A komplex orvoslás

Nemrég találkoztam Dr. Budai László Károly orvossal, aki felvállalta és nagyot lépett a széles látókörű orvoslás irányába. Ezen túl munkája egyre inkább tanító, nevelő jellegű. Az emberek Énjére hat.

Az Egészség, mint beteg állapot c. könyvben bemutatásra került, hogy minden betegség nem más, mint az Én nem megfelelő működése, az Én tapasztalatlansága. Éppen ezért a betegség nem a sors csapása, nem büntetés, hanem megoldandó feladat, megtanulandó lecke. A betegség nem természetellenes dolog, nem az élet csapása. Normál élettani folyamat, ami nem jó időben, nem jó helyen és nem jó intenzitással (túl erős / túl gyenge) zajlik. Az egészség nem más, mint e folyamatok tudatos megoldása napi szinten. Az egészség egy megtanult képesség. Képesség a feladatok megoldására. Akár a járás.

Egy vicc szerint, a házasság a lehető legjobb szövetség azon problémák megoldására, amelyek az együttlétből fakadnak. Ehhez hasonlóan mondhatjuk, hogy az egészségügy a lehető legjobb intézményes próbálkozás az olyan problémák megoldására, melyek a modern civilizációnk valóságtól elszakadó, embereket testileg és lelkileg megbetegítő volta okoz.

Mit jelent a gyógyítás? A gyógyítás fogalma még nem tisztázott sem az emberek sem az orvosok többségének a gondolatvilágában. A gyógyítás nem a betegség eltussolása, a tünetek elnyomása. Teljesen más.

Be kell végre látnunk, hogy egy embert meggyógyítani nem annyit jelent, mint a régi állapotot visszaállítani, hiszen éppen az idézte elő a betegséget. A gyógyítás sokkal inkább az öntudat kitágítása, egy új és életigenlő út megválasztása révén érhető el.” (Kurt Tepperwein, forrás Gézsi Andrásné Márta, Dr. Fövényi József: Testsúlycsökkentő program c. könyve).

.

Dr. Budai László Károly – 1. rész

.

Dr. Budai László Károly – 2. részComments are closed.