Alapjövedelem

A témához kötődik a TTIP mint lehetőség c. cikk is.

.

Rezeg a léc

A nagytőke, a fogyasztói társadalom igazi irányítói észrevették, hogy a fogyasztói társadalom a jelen struktúrával nem üzemeltethető tovább, mert a működési algoritmusok a jelen pillanatban csődbe visznek, globális csődbe. Egyes forgatókönyvek szerint 2019-re olyan kritikus lehet a helyzet, hogy elég egy szikra a világban, ami most előre nem látható, és borul az egész, de olyan mértékben, hogy a mérhetetlen gazdagok ugyanolyan szinten lesznek, mint az átlagember. Pillanatok alatt a Postman (A jövő hírnöke) c. filmben találjuk magunkat. Ezt pedig azért nem szeretnék főleg azok, akiknek van vesztenivalójuk. Kiderült, hogy a társasjáték alapszabályai nem a legjobbak, mert olyan kritikus állapotok állhatnak elő, melyek megbuktathatják az egész játékot. Jön a játékvezetők ötlete: változtassunk a szabályokon.

A világ első vonalbeli vezetői, a nagytőkések, észrevették hogy a második vonalbeli vezetők, az országok kormányzói, egyre több pénzt vonnak ki a fogyasztásból, a saját hasznukra. Amerikai közgazdászok ezt úgy szokták mondani, hogy évente növekvő mennyiségű tőke tűnik el a világgazdaságból, a fogyasztásból. Valójában a modern állam egyre drágábban működik, egyre nagyobb az önfogyasztása, az államok vezetői és a hozzájuk kötődők egyre több adó révén egyre több pénzt vesznek el az emberektől, és maga az állam sem forgatja már vissza a szükséges pénzmennyiséget, mert lassan minden feladatából kihátrál. Így az emberek egyre szegényebbek, egyre kevesebbet tudnak fogyasztani, és az állami pénzek sem kerülnek vissza a fogyasztási körforgásba. A pénzek lekötődnek offshore cégekben, szigetek, városok, kastélyok és olyan vásárlásokban, melyek révén kikerülnek a fogyasztói körforgásból. Ahogy a közgazász mondja, mindez évente növekvő mértékben. És ez már akkora mértéket ért el, hogy a globális piacon hiányzik. Ez a hiány pedig már-már kritikussá teszi a fogyasztói társadalom működését. Az évente növekvő mértékben eltűnő tőke 2019 körül ér el olyan szintet, ha marad az eltűnés mértéke, hogy akár be is döntheti az egész rendszert, alapjaiban, egy nem várt esemény, mert a rendszer nem hogy nem stabil, de már működése is kritikus. Ezt elégelték meg az első vonalbeli vezetők, és más módon osztanák el az állami pénzt, kivéve az elosztás jogát a második vonalbeli vezetők kezéből (elvégre ők a főnökeik), úgy, hogy a tőke visszakerüljön a fogyasztási rendszerbe. Így vissza szeretnék állítani a fogyasztói társadalom működési rendjét.

Szegény (tőkés) embert az ág is húzza. Ma már világos mint a Nap, hogy a hagyományos értelemben vett munkából, a tőkés számára pénzt termelő átlagos embernek megélnie nem lehet. Ugyanis az iparosodás eredményeként egyre kevesebb a munkahelyek száma és ez az előrejelzések szerint a jövőben még nagyobb mértékben csökken. Ahogy az átlagember nem tud megélni, úgy fogyasztani sem tud. Lesz viszont belőle sok olyan ember, akinek már minden mindegy.

Itt az ideje megreformálni a modern világban a megélhetést. Új alapokra kell helyezni, mielőtt bedőlünk a modern kőkorszakba.

Itt azért meg kell jegyezni, hogy nem minden modern állam korrupt, nem minden vezető, a fentiek, mint globális tendenciák jelentkeznek, de tisztelet a kivételnek.

.

