Itt járt Henry Pool

Itt járt Henry Pool (Henry Pool Is Here)

színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 99 perc, 2008

.

Rendező: Mark Pellington
Forgatókönyvíró: Albert Torres

Szereplők: Luke Wilson, Radha Mitchell, Adriana Barraza

.

Zseniális film arról, hogy nem vagyunk egyformák, másképp látjuk és éljük meg a világot, és legjobb, ha ezt el is fogadjuk.Ez a legjobb mindenkinek.

A főszereplő, aki gyógyíthatatlan betegségben szenved, még erejének teljében vissza akar menni a szülői házba, ahol felnőtt, ezért azt meg akarja venni. Úgy gondolja fiatalkori halála legjobb, ha ismert anyagi világban éri, ahol felnőtt gyermekkorában. Azonban az a ház nem eladó, azért egy, a közelben található házat vesz meg.

Aztán csoda történik. A háza falán megjelenik egy fej alak, amit Jézusnak látnak a szomszédok. Sőt, csodatevő hely lesz, ahol az emberek sorban állnak a fal megérintése céljából, és aki ezt megteszi, az szemmel látható módon meggyógyul.

Hősünk nem hisz a csodákban. Hiába a sok materiális bizonyíték, a meggyógyult emberek sora, ő egyszerűen képtelen megérinteni a falat. Bár mondják, hogy ő is meggyógyulna, azonban nem hisz a csodában. Annyira nem, hogy le is rombolja a falat. De eközben akaratlanul is megérinti azt. És meggyógyul. Bár nem hisz a csodában, de vele is megtörténik. Mindenki tudja, hogy csoda történt, de ő csak azt tudja elképzelni, hogy orvosi tévedés volt, mikor korábban megállapították nála a gyógyíthatatlan betegséget.

A szomszédnő, akivel egymásba szeretnek látja mindezt, és úgy fogadja el a férfit a maga valóságában, ahogy van, aki nem hisz a csodákban.

A film attól zseniális, hogy egyfelől láthatjuk, nem vagyunk egyformák, és ugyanazt a dolgot más és másképp értelmezzük. Másfelől azt is látjuk, senki sem tudja átlépni a határait. Aki nem hisz a csodában, az akkor sem tudja megérinteni a falat, akkor sem tudja elfogadni a csodát, ha meg is hal cserében. Azonban ettől függetlenül vele is megtörténik a csoda, de ezt nem tudja megélni csodának. Legfontosabb, ha megértjük, hogy attól még ős is jó ember, csak más és úgy fogadjuk el őt, hogy nem hisz a csodákban, és megpróbálja a világ csodáit materiálisan megmagyarázni. Ami lehetetlen, hiszen éppen ettől csoda a neve.Comments are closed.