Világgazdaság a közeljövőben

Balogh Béla: Elkezdődött c. előadásában érdekes grafikon mutatott. Az élet különböző területeinek matematikai modelljeit ábrázolták, és érdekes módon a 2010 után/körül egyik-másik aszimptotikus formát vett fel. Egyszerűen nem akartak a görbék tovább menni, nem folytatódik a görbe pl. 2025-ben.

2012

.

Ezt még ma sem értik sokan, és akik érzik/értik, azok sem akarják elfogadni. Mert félnek felvállalni a változást, az újat. Az amerikai filmeken felnőtt emberiség amúgy is úgy képzeli, hogy este jön egy aszteroida, vagy egy szökőár, adatik egy önfeláldozó amerikai katona és nagy pusztulások után, de reggel már az új világban ébredünk. Ez a történet csak a filmekben van így.

.

A válság fogalma

Az idő mint olyan nem létezik a fizikai világban, ugyanis az élet nem más, mint végtelen körfolyamatok zajlása, mikor is az energia és a tudat folyamatosan egymásba alakul. Az időt a fizikai világban az ember tudata hozta létre és tartja fenn, de ezt csak a végtelen jel rövid kis szakaszán tudja megvalósítani.
Hasonlóan a válság mint olyan sem létezik, csupán az ember tudata hozza létre és tarja fenn. A VÁLSÁG JELENTÉSE: VÁLTOZÁSI KÉNYSZER. Mikor már muszáj valamit megtenni. Ha indul a busz, és még nem vagyok  a megállóban, akkor válságot élek át, és ez cselevésre késztet. Vagy futok, hogy elérjem, vagy már nem érhetem el, ezért beülök kávézni és átírom a délelőtti programomat. Válság nélkül szépen sétálnék a buszmegálló felé. A válság azt teszi, hogy ez az egy biztosan nem valósul meg (a lassú séta), de sok minden mást kikényszerít az élet.

Az Egészség, mint beteg állapot c. könyvben bemutattam, hogy a betegség nem más, mint egy villanypásztort, amelynek célja, hogy az embert a saját sorsán tartsa. A sors egy út, akár a kirándulás, amint végi kell menni, meg kell élni élményeket és meg kell oldani feladatokat. Ha az ember letér az útjáról, akkor jönnek a betegségek, melyek igyekeznek ők visszaterelni az eltervezett ösvényre. Az ember élete is dinamikus, ami tegnap jó volt, lehet ma már nem, mert fejlődünk közben. A tegnapi életszemlélet ma már nem aktuális, mert a hétéves ciklusokban megváltozunk. Egész életünkben hétévenként teljesen másképp gondolkodunk. A régi munkahelyünk lehet ma már nem jó, a régi párkapcsolatunk éppen saját ébredésünk és párunk fásultsága miatt ma már nem jó, kicserélődnek barátaink, és így tovább. Ilyenkor jön a betegség, melyben mindig ott a válasz is, és igyekszik minket terelgetni az életutunkon.

Az emberiség is a sorsát éli, erről is szól a Sumer c. könyv. Amíg az egyedi embernél a betegség a villanypásztor, addig az emberiségnél a válság. Amikor az emberiség gondolkodása már elavult, mert új kellene, amikor az emberiség olyan őskövület struktúrákhoz ragaszkodik, melyek már idejétmúltak, akkor jön a válság. Ilyenkor, a betegséghez hasonlóan, ha már az elején figyelnénk a jelekre és megkeresnénk a válság jeleiben a választ, majd ennek megfelelően cselekednénk, akkor hamar elmúlna válság, ahogy nem kell megvárni a daganatot sem, ha már időben változtattunk volna például életszemléletünkön, bizonyos dolgokhoz való hozzáállásunkon, viselkedésünkön.

.

A közeljövő válságai

A közelmúlt leglátványosabb gazdasági válsága volt a 2008 évi. Ezt már jelezték előre úgy közgazdászok, mint asztrológusok. Hogy ez a válság akkor mesterséges volt, vagy a véletlen műve, azt most már gyakorlatilag mindegy. Azonban már akkor sokan mondták, ez csak előszele a nagy cunaminak. Akkor senki sem tudta előre, hogy mit jelent modern időben a válság fogalma. De ma már bátran tudunk hozzá mérni eseményeket, élményeket.

Nos, asztrológus körökben elkészült a következő néhány év gazdasági megéléseinek ábrája.

gazdasági válság 2014_2020

.

A történet 2014-től érdekes. Akkor, a világgazdaságot egy fél 2008-as válság érte. Ez kicsit feltűnt, de a főtt béka effektus révén, lenyeltük. Aztán az idei évtől már jobban indulnak a dolgok. A 2015-ös gazdaság egy 2008-as válságot él át. Teljesen MINDEGY, hogy a mondvacsinált statisztikák mit mutatnak, mert nem azon múlik. Csak őszintén nézzünk szét szűkebb, majd tágabb körben hazánkban és a világban. Nem kellenek statisztikák.
2016-ben már egy másfélszeres 2008-as válság sújt minket nagy eséllyel, 2017-ben egy két és fészeres 2008-as válság, míg a csúcs 2018-ban lesz, mikor három és félszeres 2008-as válság söpör végig a gazdasági életen. Na, szerintem ez lesz az a pont, amikor az emberiség életében sok minden át fog értékelődni. Azon is érdekes elgondolkodni, hogy a közeljövőben minden évet az előző válság által megtépázva kezdünk, és arra jön egyre erősebb gazdasági kihívás. ÉSZRE KELL VENNI, HOGY ROSSZ ÚTON JÁRUNK. Amelyik ló megdöglött, arról le kell szállni, mondja az indián közmondás. Mi még próbálunk életet lehelni, gazdasági törvényekkel, a döglött lóba. Súgok: nem fog menni!  2019-ben már csak egy laza 2008-as válság méretű romlás lesz a gazdaságban. Érdekes, hogy 2020-tól viszont néhány éven át nem lesz válság. Ekkor fogjuk porolgatni magunkat, és nyalogatni sebeinket a nagy esések után.