Alapjövedelem

Így ami még pár éve eretnekség volt, és mindenki csak jót nevetett rajta, az ma már valósággá vált. A nagytőke úgy döntött, a menekülési útvonal, a túlélés egyetlen esélye, az alapjövedelem. Már csak azért is, mert ez a pénz megvan, ott van minden államnál, csak most sok állam ezt elherdálja, magára költi, a vezetők meggazdagodnak és nem fordítják vissza a nemzet javára. A világ igazi urai, a profit gazdái, egy laza döntéssel újraosztanák ezeket a pénzeket, mégpedig egyenlően, azaz minden ember a születésétől a haláláig kap egy összeget mindentől függetlenül, havi rendszerességgel. Nyilván ez alap megélhetésre jó (lakás, rezsi, étkezés), és aki többet szeretne, annak dolgoznia kell. Sok előnye van a dolognak, például egyszerűsödik az állam, lecsökken a korrupció, átláthatóbbá válik az egész állami struktúra, az emberek között egyenlőség alakul ki bizonyos mértékben. Megszűnik mindenféle szociális, jogos és nem jogos juttatás, cserébe mindenki ugyanannyi pénzt kap függetlenül attól, hogy tesz-e valamit vagy sem. Az eddigi tapasztalatok szerint a legfontosabb, hogy az emberek nyugodtak a létbiztonság miatt, a betegségek jó része eltűnik éppen a lelki okok miatt, aki dolgozik inkább 4 órát vállal be, és ezáltal sok lesz a munkahely. A felmérések szerint az emberek sokkal boldogabbak és egészségesek, ami radikális költségcsökkenéshez vezet az állami kiadások terén.

Megszűnnek a kényszer vállalkozások, a fiktív munkahelyek, és az a kényszer, hogy egyik ember a másiktól bármi áron vegyen el pénzt a saját megélhetése érdekében. Sokkal tisztább és átláthatóbb emberi kapcsolatok alakulnak ki, melyek inkább az együttműködésre, az egymás támogatására épülnek. Ezek a korai tapasztalatok.

A MAI TECHNIKAI FEJLETTSÉGI SZINTEN MINDEN ADOTT AHHOZ, HOGY EZ ÍGY MŰKÖDJÖN.

A MUNKA ALAPÚ TÁRSADALOM IDEJE LEJÁRT, ugyanis ma a munka termelékenysége, a technika fejlettsége és a logisztika olyan szintet ért el, hogy már nem lehet erre alapozni az egzisztenciát, a pénz elosztását, mert az emberek többsége munka, pénz, és megélhetés nélkül marad. MA ÚJ STRUKTÚRA SZÜKSÉGES, a régi nem tudja ellátni a feladatát, és ha ragaszkodunk a régihez, napokon belül fejünkre dől szép új világunk. Hasonló ez az élethez. Más az ember életének működési elve az iskolában és más, ha már dolgozik. Nem lehet iskolásként megélni a munkahelyet.

A bevezetett kísérleti projektek alkalmával azt is tapasztalták, hogy sokan nem dolgoznak azok közül, akik pénzért tették ezt. Mint például sok orvos, ügyvéd, tanár, politikus, vezető. Nagy ELŐNY, hogy azok fognak dolgozni, akik tényleg szeretetből teszik azt, így igazi orvosok, tanárok, ügyvédek, politikusok, vezetők maradnak a rendszerben, akik pénzért tették, kihullanak. Ők gyakran radikálisan pályát változtattak.

.

Magyarország

Érdekes mód a jóléti államokban ilyesmi már részben bevezetésre került, részben kísérleti jelleggel tartományi vagy nagyvárosi környezetben zajlik ilyen kísérleti projekt, vagy egész országos szintű bevezetést készítenek elő. Ettől eltérően, főleg a volt keleti országokban, hallani sem akarnak róla, az ottani kormányok. Biztosan meg van ennek is az oka.

És Magyarország? Úgy tűnik a kor szelleme ezt az irányt hozza (korszellemről a Metamorfózis c. könyvben lehet olvasni), mármint az alapjövedelem bevezetését. Magyarul ez az uralkodó szél. A magyar vezetők jelenlegi hozzáállása ehhez a gondolathoz az, hogy az alapjövedelem demagóg és felelőtlen javaslat.

