Korok, betegségek, tanulságok

Az emberi civilizáció fejlődése különböző korszakokra osztható. Minden korszakban az életnek más és más jellege volt. Hasonlóan minden korszaknak más és más betegségei. Ezen túl, a betegségeknek mindig van tanító jellege úgy egyénileg, mint társadalmilag. Ezekről részletesen majd a Túl az anyagon c. könyvben beszélünk.

Most egy pár sok a jelen kor betegségeiről, népbetegségeikről.

Az egyik legmarkánsabb és az anyagból való ébredéshez köthető (lásd Metamorfózis c. könyv), a Sclerosis multiplex (SM), mely kimondottan a materializmus betegsége. Már nagyon fiatal korban ki tud alakulni, a túlságon materialista életfelfogás eredményeként. És brutális fizikai korlátokat tud állítani a beteg számára. Csak az a beteg tudja ezt a fizikai bezártságot ép ésszel túlélni, amelyik felfedezi az anyagon túli világot és meg is éli azt. Meg tanul vizualizálni, intuitív lesz, felfedezi, az élet több mint az anyagi lét és gondolkodás. Esetleg lehet még esélye állapota javulására, ha időben és kellő mértékben tud változtatni a gondolkodásán. Azonban pusztán materiálisan a harcolni, a túlzott materializmus betegsége ellen, nem sok eredménnyel kecsegtet. Persze nélkülözhetetlen a materiális segítség, de szellemi sík nélkül nem lesz eredményes.

Mire tanít az SM? Az anyagból való ébredésre.

Másik ilyen népbetegség az autoimmun (lásd autoimmun a haldokló társadalom c cikk, Ébredés, Egészség c. könyvek), mely a lélek öngyilkossági kísérlete. Az emberi lélek nem érzi jól magát abban a modern világban, amit létrehozott magának. Érthető, pusztán materiálisan harcolni, a lélek öngyilkossága ellen, nem sok eredménnyel kecsegtet. Persze nélkülözhetetlen a materiális segítség, de anélkül hogy a lélek szeressen élni, nem lehet meggyógyulni.

Az autoimmun betegség minden formája tiltakozás a lélektelen modern világ ellen.

Következő ilyen népbetegség a csontritkulás (lásd Egészség c. könyvek), mely a szellem öngyilkossági kísérlete. Az emberi szellem nem érzi jól magát abban a modern világban, amit létrehozott magának, mert az adott élet nem a szellemisége szerint történik, azaz olyanokat tesz, ami nem egyeztethető össze szellemiségével. Érthető, pusztán materiálisan harcolni, a szellem öngyilkossága ellen, nem sok eredménnyel kecsegtet. Persze nélkülözhetetlen a materiális segítség, de anélkül hogy a szellem szeressen élni, nem lehet meggyógyulni.

A csontritkulás tiltakozás a szellemiség meg nem élése ellen.

Míg a csontritkulás a lassú halál, a szellem gyors és radikális öngyilkossága a szívinfarktus (lásd szívinfarktus c. cikk)

A többi divatos népbetegség is mind tiltakozás a modern világ egy-egy aspektusa ellen. Mindig érdemes feltenni a kérdést, milyen életszemlélet provokál adott betegséget? Erről konkrétan az Egészség c. könyvben lehet olvasni (10. Betegségek c. fejezet).

.

Mire tanítja a betegség a társadalmat?

Először is próbálna egy kis átérzést, segítőkészséget, empátiát produkálni a közvetlen környezetben. Ez néha sikerül, néha nem.

Ami ennél markánsabb, hogy ezek az emberek tiltakoznak valami ellen, felvállalják azt. Napjainkban a franciák képesek az országot lángba borítani, mert nem akarják elveszíteni emberi mivoltukat, mint munkavállalók. Nem akarnak német mintára rabszolgák lenni, vagy amerikai mintára ingyen dolgozni, vagy ázsiai mintára lemondani minden emberi mivoltukról. Ők ragaszkodnak ahhoz, hogy emberek és úgy is dolgozzanak, munka után lehessen magánéletük, ne uralja el őket napi 24 órában a munka, ne gyalulja be emberi mivoltukat a profit.

Hasonlóan aki bevállalta a mai kor borzalmasnak nevezett betegségeit, az tüntet a modern kor életkörülményei ellen. Tehát ezeket az embereket nem lesajnálni kell, nem megszólni őket, hanem felnézni rájuk, mint tüntetőkre, akik helyettünk is tüntetnek.Comments are closed.