Ahogy 2007-ben senki sem tudta, mit fog jelenteni a 2008-as válság, azt csak 2009-ben próbáltuk értelmezni, hasonlóan NINCS EMBER A FÖLDÖN, AKI MOST MEG TUDNÁ MONDANI, MI LESZ 2018, 2019, VAGY 2020 ÉVEKBEN. Egy biztos, NAGYON MÁS LESZ AZ ÉLET. Új élethez új értékrend jár. Ez pedig az elkövetkező néhány évben érik be, valósul meg. Ez az emberiség tudatának átalakulása, mely lehet fájdalmas lesz, lehet sokaknak nem fog tetszeni, lehet sokan nem fogják felvállalni. Ahogy a mondás tartja: SEMMI SEM ÁLLÍTHATJA MEG AZT, AMINEK ITT AZ IDEJE.

.

Mit tegyünk?

A világ és a politikai vezetők tudják mindezt, ezért is szabad a rablás a világban. Úgy gondolják, ha materiálisan sokat összeharácsolnak, úgy, hogy elveszik az emberektől, akkor ez a vagyon kitart vagy 5-10 évet. Egy apró dologgal nem számolnak, nem az anyag lesz a túlélés, hanem az értékrend, a karmikus kapcsolatokra épülő kis közösségek, ahol mindenki mindenkiben látatlanul is megbízik, ahol nem csap be senki semmit, és senki sem tud úgy vacsorázni, ha a másik éhes, mert nincs mit ennie.

Ne tárazzunk be százezer májkrém konzervet, mert lehetetlen. Inkább alakítsunk ki olyan képességeket, melyek egy új értékrend esetén segítenek. Legyen igazi szakmánk. A kamu képzések helyett saját magunk kedvéért tanuljunk meg valamit, aminek a valós világban van értelme. Mindenki értsen legalább egy valamihez. Ébredjünk fel az anyagból. Alakítsunk hasonló értékrendre épülő kis közösségeket. Egyénileg a „túlélés” nagyon fájdalmas, ha egyáltalán lehetséges. A jövő útja a globalizált világban megvalósuló individuális ébredés. Majd a felébredettek találkozása, kis közösségeben való együttélése. Fel kell fedezni karmikus kapcsolatainkat, igazi barátainkat, igazi szerelmeinket. A jövő közösségét úgy kell elképzelni, mint egy szőlőfürtöt. Egy kis közösség (20-40 fő) egy szőlőszem. Sok kis közösség egy szőlőfürt, de a szemek csak egy-egy emberen keresztül átjárhatók. Nagy közösség komoly problémákat vet fel, akár napjainkban (törvény, rendőrség, büntetés, nagy értékrendbeli eltérések, stb). Kis közösségben még tud működni a hasonló értékrend, a moralitás, önkontroll, és az az elv, hogy nem szeretném, hogy valamiből úgy legyen nekem sok, hogy cserében a másiknak ez hiányzik. Mindez csak kis közösségek esetén tud működni, nagyban már nem. Ez a jövő útja.

Mindez nem azt jelenti, hogy egész Pest menjen ki falura, vegyen mindenki 10 hektár földet, és legyen önellátó (most ennek az ellenkezője történik). Mert mindez nem lehetséges. Bár én továbbra is azt mondom egy-két válság után sok mindenre nem lesz szükség, amiről most eszünkben sincs lemondani, de enni azért mindig kell. Nem mehetünk vissza a kőkorszakba, bár Einstein azt mondta, hogy a harmadik világháború után már kövekkel és kardokkal fogunk háborúzni, mégis érdemes minden meglévő tudásunkat kicsit másképp hasznosítani, új értékrendet teremteni. Sok minden jó a világban, csak mértékkel, tudatosan használva, élve a lehetőségekkel és nem visszaélve. A karmikus kapcsolatokra épülő közösségek úgy is ki tudnak alakulni és működni is képesek, ha néhányan egy kerületben laknak, mások egy másikban. Fontos viszont, hogy hasonlóan lássák a világot, és egymást támogassák, kiegészítsék. Nem kell sülve-főve együtt lenni, bár az sem rossz, de már az is nagyon jó, ha kritikus helyzetekben van olyan, akivel meg tudjuk őszintén beszélni a dolgainkat, mely beszélgetések segítenek abban, hogy helyes döntéseket hozzunk.
A lényeg, hogy ebben az elidegenedő világban fedezzük fel újra az emberi kapcsolatokat, azok fontosságát. Ehhez ismerjük meg az enneagramot, a kínai 5 elem karaktereket, temperamentumokat (lásd Egészség c. könyv), vállaljuk fel az emberi kapcsolatok fontosságát, és alkalmazzuk azokat tudatosan. Senki nem kell felmondjon jelen munkahelyén, de őszintén nézzen magába, hogy a valós világban mihez ért, mire képes. Nézze meg mi a hobbija, mire vágyik, mi az a valami, amihez zsigerből ért. Érdemes ezeket a területeket kissé kifejleszteni.
Mindez nem más, mint a tudatos fejlődés az egyén szintjén. Önként vállalt kiképzés, mely jól jöhet a változó világban.

.

Megtekintésre ajánlom A jövő hírnöke c. filmet (The Postman), annak minden tanulságát érdemes megfontolni. Comments are closed.