Lehet a széllel szemben …, de nagy ára lesz.

Ha a külső környezet az alapjövedelem mellett dönt (a nagytőke már döntött), akkor a következő magyar választást nem az a párt nyeri meg, amelyik erős, nagy és gazdag, hanem az, amelyik az alapjövedelem bevezetését bevállalja és véghez is viszi, lehet az a legkisebb és legszegényebb párt is.

Magyarország új külső kihívás elé néz: alapjövedelem.

Csíkszentmihályi Mihály Flow könyvei mind arról szólnak, hogy csak akkor leszünk sikeresek, ha megragadjuk a lehetőségeket, az élet lehetőségeit, az uralkodó széllel vitorlázunk és nem ellene. Ha egy ország szembemegy az uralkodó árral, akkor nagy árat fizet érte. Meg kell tanulni használni a lehetőségeket és nem küzdeni ellenük.

A magyar nemzetnek, karakterét illetően, meg kell tanulnia csapatjátékosnak lenni, sőt éppen ő képes arra, hogy reformer legyen, ez a karakterének integrálódó állapota. Ez azt jelenti, hogy meglovagolva az aktuális lehetőséget, a mindenkori lehetőségeket, az élet szolgáltatta lehetőségeket, azokból a legjobbat kell kihoznia, mert képes rá, hogy reformerként megmutassa a világnak: gyerekek, így kell ezt tenni. Ez a magyar nemzet sorsa, küldetése, ez benne van a karakterében. Ez a nemzet felemelkedése, mikor karaktere integrálódó állapotába kerül. Erről szól az enneagram.

.

Hogyan tovább

Ahogy már említettük, a nagytőke nem azért tenné ezt, mert adakozni akar az embereknek, hanem azért, mert küzd a saját túléléséért. Ezért erőltetik a TTIP-t is.

Mit tegyen a modern ember? Hát lovagolja meg a Flow-t, az aktuális irányzatot. A magyar lakosság háromnegyede támogatja az alapjövedelem bevezetését, ezért képes majd a legkisebb párt is elsöprő többséggel nyerni, ha ezt bevállalja.

Azt is érdemes megérteni, hogy világunk nagy változáson megy át, mondhatni történelmet írunk (lásd Millió éves civilizációk c. könyv). Ahogy annak idején egy perc alatt eldőlt, hogy megszűnik a Varsó Szerződés (a keleti NATO) és ez csak egy rövid hír lett a rádióban, vagy egy nap alatt megnyílt a nyugati határ, egy nap alatt ledőlt a berlini fal, egy nap alatt eldőlt a NATO tagság, EU tagság, most hasonlóan gyors és radikális események kezdődnek. Sorozatban.

Semmi sem állíthatja meg, aminek itt az ideje.

Az alapjövedelem bevezetése nem a végső cél, hanem egy út. Mint egy lépcsőfok a piramis tetejére vezető úton. Nem az utolsó fok, mindig van egy következő, és lehet fel sem érünk a tetejére. De el kell indulnunk, hogy aztán újabb és újabb lépcsőfokon egyre feljebb érjünk. Aki megáll, egy helyben toporog, az nem jut előre. Ha sokat tétovázik, akkor futnia kell, hogy utolérje a többieket.

.

Alternatívák

Értékrendünk már most olyan krízisben van, hogy bármikor beüthet a baj. Civilizációnk gazdasági és morális csődben van. Ha így folytatjuk 2-3 éven belül megélhetjük a Postman (A jövő hírnöke c. filmet), és az fájni fog. Ez az egyik alternatíva.

Mivel a modern világot megreformálni ma már adóemeléssel, új adók kivetésével és kozmetikázott statisztikákkal nem lehet, ezért mint egy lehetséges út, mely révén elkerülhető a totális csőd, az alapjövedelem. Ezt a profit el is fogadta, főleg azért is, mert neki nem került egyetlen centjébe sem, a pénzt ott van az államnál, csak jelenleg nagyon rossz az elosztása.

