Egészségvédelem másképpen-2

Nemrég orvos barátom egy érdekes könyvvel ajándékozott meg. Igazi csemegének számít, és mindig rá kell jönnöm, hogy amit már rég tudunk, azt újra és újra fel kell fedeznünk, mégpedig azért, mert az életben nem alkalmazzuk a már megszerezett tudást, így időnként feledésbe merül. Pedig szükségünk lenne rá. És ez vonatkozik a civilizációnk mindennemű tudására.

Az élet egyszerű, de alapvető törvényszerűségeit nem tartjuk be, mert hajtjuk a pénzt, nem érdekel, nem érünk rá, nincs hozzá kedvünk, és egyéb fontos kifogások, aztán úgy rettegünk  a halálos betegségektől, mint az ősi barlanglakó a mennydörgéstől. Mivel eszünk ágában sincs foglalkozni a betegségek valós okaival, ezért úgy gondoljuk, naponta lottón sorsolják ki, ma ki lesz gyógyíthatatlan beteg. Pedig ez nem más, mint tudatlanság. Igen, a modern ember ebből a szempontól tudatlanabb, mint egy elmaradottnak mondott afrikai népcsoport.

A talaj és ezáltal a táplálékok magnéziumtartalmának csökkenése miatt a magnéziumhiányt tekinthetjük korunk egyik legnagyobb problémájának. A magnéziumszegény táplálkozás, a nem megfelelő magnézium-anyagcsere kezdetben panaszt (fáradékonyságot, a szellemi és fizikai teljesítmény csökkenését), később pedig kezelést igénylő betegségeket okoz.

1972-ben Finnországban az egészségügyi reform keretében a WHO ajánlásainak – küzdelem, a magas vérnyomás, az alkohol, a dohányzás, a drog, az elhízás ellen, fokozott testmozgás – felkarolása mellett elindították a széleskörű magnéziumpótlást magnéziumszulfátot tartalmazó konyhasóval. Az eredmény: a 35-64 éves férfiak körében három évtized alatt 62%-al csökkent a szív- és érrendszeri, tüdő- és légzőszervi betegségek valamint a rák okozta halálozások száma.

Dr. Kuti Vilma soproni, majd pomázi, budapesti körzeti orvosként, a Pest megyei Köjál illetve az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársaként a 60-as évek elejétől foglalkozik a magnézium élettani szerepével. 1967-1982 között megszervezte és vezette a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének interdiszciplináris Magnézium Munkacsoportját, melyben 150-en kutatták a magnéziumnak a növényi, állati és emberi létben betöltött szerepét. Meggyőződése, hogy az egészséges élet egyik alapfeltétele az egész élővilágot érintő magnéziumhiány megszüntetése.

A könyv: Dr. Kuti Vilma Egészségvédelem – másképpen, Anonymus kiadóComments are closed.