóta sem. Lényeg, hogy az egyik tanulmány szerint, ha a a korhatár felemelkedik 70 évre, akkor már eléggé jól megközelíti a várható átlagos életkort. Ha statisztikailag keveset fogunk élni munka után, akkor gyakorlatilag semmi értelme egész életen át azon gürizni, hogy majd jó lesz a nyugdíjas éveinkben. Akkor ott az a politikus elmondta, hogy a tanulmányok alapján félő, hogy egy markánsabb nyugdíjkorhatár emelés rövid idő alatt csődbe viszi az egész nyugdíjrendszert. Ugyanis ha már nem éri meg gyűjteni, akkor a fiatalok nem is fognak. Nem fognak évtizedeken át nélkülözni, segélyekből nyugdíjalapokat képezni, arra a korra, amit lehet nem is érnek meg. Közel az a nyugdíjkorhatár, amikor az emberek azt mondják, inkább most élek, most megyek nyaralni, most próbálok egészséges maradni, most pihenem ki a a munkahelyem feszültségeit. Ezért is necces terület a korhatár emelgetés, mert egy holtpontos túl porba hullik a rendszer.

.

Főtt béka efektus

Ha egy békát belehelyezünk az ő számára kellemes hőmérsékletű vízbe, és nagyon lassan kezdjük melegíteni a vizet, akkor a béka nem érzékeli a változást. Képesek leszünk a vizet felforralni úgy, hogy a béka nem jön ki a vízből. Egyszerűen nem tűnik fel neki, hogy megfő. Ehhez hasonló a modern kor embere is. Elkápráztatja őt az anyagi világ illúziója és közben nem veszi észre, hogy már forr a leves, amiben ül. Így fordulhat elő, hogy a szüleim nyugdíjkorhatára és az én nyugdíjkorhatárom között szinte 10 év lesz a különbség. Erre jön még a mi gyerekeink korhatár emelése is. És ezt nevezi a modern világ fejlődésnek, mi pedig elhisszük. Az viszont tény, hogy aki nyugdíjas korára még mindig életerős és tud dolgozni, azt hagyni kellene, mert sokkal rosszabb, ha otthon ül.

.

Egy korszak vége

A jelen emberiség történelmében most volt először, hogy nyugdíjrendszer működött. Célja nemes, a 70-es években jól is működött. A 90-es években begyorsult profitéhség viszont ezt is tönkretette. És a helyzet már jobb nem lesz. Csak és kizárólag akkor tudna javulni, ha az értékrend is átalakulna. Visszavonhatatlanul véget ért egy korszak, és valami új fog kezdődni. Semmi sem állíthatja meg azt. aminek itt az ideje.Comments are closed.