Irányultság

Az ember mint élőlény (test-lélek-szellem egysége) részt vesz a külső világ életében. Bár a kettő együtt (ember és környezet) egy egységet alkot, mégis az ember számára két, egymástól jól elkülönülő világ létezik: a sajátja (belső) és a környezete (külső). Aszerint, hogy az ember az életét döntő mértékben hol éli, két pólus a meghatározó. Az egyik pólus a belső világ, a másik a külső világ.

iev

Bár a nap különböző időszakaiban és különböző élethelyzetekben az ember lehet inkább befelé vagy inkább kifelé forduló, azért egy adott napot véve mégis jellemző egyik irányú eltolódás. Ha valaki 70%-ban befelé forduló, akkor ő introvertált. Ha 70%-ban kifelé forduló, akkor extrovertált. De az is lehet, hogy valaki eléggé kiegyensúlyozott, és ilyenkor  mondjuk 40-60% oszlik meg a belső és a külső megélés.

Az irányultság szorosan összefügg az enneagram karaktereivel és a temperamentumokkal. Például egy 9-es karakter, az egy tipikusan befelé forduló típus. A temperamentumok tekintetében ilyenkor melankolikus. Irányultsága introvertált. A kilences karakter tud gondolkodni a világ dolgain, átérzi azt, és például tud „mélyen szántó” könyvet írni. Mondjuk ez volt délelőtt. Délután ez az ember elmegy és valahol vezető szerepet kell betöltsön (beszélgetés, előadás). Ekkor a kilences karakter átmegy az integrált állapotába, ami a hármas, sikeres. A temperamentumok tekintetében melankolikusból kolerikus lesz. Ő lesz a tűz. Eddig elemezte és megértette a világot mint melankolikus, és délután mint tűz szétosztja a tudását. Ekkor irányultsága extrovertált. Azonban az illető a nap átlagát tekintve mégis introvertált, mert több időt tölt ebben az állapotában, mint a kifelé fordulóban.

.

Introvertált 

Bbefelé forduló karakter, aki mély fájdalmakat élt meg és éppen ezért mások hasonló fájdalmait is meg tudja érteni. Ő jó terapeuta. Empátiás készséggel bír. Nehéz őt felvidítani, leginkább nem is lehet. Éppen túlzott érzékenysége miatt bensőséges kapcsolatot tud kialakítani. Hamar belelát az emberekbe, nehéz őt becsapni. “Megérzései” vannak. Ők az érzékeny és szuperérzékeny emberek (lásd Ébredés c. könyv). Tökéletes gondolkodó, részletes elemző, kitartó, teljesítményorientált, tervszerű és együtt érző. Megértő. Az introvertált csendes, hallja a világot, de az ő szava nem hallható, mert nehezen szólal meg.

Hogyan viszonyuljunk hozzá: semmiképp se akarjuk megváltoztatni, de használjuk ki erősségeit. Építsünk arra, hogy megérti és átlátja a világot, és ne haragudjunk, ha átlátja a mi lelki világunkat is, sőt az egész életünket. Őt nem lehet sokáig becsapni, legyünk őszinték. Ha nem illünk össze vele, akkor ezt vállaljuk fel, legyen az akár munka, akár barátság, akár párkapcsolat.

Az introvertáltak hajlamasosak a lelki betegségekre (autoimmun), a szellemiségükből fakadó betegségekre (pl. csontritkulás, lásd Sumer c. könyv).

Az igazi írók, színészek, tudósok, felfedezők, filozófusok mind introvertáltak.

.

Extrovertált

Ego kiterjesztő karakter. Katonás, határozott viselkedés jellemzi. Ő lesz a főnök. Alapvetően aktív alkat, érzéketlen. A világot sokszor a külsőségek alapján ítéli meg és nem is hajlandó a dolgok mögé nézni, a valóságot felfedezni (felszínes). Mindig hangos, ha kell, ha nem, hallatja a hangját, és a nagy zajtól amit éppen ő csap, nem hallja a világot. Éppen ezért olyannak látja a világot, amilyennek ő akarja és nem olyannak, amilyen az a maga valóságában.

Jellemzői: kifelé forduló, vezető egyéniség, nem tűr ellentmondást. Ha megharagszik akkor dühös. Bár nem tartja számon a korábbi sérelmeket, de ha ellent mondunk neki, akkor könnyen elveszthetjük a “barátságát”.

