Túl a csúcson

A múlt hét végén az osztrák-német határon 6 óra volt a várakozás, mert egy ideje már határellenőrzést tartanak a németek, és most éppen sok EU-s autó torlódott fel. Svédországban előtört az agresszió az emberekből és sorra támadják meg és gyújtják fel  a menekültek szállásait. A svéd nép, amelyikről mindenki azt hitte, hogy nyugodt és békés, valójában a működő szocializmus, az anyagi biztonság leple alatt szedálva van, és ahogy jön egy nem várt inger, reagál, nem is akárhogy.
A nem várt inger összeugrasztotta a kisebb európai államokat is, így a magyar, osztrák, szerb, horvát, román, szlovén kormányok is egymásnak feszülnek, ahelyett, hogy együttműködnének, bár a népek nem utálják egymást.
A görögökön mosolyognak a németek, hogy nemrég milyen jól megleckéztették őket, most pedig a görögök mosolyognak, hogy beengedik Európába a menekülteket.
Áll a bál.

Közben észre sem vesszük, hogy a lavórban az állóvizet Európán kívül lötyögtetik, és ahelyett, hogy összefognánk, leginkább beszélni sem akarunk. A volt keleti blokk másképp gondolja a megoldást, a nyugati szintén, és alkudni egyik sem akar. Ez lesz a vesztük, az egész EU-nak. A közös gondolkodás hiánya.

Közben kívülről jönnek a megoldások. Egy javaslat szerint évi egymillió menekültet jó lenne befogadni, és ezen költségek fedezésére az EU-nak kölcsönt kellene felvenni, kötvény formájában. Ez a tipikus adósságspirál. Ezt csinálják a fiatalokkal is, akinek ma már szinte lehetetlen ezekből a fizetésekből lakáshoz jutni, a ház építése pedig már a vad álom kategóriába tartozik, holott 20-30 évvel ezelőtt mindenkinek realitás volt. A modern társadalomban jól bejött ez a logika. Addig emelték az építőipari termékek árait, addig szigorították a törvényeket, hazánkban is, míg lassan senki sem tud önerőből építkezni. Ha megteszi, belerokkan az adósságba. De az élet más területein is ott van ez a szindróma. Például az életre szóló oktatásban, a diákhitel is adósság spirált gerjeszt. Az egészségügy sem olcsó, az adók mindent megölnek. Maga az élet egyre drágább, így lassan az egész modern nép kilátástalan helyzetbe kerül.

Begyűrűzik a tudatos elbutítás is, az alkohol, drogok és cigaretta formájában. Az arabok nem isznak, őket bele lehet keverni háborúkba. A világot túl kell szabályozni, mindenki ellenőrizhessen mindenkit, a törvények legyenek kuszák, és mindent csak lebegtetni kell. Az ambivalens viselkedés az, mely tönkre tud tenni egy egész társadalmat (ajánlott olvasmány: ambivalens nevelés).

Hazánkban valahogy altatják a témát, de nagyon fontos az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény, ismert nevén TTIP. Ennek hatása a vélt fellendülés mellett vagy helyett olyan mint: a génmódosított élelmiszerek dömpingje, az amerikai egészségügy (a világ legrosszabb és legpénzéhesebb egészségügye) elárasztja Európát, és a már piac nélkül maradt amerikai tőke európai portyázása. Nemrég Berlinben több mint 150.000 ember tiltakozott ezen egyezmény ellen. Ha megköttetik, Európa átrendeződik, rá sem fogunk ismerni. A keleti blokk ismeri milyen az, amikor a nyugati tőke erre portyázik, és mindent elvisz, ami mozdítható. Most még egyszer lehetőségünk lesz ezt átélni. Azt azonban ne felejtsük, Európa a német gazdaságból él, a keleti blokk pedig az EU-s pénzekből. A TTIP témáról egy régebbi érdekes német filmet ajánlok, mely egy ideje itt van az oldalon.

Mellesleg kívülről rángatják a német autóipart, igyekeznek a német gazdaságot megcibálni.

Összességében elmondhatjuk, Európa túl van a csúcson, a laza semmittevésen, a bürokrácia építésén, ez a leszálló ág, melyen gyorsan haladunk a külső ingerek eredményeként. De én továbbra is mondom, ideje már hogy történjen valami, mert Európa annyira belterjes lett, annyira tápos, bürokratikus,  hogy kell az élet hozzon egy külső kényszert, hogy ébredjünk már fel. Akár a betegség az ember életében. Ébresztő. Nem csak egyénileg kell ébredni, hanem kollektíven is. Talán el tudunk oda jutni, hogy az egyéni személyeskedések helyett, a kollektív megoldások mellett állunk ki. Abban is csak bízhatunk, hogy Németország most harmadjára nem engedi magát belerángatni olyanba, ami neki sem jó. Mert az elő két alakommal belerángatták, és egész Európa itta a levét.Comments are closed.