Átfordulás

Részlet az Egészség mint beteg állapot c. könyvből

Amikor a gyerekek hintáznak, egy kötélhintán, akkor van annak egy emelkedési és egy süllyedési szakasza. Éppen ettől érdekes. Emelkedés, süllyedés. Azonban ha túl nagy az emelkedés, akkor átfordul a hinta és szabadesésben esik le.

A kínai életszemléletben is ismert ez a fogalom. A túl nagy jang után átfordul a rendszer és azonnal átesik nagy jinbe. Ilyen például egy szívroham. Nagy jang, és jöhet a halál, a jang mértékének megfelelő jin. Hasonlóan az erőteljes jin után, erőteljes jang jön, hirtelen. A rég óta nagyon beteg ember, a halála előtt sokkal jobban lesz. A jin átfordult jangba. Azonban ez a nagy jang, továbbfordul jinbe, és meghal az illető.

Nemzeti szinten is működik a dolog. Ha egy diktatúrában sokáig elnyomásban él a nemzet, az krónikus jin állapot, akkor egy óvatlan pillanatban a túl nagy jin átfordul nagy jangba. Ez a forradalom. Ugyanakkor az ellenkezője is igaz. Túl jangos társadalom, adott pillanatban átfordul jin állapotba. A legtöbb fejlett civilizáció így végzi, összeroskad a saját nagysága alatt. Sok jól menő cég is abba bukik bele, hogy nem tudja kezelni a növekedést. Továbbá az is igaz, hogy a gyógyulásba bele lehet halni.

Nem árt, ha tudjuk mindezt, mert hozzájárul bölcsességünk és helyes életszemléletünk kialakításához.Comments are closed.