Az őszinteség (igazság?) pillanata

Több felmérés is azt a világméretű tendenciát mutatja, hogy a befektetőket zavarja a munkaerő költsége, mindent megtesznek azért, hogy ezzel a költséggel ne kelljen számolniuk. Legjobb lenne, ha csak úgy maguktól mennének a dolgok. Többek között így ők a robotika fő szponzorai.

Régebben még komoly port vert fel, mikor kiderült, hogy nagy világmárkák távoli országokban főleg vitathatóan gyermekkorba tartozó fiatalokkal dolgoztatnak. Ma már ez nem lenne hír.

Amerikában egy 40.000 diákot ellátó egyetem kiszolgáló személyzete (étkezés, sport, könyvtár, üzletek, stb.) szinte kizárólag részmunkaidős diákokból áll. Így vizsgaidőben szinte semmi nem működik, míg a vizsgák végeztével, azonnal bezár minden, mert a diákok hazamennek. Az igazi felnőtt alkalmazottak száma minimális.

Nyugaton divatos a gyakornoki állások számának növekedése, mert vagy ingyen dolgoznak, vagy majdnem ingyen. Hazánkban is nagy multik szeretik a diákmunkát, még az autóipari területen is, végleges állásba is szinte kizárólag pályakezdőket vesznek fel. Így fordulhat elő, hogy a helyi rádióban állandóan szajkózzák 100-150 gépészmérnök hiányát, pedig ennél sokkal több van munka nélkül, vagy felszolgáló Ausztriában.

Közben gőzerővel fejlesztik a robotokat, még olyanok is mint egyes gyorsétterem láncolatok éppen a nagy darabszámot jelentő minimálbéresek szeretnék lecserélni robotokra.

Amerikában a nagy magánkórházakban szinte alig látni személyzetet, mert mindenhol automatizált rendszerek és már robotok is találhatók, amelyek például kisebb rutin beavatkozásokat is végeznek. Az a kevés nővér olyan kis fizetést kap, hogy az önkormányzat feladata támogatásokkal kiegészíteni a havi fizetést.

Magyar specialitás még a nyugdíjasok, vagy valamilyen állami ellátásban részsülők alkalmazása, lévén kevesebb pénzért dolgoznak, és kevesebb a járulék is.

.

Valami elcsúszott …

Ma már mindenki tudja, látja, minden statisztikától eltérően emberek tömege él a modern világban létminimum alatt, és esélye sincs munkát találni. Valójában megbukott a munka alapú társadalom. És a következő 1-2 évben még drasztikusabban fokozódik a helyzet. Ezért is akarják többen fénysebességgel bevezetni a modern világban az alapjövedelmet.

Amerikában nyíltan beszélnek ezekről a dolgokról, olyan fogalmak mint a képzettséghez képes alulfoglalkoztatottság, teljesen természetes, még ha nem is tesznek ellene, de arról nyíltan ír a sajtó, hogy sok helyen a gyorsétterembe minimum főiskolával lehet elmenni dolgozni, az egyetem az előny. Európa sokkal álszemérmesebb. Nálunk minden rendben van. Ezért a hirdetésekben bátran keressük a gépészmérnököket és nem akarjuk észrevenni, hogy a pályakezdőkön túl, szakmáját tekintve mind munkanélküli.

Amerikai közgazdasági egyetemen nyíltan tanítják, hogy a jelen világgazdaságnak nem hogy jövője nincs, de jelene sem. A Szilícium-völgy is dől be, az IT egy lufi, mely bármelyik pillanatban kipukkanhat. Az ok is egyszerű, nem azt fejleszt, amire igény lenne, hanem azt, ami a profitnak jó. Szerintük a kínai lufi is kipukkant már, de még nem volt egy gyermek aki azt mondta volna: de hiszen a király meztelen! Úgy vélik, a túlélés eszköze a TTIP, melynek része az EU alapjövedelem.

Ez időben Európa viszont nagyon szép papírtigriseket hajtogat statisztikákból. Ferenc József szlogenje él: minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve, főleg saját magammal.

.

Az igazság pillanata

Aztán egy szép napon, vagy az nem is lesz annyira szép, ez csak nézőpont kérdése, mégis csak valakinek ki kell állnia az igazsággal az emberek elé. Az már úgyis fel fog tűnni, minden statisztika ellenére, hogy az emberek nem tudnak autót venni, és bedől az autóipar, és a többi. Sőt úgy élnek, hogy elvesztették emberi mivoltukat.

Minél később jön el az őszinteség és az igazság pillanata, annál jobban fog fájni.Comments are closed.