A nép ereje

Az idén 200 éves Svájc. Mindmáig az egyik legtökéletesebben működő demokrácia. Ennek oka egyszerű. A hatalom a nép kezében van. Persze ezt mondja minden kormány, azonban tudjuk a legtöbb esetben ebből egy szó sem igaz. Svájcban minden fontos dologról népszavazás dönt. És ahhoz, hogy jól dönthessen a nép, kellően képzett, jól informált kell legyen. Tudatlan nép rosszul dönt. Információtól elzárt nép csak tippel mint a lottószelvény kitöltésekor. Svájcban nem egyvalaki mondja meg a tutit és az egész ország ámul és csodálkozik a legfőbb vezér bölcsességén (diktatúra), nem is egy szűk elit (megválasztott kormány) dönt ahogy azt demokratikus országokban szokták, hanem maga az egész nép. Ez a konszenzusos demokrácia.

Így történhetett meg, hogy igaz kísérleti jelleggel, de több évre (6 éves tesztperiódus) TB támogatott lett 5 alternatív gyógymód. A homeopátia, az antropozófius orvoslás, a hagyományos kínai orvoslás, a fitoterápia és a neuralterápia (aktív zavaró mezők blokkolása).

A nép örömmel vesz részt egy-egy ilyen döntés meghozatalakor. Ez ünnep a számukra, és meg is élik ezt az ünnepet. Tudják, hogy ők a legfőbb döntéshozó testület, ők döntenek és ezáltal irányítják az ország sorsát. Mint ilyen, a kormány igyekszik az emberek tudatát magas szinten tartani, hiszen sokkal könnyebb jó döntések alapján, jó törvényekkel vezetni egy országot, mint káoszban. Az emberek minden információt megkapnak a népszavazás előtt. Informálódnak a felvetett kérdésről, annak előnyeiről, hátrányairól. Konkrétan, amikor arról kellett dönteni, hogy a nyugati orvoslás alternatívájaként 5 egyéb módszer is TB támogatott legyen, akkor mindenkinek meg kellett ismerkednie a homeopátiával, az antropozófus orvoslással, a hagyományos kínai orvoslással, a fitoterápiával és a neurálterápiával. Meg kellett ismerjék ezek előnyeit, hátrányait, lehetőségeit és korlátait. Ezek alapján tudták összemérni ezeket a lehetőségeket a nyugati orvoslással. És bölcsen döntöttek. Úgy döntöttek, hogy kipróbálják. Ha jönnek az eredmények, akkor a tesztidőszak után korlátlan ideig lehetőségként elérhető lesz az egész országban a betegek számára. Maguk a betegek döntenek, hogy alkalmanként milyen típusú orvost keresnek majd fel.

Ezek után nem véletlen, hogy sok világraszóló kutatás központja éppen Svájc. A nemzet karaktere az egyes, a reformer. A nép ereje. Mennyivel tudatosabb, mennyivel felvilágosultabb ez a nép, ugyanis napirenden kell legyen a világ dolgaival.
A volt szocialista diktatúrák tudatosan lebutították saját nemzetiket. Ez a 45 év nem múlt el nyomtalanul, ugyanis mind a mai napig ezek a nemzetek nem érték utol a nyugatot és éppen ez a mai sikeres életük korlátja, ezért uralkodik a legtöbb ilyen országban káosz. Mondhatnánk ez az egyik pólus. A másik Svájc. És a kettő között vannak a nyugati demokráciák.Comments are closed.