Hormon egyensúly

Kapcsolódó témák:

.

Hormonrendszerünk egyensúlya alapvetően két hormon, az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyára és kapcsolatára épül. Nem csak a mennyiség számít, hanem mint egy hagyományos mérlegnél, a kettő egyensúlya és kapcsolata.

Az ösztrogént részben termeli a szervezet, ezen túl be is tudjuk vinni táplálkozással (pl. szója), illetve olyan idegen ösztrogének is megjelennek, melyek ösztrogénnek látszó vegyszerek (fogamzásgátlók, műanyag vizes palackok, mikrohullámú sütőben hőkezelt műanyagok, mosószerek, tisztítószerek, a szennyvíztelepről az élővizekbe kerülő gyógyszerek, konzervek, ipari tartásban részesülő sertés, csirke, pulyka, marha növekedési hormonjai, a mezőgazdaság vegyszerei, kozmetikumok, és így tovább szinte a végtelenségig).

A progeszteront a nők esetében a petefészek termeli és kisebb mértékben a mellékvesék.

.

Az egyensúly

Mivel túl sok ösztrogént viszünk be például túlzott szója fogyasztással (szinte mindenben adalék és sokszor génmódosított), majd ehhez társul a korlátlan mértékben bevitt idegen vegyi ösztrogén, így a legtöbb esetben felborul az egyensúly. Normál hormonműködésnél is az ösztrogén-progeszteron egyensúlyban markáns progeszteron hiány alakul ki a túlzott ösztrogénbevitel miatt. Ennek az elborult egyensúlynak nagyon is markáns jelei vannak. Tipikusan a pajzsmirigyre hat, majd ezen keresztül felborítja az egész anyagcserét, a cukorbetegesétől a hízásig mindent érint De ezentúl okoz pánikbetegséget, lelki problémákat, depressziót, stb.

Nyilván fontos a hormonok mennyisége, de annál még fontosabb az egyensúly, és a kapcsolat. Az sem baj, ha kisebb mennyiségi szinten alakul ki egyensúly, De ez ma nehezen oldható meg a sok vegyszer és hormon miatt amit megeszünk, megiszunk, szinte korlátlan mértékben.

A progeszteront a mellékvesék is termelik, de kisebb mértékben. A változó korban a petefészek már nem termeli, így a női hormonegyensúly mindenképp megborul. Gond az, hogy a nők túlhajszolt élete miatt, mert dolgozniuk is kell, a mellékveséjük már réges rég ki van merülve. Egyfelől sokkal előrébb jön a változó kor, szinte negyven év felé, és ekkorra már a krónikus kimerültség miatt a mellékvese is ki van merülve. Gyakorlatilag a nők 40 éves korára a hormonrendszerük szétesik. Azt mondják, a nőt a hormonrendszere tartja össze. Továbbá a progeszteron a kortizol alapanyaga. Ha kevés a progeszteron, hiány lesz kortizolból.

.

Férfiak

A férfiak legfontosabb hormonja a tesztoszteron, majd ezt követi a progeszteron. A progeszteronból készülnek a tesztoszteron és a kortikoszteroid hormonok. Ha nincs progeszteron, nincs férfiasság, továbbá szétesik az anyagcsere, majd ebből fakadnak a civilizációs betegségek.

.

Körkörös hivatkozás

A hormonegyensúly felborulása a pajzsmirigy működési zavaraihoz vezet, és belép  a körbe a mellékvese kimerülése is. És ez egy körkörös hivatkozás a három terület között: hormonrendszer, pajzsmirigy, mellékvesék. Nem lehet csak az egyik tényezőre hatva megoldani a problémát. Leggyakoribb eset, hogy a pajzsmirigy működése ingadozik, sőt a az egyik lebeny túlműködik a másik alul. A túlműködés a pajzsmirigy elfogyásához is vezethet, mikor majd gyógyszerrel lehet csak pótolni a hiányt. Ezért nem ajánlatos spirulina fogyasztása, mert fokozza a pajzsmirigy működését, ami ha éppen túlműködik, nem szerencsés dolog. A mellékvese kimerülésére gyakran adnak szteroidot, ami éppen a külső bevitel miatt még csökkenteni fogja a szervezet progeszteron termelését. Itt is ördögi kör.

.

Mit tehetünk?

Ez az a terület, ahol a modern orvoslás eléggé tanácstalan. Túl gyorsak a változások, mire észleljük, már ellentétes irányú is lehet, és materiálisan nehezen, körülményesen mutathatók ki, sokszor szinte nem is lehet. Valójában bennünk folyamatok zajlanak. Az élet nem statikus kép, hanem dinamikus folyamatok sokasága, melyek egymással nagyon is összefüggenek. Ezért egy pillanatkép kevés, Mire elkészül a kép és feldolgozzuk, az élet már tovaszállt, más irányba tartanak a folyamatok. A diagnosztika akkor lenne jó, ha élőben láthatnánk a folyamatokat. Még ha ezt meg is tudnánk valósítani, ki lenne az az ember, aki képes lenen ezeket megérteni. Aki erre képes lenne, az már nem ember, hanem egy felsőbb intelligencia. Mi az életet csak a béka perspektívájából kóstolgatjuk, és azzal hitegetjük magunkat, hogy csak annyi az egész, amennyinek látjuk. Valójában ez nem igaz. Az emberek gyakran hiszik azt, hogy saját gondolkodási korlátaik egyben az univerzum korlátai is.

Ezen túl nem tudunk mit kezdeni a túl sok vegyi és táplálkozási ösztrogénnel, nem tudjuk igazán pótolni, bár törekszünk rá, a progeszteront külső forrásból, nem igazán tudunk mit kezdeni a pajzsmirigy gyakran össze-vissza működésével, és végleg nem tudunk mit kezdeni a mellékvesék már fiatal korban megvalósuló kimerülésével a túlhajszolt élet miatt.

És itt vannak a lelki okok. A stressz, a fizikumhoz képest túlhajtott élet generálta kimerültség, a krónikus betegségek generálta krónikus erőtlenség, a dolgok ki nem mondása miatti pajzsmirigy problémák, a túl sok mindent akarunk érzés miatt kialakuló pajzsmirigy túlműködést, és így tovább.

Valójában ez  az a terület, ahol teret kapnak a harmonizáló terápiák, mikor is egyszerre hatva e három rendszerre kezd kialakulni az egyensúly és sok innen fakadó egyéb betegség is magától kezd eltűnni. Nyilván ezt a hatást rontjuk a nem megfelelő életvitellel. De aki kezd tudatosan élni, aki amennyire csak tudja csökkenti a nemkívánatos vegyi ösztrogének bevitelét, aki munkáját nem az egója szerint választja, annak remek harmonizáló terápia lehet például a homeopátia, kristályterápia. Ez utóbbiról lehet olvasni itt.

Valójában a hormonrendszer helyes működése nélkül nem lehet egészségesnek lenni, nem lehet szinte semmiből sem meggyógyulni. Eléggé tanulságos lecke.Comments are closed.