Merre tartunk?

Szoktunk hivatkozni Nostradamusra, Madách Imre Az ember tragédiájára, vagy Rudolf Steinerre azt illetőn mit hoz a jövő. Ezekről részletesen hamarosan a Millió éves civilizációk c. könyvben.

Azonban Madáchon túl van még egy zseniális költőnk is, aki briliánsan átlátja a világot. Weöres Sándor. Most jöjjön tőle néhány idézet, a Füves Könyv c. gyűjteményéből.

Ajánlom ezt a kis könyvet mindenkinek, aki ébredni szeretne és meglátni a világban azt, amit eddig nem látott meg.

.

Jóslás az állandó háborúról

A társadalmi és gazdasági egyensúly egyre kényesebbé válik: mind több a rendelet, megszűkítés, büntetés; nemsokára a nép jobban fog irtózni a békétől, mint a háborútól; végül az egyensúlyt állandó hadiállapottal kell fönntartani. Megkezdődik az a háború, melyben a győzelmi szándék csak a múltból örökölt szólam; az igazi, titkos cél a háború tovább-vonszolása: egyik harcolófél se meri vállalni azt a gazdasági gordiusi csomót, amit a béke jelentene. Majd örül, aki katona lehet, mert jobb az ellátása és nagyobb a biztonsága, mint a lakosságé; s igyekszik a harctérre kerülni, mert ott ígérkezik a lehető legnagyobb szabadság. Nem a béke lesz a rend, nem a háború lesz a zűrzavar, hanem megfordítva; ez lesz az állandó háború kora.

 .

A közösség-gyűlöletről

részlet

Gyakran kérdezd meg önmagadtól: „Van-e olyan közösség, vagy egyén, akit kéjjel bántanék?”
S ha van: kutasd ki bátran hajlamod okát; észre fogod venni, hogy az igazi ok sosem az illetőben van, még ha talán kellemetlen is neked, hanem önmagadban, teljesületlen vágyaidban. Bosszúállással vagy tétlen gyűlölködéssel semmit sem javítasz, viszont saját lelkületedet megmérgezed vele.Comments are closed.