Emberek és országok

Sokan vonzódnak adott országhoz, mások más országhoz, és csak nagyon kevesen tudatosak afelől, hogy miért.

Egy ember karakterét jól megismerni úgy lehet, ha ismerünk egy-két, maximum 3 karakterelemző módszert és ezekből már precízen fel lehet építeni az adott embert. Az egyik legalapvetőbb az enneagram, mert ez egy dinamikus módszer. Megmutatja, hogy ki milyen karakterű alapból, de azt is láthatjuk, hogy az illető integrálódó vagy inkább dezintegrálódó állapotában található adott pillanatban.  Erről lehet olvasni az Ébredés c. könyvben. Az enenagramot jól kiegészíti a kínai 5 elem karakter, amikor is a születési évből már nagyon sok minden adott, úgy mint hogy milyen érzelmek irányítják egész életét, mit tesz jó állapotában és mit tesz széteső állapotában, ki kivel tud illeszkedni és kivel nem. Erről lehet olvasni az Egészség c. könyvben. Harmadikként pedig ott van a temperamentumok, vérmérséklet felőli megközelítés. Erről szintén az Egészség c. könyvben lehet olvasni.

Mindez igaz nem csak egy-egy emberre, hanem egy-egy országra is. Az enneagram és az országok közötti összefüggés az Ébredés c. könyvben lett bemutatva.

Azonban ezeken túl van még egy nagyon komoly összefüggés, az, hogyan tud egy ember illeszkedni egy adott országhoz. Általában elmondható, hogy egy ember mindig az alapkarakterének megfelelő karakterű országhoz tud a legjobban illeszkedni.  Ennek oka, hogy hasonló a hasonlóval passzol a legjobban.

Az egyes karakter, a reformer, maximalista, legjobban például Svájchoz tud illeszkedni. Az egyes integrálódó állapotában hetes lesz. Ezért általában szimpatikus neki például Hollandia, de mégis a legjobb számára az alapkarakterének megfelelő Svájc. Az egyes dezintegrálódó állapotában négyes lesz. Az egyes ezért nem érzi jól magát például  a négyes karakterű Magyarországon. És már meg is van a válasz, a feltalálók azon része, akik egyesek, miért nem tudnak itthon jól érvényesülni, miért mennek külföldre. Az más kérdés, milyen célországot választanak, rendszerint azt, amit lehet. Aki megéli reformer mivoltát, az tényleg úgy érzi, itthon le van kötve, nincs alkotói szabadsága. De a svájci kultúra éppen olyan értékrend, mint az ő sajátja, jól tud hozzá illeszkedni.

A kettes karakter, a segítő általában imádja a kettes karakterű Olaszországot, szimpatikus neki a négyes Magyarország, és nem szereti a nyolcas karakterű Oroszországot.

A hármas, a sikerorientált, általában szereti Japánt, az USA-t, szimpatikus neki a hatos Németország, és nem szereti a kilences Dániát (szerinte itt a fű sem nő).

A négyes imádja Magyarországot, lévén hasonló értékrend.

Az ötösök imádják Angliát, a régi Kínát, régi Japánt

Ha nem érezzük jól magunkat a világban ott ahol vagyunk, és váltani szeretnénk, akkor vegyük elő az enneagramot és döntsünk tudatosan. Majd ha a szívünkbe nézünk, kiderül, éppen egy szimpatikus országra bukkantunk. Nyilván egy lojális rendszerető hatos legjobban német kultúrkörnyezetben érzi biztonságban magát, a hetes Hollandiában, Franciaországban, vagy azok gyarmatain, a nyolcas valamely nyolcas ország környezetében, a kilences pedig Dániában. Még az is számít, hogy egy integrálódó kilences inkább szereti az integrálódó Dániát, mint a Garfield állapotban levő Görögországot.Comments are closed.