Böjt

A Wikipédia szerint: „A böjt tartózkodás az evéstől, ivástól, vagy valamilyen tevékenységtől. Táplálkozás esetén a böjt lehet részleges vagy teljes, attól függően, hogy például valaki csak bizonyos fajta ételektől tartózkodik, vagy pedig minden ételtől és italtól. Amikor ebben a szócikkben böjtről beszélünk, az teljes táplálékmegvonást jelent, amikor a böjtölő csak vizet fogyaszt, hacsak nem külön van említve az, részleges böjtként. A böjt változó időtartamú lehet, egy naptól akár egy hónapnál is tovább tarthat. Tudatosan böjtölni vallási, spirituális, politikai vagy egészségügyi okokból szoktak.”

A böjt, valami teljesen más. Testi, lelki és szellemi megtisztulás. Együtt. A fenti idézet nem más, mint a mai értelemben vett torzult értelmezése a valódi böjtnek. A valóság a feledés homályába merült. Volt egy felmérés, ahol azt kérdezték az emberektől, hogy el tudják-e képzelni, hogy az életet idegen kozmikus lények hozták létre tudatos alkotás révén. A legtöbb válasz nem az volt, hogy igen vagy nem, hanem hogy bármi is az igazság, nem akarják tudni. Nem adott lehetőségre mondtak igen vagy nemet, hanem arra mondtak nemet, hogy nem érdekli őket az igazság. Így jó, ahogy van, a feledés homályában. Valahogy így van a böjt is. Az igazi böjtöt a modern ember meg sem érti, nem is kíváncsi rá. De mégis úgy tesz, mintha számára ez fontos lenne, ezért maszatol egy kicsit a témában. Javára legyen mondva, a modern világban NEM lehet böjtölni.

A böjt testi, lelki és szellemi megtisztulás. Ekkor az ember elvonul, nem eszik, hogy ezáltal felszabaduljanak erői, energiái. Ezeket az energiákat lelkének megtisztításához használja. Elméje elcsendesedik, szelleme számára lehetőséget ad a tisztánlátásra, lévén kiesik a világ forgatagából. Eközben a test fizikai síkon is kiürül a salakanyagoktól. Böjt alatt az ember folyamatosan meditál, elmélkedik a világ dolgairól. A böjt időtartama egy nagy éteri ciklus, ami 28 nap (4 hét) egyben. Mivel ez a szervezet regenerációs ciklusa, ezért ennyi idő mindenképp kell.

Böjthöz nem akarat és nem vágy kell, hanem az Én tudatos működése. A világ sok országában ma még ismerik ezt az ősi tudást és sikerrel alkalmazzák. Olyankor megáll az élet. Együtt böjtölnek, beszélgetnek, elmélkednek és tartózkodnak a fizikai munkától. Ugyanis nincs hozzá erejük. Ha megerőltetnék magukat, akkor az károsítaná a fizikai testet.

A modern világban nem lehet böjtölni, mert nem adottak a körülmények. Nem lehet 28 napig nem dolgozni. Nem lehet 28 napig kiszakadni az internet, a mobiltelefon, a törvényi kötelezettségek, határidők béklyójából. Így lett kitalálva a modern világ. Nem lehet belőle kilépni. Nincs egy nap szabadság sem. A modern világ egy napig sem enged a szorításából. Mert mi van, ha már nem tetszik az, ami eddig tetszett? Talán azért is, mert 28 nap meditálás után kezd kinyílni az látó szem  Talán az ember már nem lenne hajlandó visszamenni abba a mókuskerékbe, ahonnan kijött. 28 nap alatt képes beindulni az ember Énje, felébred az alvó állapotból. 28 nap alatt az ember képes elindulni az ébredés útján.

Ezért maradnak az egy-kétnapos böjtök, egy kis ételmegvonás, híradómegvonás, szexmegvonás, vagy kinek mire van kedve. Azonban ez nem böjt. Menedzserek szoktak komoly életbiztosítás megkötése előtt egy hétig léböjt kúrát tartani, és ettől az orvosi vizsgálaton egészségesebbnek tűnnek, mint amilyenek valójában. Azonban ha egész héten maximális erővel dolgoznak, miközben nem táplálkoznak, akkor erősen károsítják szervezetüket.

Modern világ, átértelmezett böjttel. Olyan mintha. De mégsem. Egy illúzió.Comments are closed.