A nem fenntartható mezőgazdaság

Mai mezőgazdasági szakemberek és agrármérnökök egy része úgy látja, hogy a modern mezőgazdaság már nem tartható fenn a jelenlegi formában.

Ennek oka:

  • profitorientáltság,
  • a termőföld elhasználódása, tönkretétele vegyszerekkel, műtrágyákkal, talajműveléssel,
  • a génmódosított és életerő hiányos (gyenge immunitású) haszonnövények, melyek gyakorlatilag semmilyen ellenálló képességgel nem rendelkeznek, ezért folyamatos vegyszeres kezelést igényelnek ahhoz, hogy életben maradjanak,
  • kór és károkozók egyre szélesebb hada, mellyel a vegyszerek nem képesek felvenni a harcot,
  • klímaváltozás

A modern mezőgazdaság egy nem fenntartható mezőgazdaság. Évente rengeteg pénzt pumpálnak bele egyéb területekről beszedett adókból. Ugyanakkor a kiszolgáló iparág szép nyereségre tesz szert. Akár az egészségügy és a gyógyszeripar. Egy mesterségesen életben tartott rendszer. Akkor lesz vége, mikor, a vicc szerint, a takarítónő kihúzza a lélegeztetőgépet a konnektorból, mert be kell dugja oda a porszívó csatlakozóját.

Másik katasztrofális dolog, annak a sok vegyszernek az emberek egészségére gyakorolt hosszútávú hatása. A civilizációs betegségek széles tárháza vezethető ide.

.

Holt tartunk ma?

Ez az év a mezőgazdaságban a szakemberek szerint katasztrofális volt.

A kiskertek tulajdonosai már belefásultak az utóbbi évek sikertelenségébe. A lakhelyem melletti szőlődombon az idén még szemelkélő esőben is permeteztek, mert akkora volt a gombásodás. Már három szőlősgazdától is hallottam, hogy az idei borából nem fog inni, mert annyit permetezte a szőlőt. Ez azért nem más, mint a tudatos önkritika. Szintén itt, egy almáskert tulajdonosa mondta, hogy ennyit még nem permetezett, mint az idén.

A nagygazdák egyre intenzívebben vegyszereznek, mégis egyre rosszabb a termés. Találkoztam olyan nagygazdával, aki profitért dolgozik. Ő örül a kárnak. Vagy az állam, vagy a biztosító fizet. Ennyiért eladni a termést úgysem tudná.

A tendenciák és a nyugati államokban születő előrejelzések szerint, nincs már 4-5 év és teljesen megbukik ez a típusú mezőgazdaság. Akkora élelmiszerhiányt jósolnak, mint valamikor a szocializmus legkeményebb éveiben. Az EU úgy készül erre, hogy német cégek az óceánok szigetein, távoli és elmaradott országokban létrehozták saját növénytermelő farmjaikat. Nyilván ez majd az árakban fog megmutatkozni.

.

Mit tehetünk?
A modern mezőgazdaság helyett a fenntartható mezőgazdaságot kell előnyben részesíteni. Ezt lehet kicsiben is. Kész vicc, hogy sok faluban a legjobban a zöldséges keres. Az emberek befüvesítették a pár száz négyzetméteres földjeiket. Itt az ideje visszafordítani a folyamatot.

Fenntartható mezőgazdaság:

Ezek a megoldások pénzben a töredékébe kerülnek, nincsenek vegyszerek, tiszta és egészséges táplálék készül. Bár van egy-két helyen, ahol nagyban alkalmazzák ezeket a megoldásokat, mégis főleg a kisebb gazdaságok esetén lehet gyors elterjedésre számítani.
Mivel az agrármérnök képzés nem erről szól, ezért csak az az agrármérnök lesz hosszútávon sikeres, aki az egyéb technikákat is megtanulja. Hasonlóan, több orvosról is kiderült, hogy titokban kínai orvoslás vagy antropozófus szakképzésre jár. Semmi sem állíthatja meg azt, aminek itt az ideje.Comments are closed.