Ünnep

Részlet a Metamorfózis c. könyv, Az idő nem lineáris c. fejezetéből: 

„Az ember egyre hisztérikusabb állapotban él a Földön. Nincs már ritmusa az életének. Most egy ütem van, mint egy katonai dobpergés, melynek célja a menetelés. Az ünnep is csak egy nap, ugyanolyan ütemben, mint bármelyik másik.

Mindez egyfelől a fogyasztói társadalom egyik megnyilvánulása, mely, mint egy virtuális szörny, eluralkodik az emberiségen, akár Weöres Sándor művében a Szent György és a Sárkányban, a Sárkány.

Másfelől éppen az idő nem lineáris volta is számít. Hiszen az események gyorsulnak. Sőt a gyorsulás sem konstans, hanem a gyorsulás mértéke is gyorsul. Az események gyorsulva gyorsulnak. Ez azt jelenti, hogy az emberi civilizáció egy-egy korszaka egyre rövidebb időt él meg. Minden korszak azzal kezdődik, hogy egy korábbi megkérdőjeleződik, az ember kitalál valami újat, azt sikerre viszi, majd megéli annak negatív oldalait is, később az egész korszak magába roskad, megkérdőjeleződik, és jön egy másik korszak.

A sumer hőskorban százezer év rövid volt. Ma évtizedekről beszélhetünk. Akkor az ember több száz évet élt. Ma egyre messzebb kerül a 120 éves elvi, genetikailag reálisnak tűnő életkor. Az események gyorsulása adott korszakok időbeli lerövidülésén túl azt is generálja, hogy a jövő korszak embere egyre rövidebb életet fog élni. Konkrétan tovább fog csökkenni a várható életkor. Ráadásul eléggé látványosan. 200 év alatt simán elérhetünk oda, hogy 40 évnél nem nagyon fog senki sem többet élni, az lesz a mai 80 éves életkor.

Az ember szétpörög és kiég. Hiszen a fizikai test bizonyos műszaki paraméterekkel rendelkezik, mely adott életritmus mellett, adott ideig tart ki. Ha túlpörgetjük, hamarabb elhasználódik. És ez a folyamat vissza nem fordítható. Napjainkban több autógyár túlhajtja az autók égőit, így azok élettartama drasztikusan lerövidül. Hogy miért teszik, az vitatható. Végül is az ok mindegy, az eredmény biztos, a gyors elhasználódás. Tehát a hátralevő bő 350 évben, hamarosan megkérdőjeleződik a falanszter korszak, ekkor kissé változik az élet ritmusa, de jön a materiális űrutazás, majd az eszkimó világ. Eközben az események egyre gyorsabban történnek és az ember várható életkora folyamatosan csökken, akár 40 évre.

Az idő nem lineáris, az emberiség nem a sorsát éli, a Föld túlterhelt, és az emberiség karmája megköveteli az egyre rövidebb életet. Ezért haladunk ebbe az irányba. Törvényszerű.”Comments are closed.