Hogyan viszonyuljunk hozzá: ha semmi közünk hozzá, akkor vegyünk fel hasonló viselkedésmódot, ekkor “barátok” leszünk. Ha életünk bizonyos részében együtt élünk vagy dolgozunk vele, akkor mindig felénk akar emelkedni. Ha ezt nem tudjuk megszokni, vagy emiatt betegek leszünk, akkor el kell váljanak útjaink.

Az extrovertáltak hajlamosak megőrülni, majd párhuzamosan különböző tudatállapotot felvenni (szkizofrénia).

Az igazi vezetők, irányítók extrovertáltak.

.

Irányultság a világban

A világ jelenleg egyre érzéketlenebb (lásd Ébredés c. könyv), kolerikusabb, azaz extrovertáltabb. Egy ma divatos önéletrajz arról szól, hogy extrovertált vagyok, egy dinamikus csapatban szétszedjük a világot. Ha kell, ha nem. Ez a lázas semmittevés. Egy divatos, sikerorientált munkahely dübörög, zajos csapatmunka. Haverok, buli. Szerencsétlen introvertáltak be sem kerülnek ide. Ez jobb is, mert hamar megbetegszenek.

Az ősi időkben mindenkinek meg volt a saját helye a világban. Például a hunok vezére Attila az ennenagram szerinti 8-as karakterű volt, temperamentuma kolerikus, és irányultsága extrovertált. Ez mind kellett ahhoz, hogy véghezvigye tetteit. Igen, de ő tudott egy dolgot, ami ma nem számít. Ő tudta, hogy nem lehet csak úgy vaktában vagdalkozni a világban. Tudta, hogy szüksége van valakire, aki őnála sokkal jobban érti és látja a világot. Neki van ereje, de kell aki lát. Ezért voltak tanácsadói, sámánok. Az igazi sámán az erősen introvertált, hiperérzékeny (lásd Ébredés c. könyv). Éppen érzékenysége révén „érzi” a világot, például beszél a széllel, vízzel, stb. Attila elfogadta, hogy a sámánok szavára hallgat. Előfordult, hogy napokig táboroztak a prérin és csak amikor a sámán jelt adott, akkor indultak harcba. És legtöbbször nyertek. Ez a mentalitás ma már csak nyomokban él, például a Himalája egyes népeinél, mikor sóért mennek. Ha kell napokig táboroznak a hóban, és amikor a sámán szól, akkor indulnak, így lesznek biztonságban és maradnak életben.

Ma egy extrovertált vezetőnek extrovertált tanácsadói vannak. Ugyanis ma ez a szempont. A csapatmunka lényege, hogy ki mond nagyobbat. Abszolút nem számít, hogy van-e tartalom a mondottak mögött. Ezért is csapatmunka, senki sem lesz felelős. Majd azt mondjuk, nem jött be. Pedig csak egy elemző introvertáltra lett volna szükség, aki megmondja merre az előre és máris sikeres lett volna az egész. Az extrovertált vezető a nála is harsányabb tanácsadókkal akkora lármát kelt, hogy maguk is megsüketülnek tőle.

Már az iskolában is az számít, aki harsány, hangos. Aki nagyon halk, arra mindenféle jelzőket illesztenek. Pedig ő csak egy mély gondolkodó és nem leli örömét abban, hogy túlüvöltsön másokat. Nyugati egyetemeken arra épül a képzés nagy része, hogy kis létszámú csapatban tanulnak, alkotnak a fiatalok. Így szeretnék őket ránevelni az éltben rájuk váró elvárásokra. Azonban egy introvertált nem tud hangos lenni a csapatban. Ha rá van kényszerítve, akkor ez neki nehéz. Viszont minden olyan esetben, mikor komoly megoldást kell találni egy feladatra, akkor csak és kizárólag a mély, introvertált elemzés tud eredményes lenni. A felületes megközelítés eredménytelen. A befelé forduló egy harsány csapatban nem tud alkotni. Ő CSAK ÉS KIZÁRÓLAG SAJÁT MAGÁBAN SIKERES. Lehet ő csapatjátékos, de gondolkodni egymaga tud. Aztán az eredményt bemutatja a csapatnak, ahol ezen még alakítani is lehet. DE ő NEM TUD harsány környezetben maradandót alkotni.

