Mit tegyek

„Egyebet sem olvasok az interneten, mint hogy minden élelmiszer tele van oda nem illő adalékokkal. Mit tegyek, ha nem érek rá főzni?”

.

Egy család az két felnőttből áll és gyerekekből. A férfi feladata a család eltartása, a nőé pedig maga a család. A férfi kinn „vadászik” a külső világban. A nő főz, mos, neveli a gyerekeket. Legalábbis addig, amíg azok felnőtté nem válnak. Azután viszont el kell őket engedje, hogy maguk is boldoguljanak az életben.  Az élet így lett kialakítva. Valaki így találta ki a játékszabályokat.

Ha letérünk a fenti útról, akkor mindenképp torzul a családi kép. Ha a nő dolgozik, esetleg karriert épít, akkor nincs ideje az otthonra. Azon is el kell gondolkodni, hogy a gyereknevelés több mint a szülés. Karrier vagy család?

Azt szoktam mondani, hogy akinek gyereke van, vagy esetleg több, annak igenis időt kell szánnia az étkezésre. Ezt nem lehet megúszni. Mikor döntöttünk arról, hogy lesz családunk, akkor arról is döntöttünk, hogy ott rengeteg feladatunk lesz. Ezeknek prioritása van. És ez a folyamat nem visszafordítható. Nem kattinthatunk a visszavonás gombra.

Egyszerű dolgok

 • A gyerekek kedvence a ketchup. Az igazi csak jófajta paradicsomból készül és fűszerekből. Cukor sincs benne, mert a paradicsom maga édes. A bolti legrosszabb az módosított kukoricakeményítő némi színezékkel, glükózsziruppal, és nyomokban paradicsomot is tartalmazhat.  – Szánjunk rá időt és nyáron főzzünk pár üveggel, még a gyerekek számára is „buli”, és addig sem számítógépeznek.
 • Másik kedvenc a majonéz. Annak amit a boltban kapunk semmi köze a majonézhez. Ez névbitorlás. – Otthon egy tojás sárgájából, egy kávéskanál mustárból olajból gépi habverővel 3 perc alatt kész az igazi majonéz. Igaz nem áll el egy évig.
 • A mustár nem annyira adalékokat tartalmaz, mint inkább tartósítószereket. A Lild üzletekben kapható eléggé vegyszermentes francia mustár, üvegben, megfizethető áron.
 • Az üdítők is nagyon népszerűek. Tele cukorral és tartósítókkal. Ha nincs is hozzáadott cukor, akkor is sok egy nap 3,5 kg narancsot meginni, mint egy liter üdítő.
 • A sütemények szinte kizárólag csak természetellenes módon készülnek. – Süssünk otthon, nagyon jó paleo receptek vannak, ehetik lisztérzékenyek és cukorbetegek is.

Bonyolult dolgok

 • süssünk magunk kenyeret, egyszerű receptből (liszt, víz, só, kovász)
 • ne együnk félkész termékeket, mert tele vannak nem kívánatos vegyszerekkel
 • dolgozzunk friss vagy ennek hiányában fagyasztott alapanyagokból, csak alapanyagokból

Alapelvek

 • Ha családunk van, igenis rá kell szánni az időt az étel elkészítésére, ha tetszik, ha nem.
 • Az életnek van egy ritmusa. Télen nem kell paradicsomot enni, epret és görögdinnyét. Mindent a maga természetes érési idejében érdemes fogyasztani.
 • Étkezés közben együnk nyugodtan, legyen bensőséges a hangulat. Ne tévézzünk, ne panaszkodjunk és ne bosszantsuk a másikat.

A legfontosabb az lenne, hogy csak és kizárólag tiszta, természetes alapanyagokból készítsünk táplálékot. Aki boltban vásárolna, annak ez szinte kivitelezhetetlen. 

Csak röviden pár dolog, amit ha családunk van MEG KELL tennünk. Az is lehet, hogy nem tesszük meg, de annak is meg lesz a következménye. Utólag pedig nincs jogunk panaszkodni a széthullott családról, a betegségekről. A család ellátásnak NINCS alternatívája. Ha tetszik ha nem. Ha tudunk róla, ha nem.Comments are closed.