Csalogány Hajnal

Mikor már itt az idő és egy új rendet kell létrehoznunk, komoly kihívás elé kerülünk. A történelem visszatekintése két dolgot eredményez. Egyfelől megértjük, nagy mese az egész és rövid belőle a tanulság, így az egész történelmünk érdemben ráfér egy A4-es oldalra. Másfelől átlátjuk, a pénz, hatalom, a népe vérét szívó állam (Weöres Sándor) hatalmas karmát generál és gondolkodási korlátot.

Az új rend olyan korban születik, mikor a Korszellem értékrendje a moralitás. Globális, morális világ, nemzetállamok nélkül, morális értékrendre épülve és morális technikára, szakítva a Római Birodalom értékrendjével, hagyományaival.

Ez lesz a madáchi űrkorszak, mikor az iskolában, az év vége felé közeledő diákok már eleget tudnak, kreatívan tudnak megnyilvánulni. Ekkor ez már nem lehetőség, hanem követelmény.

Na de mi van a pénzzel, profittal? Hogyan lehet egy civilizációt működtetni a pénz fogalma nélkül. Persze nem a Lopott idő c. filmre gondolunk, hanem arra, mi lehet egy morális világban a hajtóerő? Mitől tud működni egy világ, ha nem anyagi érdekből? Igen, ezek komoly morális kérdések.

A mondás szerint reggel jót nevettünk a főnök viccén, aztán hamar kiderült, ez nem vicc, hanem az aznapi munkafeladatunk. Jelen esetben még viccesen hangzik, de lehet, vért izzadunk, hogy nemsokára beindítsunk egy új rendet, egy új világot, hogy megtaláljuk a pénz nélküli élet mozgatórugóját.

Jó hír viszont, onnantól jön a morális technika, az ingyen energia gépek és találmányok sokasága. Mert morális rend morális technikával üzemel. Erről a világról szól majd ez a könyv. Hogyan tovább morálisan? Mert az utolsó pár ezer évben erről leszoktunk.Comments are closed.