Nemzetek esetén is vannak extrovertáltak, ilyenek USA, Anglia, Oroszország, arab államok. Introvertáltak például hazánk, mely nagyon erősen befelé forduló.

.

Irányultság a párkapcsolatban

Két extrovertált rendesen ki tudja egymást fárasztani hosszú éveken át. Ők mai szemmel sikeresek tudnak lenni, de idővel ennek meg lesz az ára az egészség oldalán.

Két introvertált jól el van egymás mellett, de ha túlságosan magukba fordulnak, akkor nem sok közös dolgot fognak alkotni.

Ha az egyik fél extrovertált, és a másik introvertált, akkor a befelé fordul érezheti úgy, hogy őt a társa a folyamatos beszédével, viselkedésével bedarálja. Ha a befelé forduló sosem tudja megtalálni a saját belső békéjét, csendjét, akkor el akar válni, bármennyire is szereti a társát. Ha nem tudnak úgy együtt élni, hogy az ő integritása megmaradjon, akkor fel kell áldozza a kapcsolatot a saját túlélése érdekében.

.

Együttélés

Két ember úgy tud együtt élni, ha megtalálják annak módját, hogy egymást támogassák, és  sikerre juttassák, eközben mindenki megtalálja a saját békéjét az irányultságának  megfelelően. Két kifelé forduló együtt kezdhet el mélyen gondolkodni olyan témában, ami közösen érdekes lehet számukra. Ez egyébként a hosszú és boldog házasság titka is. Két befelé forduló ember közösen kell felfedezze a világot, így megélik extrovertáltságukat. Ha a két ember különböző, akkor az extrovertált kell olyan bölcs legyen és ha látja a másik félen, vagy az szól neki, hogy szeretne elvonulni a saját világába, akkor ezt valósítsa meg. NE akarjuk mindenáron felesleges, értelmetlen és idegesítő beszédünkkel nem létező fensőbbségünket bizonyítani saját magunk számára.

Cég, vállalat, vállalkozás szintjén a jó főnök az extrovertált, de van legalább 1-2 tanácsadója, aki sámán. És feltétel nélkül hisz neki, elfogadja javaslatait. Az olyan főnök, vagy vezető, aki nála is harsányabb extrovertáltakkal veszi körül magát, az nagyot bukik, hosszú ideig porolhatja magát, ha egyáltalán sikerül felállnia. A „ki mond nagyobbat” nem jó tanácsadás. A harsány tanácsadó NEM jó tanácsadó. A tanácsadó elemző, gondolkodó, „tisztán látó” és éppen ezért halk. Őt meg kell kérdezni, hagyni kell kibontakozni és nem szabad megversenyeztetni harsány társaival, mert abban a pillanatban halálra ítéltük őt magát, és a céget is.

Nemzetek, országok szintjén ma a harsányok elnyomják a befelé fordulókat. Sőt nem csak elnyomják, hanem igyekeznek be is darálni. Hasonló módon a harsányak egymásnak is feszülnek. El kell dönteni, ki a főnök. Ezért is alakulnak ki újból konfliktus zónák. Bármelyik befelé forduló nemzet csak úgy érvényesülhet, ha a legfőbb vezető harsány, de sámánokkal veszi körül magát. Harsány vezető, harsány tanácsadókkal csőd. Ugyanígy csődbe vezet a befelé forduló vezető harsány tanácsadókkal. Ilyen volt Gorbacsov.

.

Mi a teendő?

Meg kell tanulni és el kell fogadni, hogy különbözőek vagyunk. Ez igaz emberek, nemzetek, országok szintjén. CSAK ÉS KIZÁRÓLAG AZ LESZ SIKERES AKI EZT MEGÉRTI ÉS ALKALMAZZA. Ha körül nézünk emberek, családok, cégek, nemzetek és országok szintjén, akkor láthatjuk, a többséget mindez nem érdekli. Azonban vannak kivételesen jól működő cégek, akár hazánkban is, igaz nem túl sok. De ott mindig jól alkalmazzák ezeket a dolgokat, néha akár tudatlanul is. Vannak sikeres országok, Európa legészakibb részein (Dánia, Svédország, Norvégia). Ők tudatosak ezek felől.Comments are closed.