A kínai nagy fal

Egy fiatalember aki évekig Kínában dolgozott, kínai főnökeivel együtt többször járt a nagy falnál. Megcsodálták. Tény, hogy ma már nem több, mint turista látványosság. Azonban maguk a kínaiak sem tudják miért épült. Persze mondják, hogy meg kellett védeni az országot az idegen hordák elől. Azonban ma már egyre többen gondolják, hogy egyfelől nem más, mint az egyiptomi piramisokhoz hasonló erődemonstráció, másfelől az ősi kínai kultúra így akarta megkövesíteni a régi struktúráit, megakadályozva a világ felől érkező változást.

Mit jelképez egy fal?

Aki fallal veszi magát körül, az konzerválni akar egy régi struktúrát. Ki akarja zárni a változást. Aki meghízik, a hasa köré zsírpárnát növeszt, annak nem tetszik a külső világ, ezért kizárja azt. Ilyen gyakran adódik munkahelyen, házasságban, tágabb családban, vagy egyszerűen az egész világot akarja kizárni.

A fal az elszigetelődés jelképe. Azonban a fal nem old meg semmit. Az elhízott ember sem tudja kizárni a világot, legfeljebb beteg lesz. A kínaiak sem tudták kizárni a világot, legfeljebb lassították a törvényszerű változást. Ma pedig éppen a változások élére álltak. Lebontottak minden fizikai és virtuális falat. A kínai kultúráról a Sumer Szabadegyetem következő találkozóján lehet majd hallani részletesen.

Kik építenek ma falat? Azok a nemzetek, melyek meg akarják állítani a kor szellemének érvényesülését. Az a nemzet lesz sikeres, amelyik alkalmazkodik a kor szelleméhez, meglovagolja a lehetőségeket és nem hátrányként éli meg a korlátokat. A hídon a korlát nem rossz, hanem életet ment, támogat, megvéd. A korlát jelöli az utat, amerre mehetünk. Az a nemzet, amelyik maga köré falakat húz, mert meg akarja őrizni a megkövült struktúráit, ugyanis fél a változástól, az beteg lesz. A kor szelleme  a változás, utazás az új korban. Lehet szembemenni a világgal, de nem érdemes. Inkább meg kell ragadni a lehetőségeket.Comments are closed.