Orvosi magánrendelők

Érdekes tendencia tapasztalható a világban. Egyfelől zajlik látványos mértékben az orvosi magánrendelők csoportosulása, kisebb gyógyászati centrumok megalakulása, másfelől éppen az ellenkezője is, markáns önálló, szakmánkénti magánrendelők kialakulása, sok esetben rendelők szétválása.  Sokan kutatják az okát és a hasznát e kétirányú folyamatnak.

Ahhoz, hogy megértsük, nézzük meg, hogy az USA-ban, hogyan néz ki egy nagyon komoly magánklinika. Minden automatizált, alig látni személyzetet, az is alulfizetett. Ilyen egy kimondottan drága hely. Európában divat kisebb járóbeteg központokat létrehozni. Elvileg ez praktikus a betegnek, mert sok minden egy helyen van. Uniformizált a megjelenés, és az értékrend.

Mitől rendelő egy rendelő?

Részlet az Egészség mint beteg állapot c. könyvből: „Akkor, amikor a modern világ a szolgáltatásokra épül, ez a fogyasztói társadalom alapja, az ember úgy gondolja, hogy minden szolgáltatás. Ő fizet és valamilyen jól látható dolgot kap érte cserébe. Elmegy a fodrászhoz, megmondja, mit szeretne, ott ül egy-két órát, hallgatja a rádiót, kellemesen beszélgetnek és utána jól látható módon kap egy új frizurát, festett hajat, stb. Ezek után elmegy az integratív orvoslást képviselő magánrendelőbe, leül, gondolja, kellemesen elbeszélget, fizet és a végén minden bajától megszabadulva hazaindul. Nos, A GYÓGYÍTÁS NEM SZOLGÁLTATÁS. Bármennyire is a modern társadalom így gondolja, kezdve a törvényalkotótól az utolsó emberig bezárólag, a gyógyítást nem lehet elszenvedni.

A rendelő attól élő, hogy az ott dolgozó orvos Énje, tudata betölti azt. MINDEN rendelő légköre az ott dolgozó orvostól egyedi. Az orvos Énje határozza meg a rendelő tudatát. Az érzés, amivel adott rendelőben találkozunk, attól függ, hogy milyen „légkört” teremt az adott orvos saját maga, és az ő általa használt technika, berendezés, színek, kristályok, zene, stb.

Amikor kisebb klinikába megyünk, akkor megszűnik a rendelő individualitása. Ott már központi rend van, közös szabályok, irányelvek. Az életben minél egyszerűbb valami, annál nagyobb a tudata. Minél strukturáltabb, annál lejjebb kerül a tudata. Bármelyik emberi sejt tudatosabb, mint egy szerv, az tudatosabb mint maga az ember, az tudatosabb mint egy nemzet, mely tudatosabb mint a világállam.

Ha olyan rendelőbe megyünk, ahol materiális szintű kivizsgálások sora zajlik, ott nagyon jó a kisebb klinika, mert minden egyben van. Azonban ha az anyagi világon túli területekkel is foglalkozunk, mint például antropozófia, integratív orvoslás, akkor az egyedi légkörrel, individuális erővel rendelkező rendelők a jók. Az érzékek feletti érzékelés az integratív orvoslásban nem tud működni egységesen szabályzott keretek között, kisebb klinikán. Oda egyedi légkör, egyedi rezgésvilág szükségeltetik, melyet maga az orvos alakít ki a maga módján és ez teljes mértékben eltér minden más orvos egyedi rezgésvilágától.

Az érzékek feletti érzékelést igénylő gyógymódokat nem lehet egységes magán szakrendelőbe terelni, mert pont a lényeg vész el, a rendelő saját tudata, rezgésvilága, érzésvilága.

Ami még fontos, hogy maga az orvos sem tud megváltozni. Nem lehet délelőtt egy karakter, délután meg az ellenkezője. Ezért szerencsés, ha egy orvos egy adott értékrendet képvisel, és azt minden körülmények között. Nem lehet két ellentétes irányba tartó vonaton ülni egyszerre.Comments are closed.