Az EU leépíti saját mezőgazdaságát

A második világháború után, Európában éhínség uralkodott, nem csak a lebombázott Németországban, hanem szinte mindenhol. Érdekes mód, a háború után két évvel Magyarországon vagy akár Romániában, ezeknél a hagyományosan is mezőgazdasági országokban jobb volt az élelmiszerellátás, mint a nyugati országokban, ahol még jegyrendszer volt. Ez persze nem zárja ki, hogy a Rákosi korszakban, vagy a Ceaușescu korszakban visszatérjen a jegyrendszer.

A nyugat rájött, az élelmiszer ellátás stratégiai kérdés. Ez nem is okozott gondot, tudatosan foglalkoztak az élelmiszerellátással. Az EU alapelve lett a finanszírozott és tudatosan felépített mezőgazdaság. Az Unió bővülésekor ezt az alapelvet át kellett vennie a belépőknek is, mely sok esetben azt jelentette, hogy a hagyományosan mezőgazdasági országok le kellett építsék mezőgazdaságaikat. Ekkor jött a gond, mit tegyenek? Hajár ipar. Azonban ipar is igazából az lehetett, amit leosztottak.

Azonban az utóbbi tíz évben vírusjárványként terjed profitéhség. Az EU mára feladta a mezőgazdaság stratégiai voltát, mondván, nem termel profitot. Olyannyira, hogy még hazánkban is vannak olyan hangok, a menekülteket a mezőgazdasági támogatásra szánt pénzből kellene eltartani. Az EU-ban jelenleg sportot űznek abból, hogy a mezőgazdaság termeljen profitot, és a mezőgazdaságnak az a része, mely nem felel meg ennek a kritériumnak, azt meg kell szüntetni, helyette profit termelő megoldást kell találni.

Az EU egyre tudatosabban leépíti mezőgazdaságát, annak a támogatási rendszerét, és helyette arra készül, hogy a szabadpiacról szerezze be az élelmiszereket, tipikusan a Szabadkereskedelmi Egyezmény révén (TTIP), a legolcsóbb, génmódosított termékeket. Hiába tiltja hazánkban törvény a génmódosított élelmiszer előállítását, egy új EU-s törvény kimondja, kötelezően engednünk kell a génmódosított élelmiszerek forgalmazását. Az EU-ban alapelv, hogy csak azt lehet élelmiszerként forgalmazni, ami nem káros (legalábbis egy meghatározott szint szerint). A tengeren túl bármit lehet forgalmazni, és ha majd kiderül, hogy káros, akkor megtiltják a forgalmazást. Hatalmas szemléletbeli különbség.

Jelenleg arra tarunk, hogy a profittermelés céljából megszüntetjük Európa mezőgazdaságát, illetve annak döntő részét, mely nem termel profitot, és cserébe beengedjük a kimondottan olcsó, génmódosított élelmiszert a profit termelése céljából. Ahogy annak idején, mikor hazánkat kiprivatizálta az ismeretlen eredetű külföldi tőke, átstrukturálva az ország gazdaságát, most hasonlóan az EU egész gazdasága fog átstrukturálódni az ismeretlen eredetű EU-n kívüli tőke által. Aztán ha nem éri meg, nem lesz élelmiszer. Ha a tengerentúli emberek egészségi állapotára nézünk, akkor az vár miránk is, főleg, hogy importálni fogjuk a szintén profitéhes egészségügyet, és még ki tudja mi mindent.Comments are closed.