Biztosan vannak ennek az útnak alternatívái is. Lehet, hogy hamarosan ilyenekről is hallunk. Végül is nem az a fontos, merre megyünk, hanem az, hogy VALAMERRE INDULJUNK EL. A TÉTLENSÉG, A VÁLTOZÁSOKTÓL VALÓ ELZÁRKÓZÁS A HALÁL. AZ ÉLET DINAMIKUS ÁRAMLÁS. AZ ÉLET NEVE: FLOW.

Bármerre is indulunk HATALMAS ÉRTÉKRENDVÁLTÁSON FOGUNK ÁTESNI. ÉS EZ ÍGY VAN JÓL. ENNEK MÁR RÉG ITT AZ IDEJE. Lehet sokan beleőrülnek, nem tudják elfogadni az új világot. De már itt van (lásd Millió éves civilizációk c. könyv) az utolsó nagy emberi korszak, mely új embert és új értékrendet igényel.

Most az emberiség már lassan a szívgondolkodás korát kellene élje. Nyilván ettől messze vagyunk. De ezen az úton el kell indulnunk. Ha nem akarjuk az élet majd kikényszeríti. Akár a betegség az ember életében. Lehet eleinte a profit, az érdekeltség a mozgató erő, lehet egyik úton indulunk, lehet egy másikon. Nem az számít, hanem, hogy megyünk. Most egyik útnak tűnik az alapjövedelem. Induljunk el, aztán majd alakítjuk az igények és lehetőségek szerint. Most a profit hajt, de két-három generáció alatt akár a szívgondolkodás is kezdhet kialakulni, mint társadalmi hajtóerő.

Egyet nem szabad elfelejteni, A FÖLDI CIVILIZÁCIÓ SORSKÖZÖSSÉG. EGYÜTT ÉLÜNK TÚL, VAGY EGYÜTT BUKUNK. NINCS MÁS MEGOLDÁS.

.

Kiegészítés

Mivel ma már a munka alapú társadalom felett erősen eljárt az idő, a modern világban új struktúra szükséges, vagy akár két-három éven belül könnyen belefuthatunk a káoszba, forradalmak és háborúk sorozatába, vagy egyéb nemkívánatos megnyilvánulásokba.

Az erős DEMAGÓGIA, hogy majd mindenki otthon ül és nem tesz semmit, bár a társadalom bizonyos százaléka most is ilyen, őket most is el kell tartani, különben nem lesz közbiztonság.

MINDENKI TUD OLYAN MUNKÁT VÉGEZNI, MELY ŐT KITELJESÍTI, MÉG HA EZ PÉNZBEN NEM IS MÉRHETŐ. CSAK AZ A TÁRSADALOM ÉL, AHOL NEM PÉNZBEN MÉRIK AZ ÉRTÉKET. MERT AKI A PÉNZÉRT TESZ, AZ ELŐBB-UTÓBB A PÉNZÉRT MINDENT MEGTESZ. ÉS MOST ILYEN A VILÁGUNK.

EZEN KELL VÁLTOZTATNUNK, EZ A CIVILIZÁCIÓNK FEJLŐDÉSE. KÖZÉPKORI GONDOLKODÁS KÖZÉPKORI ÉLETMINŐSÉGET EREDMÉNYEZ.

Valójában egyik ember sem fontosabb, mint a másik. A kukás, az asztalos, a kőműves, az orvos, vagy a miniszter mind ugyanolyan fontos, de egyik sem fontosabb a másiknál. A vicc még azt is mondja, ha a kukás két napig nem dolgozik, akkor azonnal észrevevődik, de egy multi cégben egy menedzser ha fél évig nincs benn, akkor senkinek sem tűnik fel, legfeljebb jobban mennek a dolgok.

AZ ÉLETBEN EGYIK SORS SEM FONTOSABB, MINT A MÁSIK, SORSKÖZÖSSÉGBEN ÉLÜNK.

.

Kapcsolódó olvasmány: Millió éves civilizációk c. könyv, Országok az örökkévalóságnak c. fejezet.Comments are closed.