Fogyás (kampányon túl)

Kapcsolódó anyagok:

.

Az elhízás általános egészségügyi állapotunk mutatója. Mindig több okra vezethető vissza, ezért nem lehet egy ok kezelésével kampányszerűen megoldani. Nem a kilókat kell ledobni, hanem magunkat meggyógyítani, és akkor a kilók hipp-hopp eltűnnek. 

.

Az elhízásnak testi és lelki okai is vannak, sőt, ezek legtöbbször összefüggenek. Leggyakoribbak a következők:

  • Anyagcserezavar,
  • Idegrendszer zavara,
  • Túlzott stressz,
  • Elszigetelődés a környezettől (otthon, munkahely, világ)
  • Pajzsmirigy alulműködés (lelassul a gondolkodás is),
  • Mellékvese kimerültség (pl. nem az adottságoknak megfelelő életmód, pl. túlpörgés miatt),
  • Szénhidrátokkal teli ételek és italok nagymértékű fogyasztása,
  • Nyirokrendszer (narancsbőr, visszerek), kötőszövet,
  • Hormonrendszer,
  • Nőgyógyászati problémák

Életfeladatunk az, hogy ismerve saját testi és lelki adottságainkat, korlátainkat, azokat tudatosan alkalmazva legyünk egészségesek. Tehát aki születésétől fogva anyagcsere típus, annak egész életen át vigyáznia kell a szénhidrát fogyasztására. Akinek mellékveséi születéstől fogva hajlamosat alulműködni, az ne menjen a versenyszférába dolgozni, mert krónikus kimerültség lesz az eredmény, majd az úszógumi típusú elhízás, még ha egyébként egész teste sovány is.

Mire megjelenik az elhízás, már komplex egyensúlyvesztések alakulnak ki a szervezetben. Például a hormonrendszer-pajzsmirigy-mellékvese hármas mindent visz. Mindegy melyik esett áldozatul először az életvitelünknek, gondolkodásunknak, mire fogyni szándékozunk, már mindhárommal dolgunk van.

Mindig ott vannak a lelki tényezők is, hiszen a stressz megöli a mellékvesét, a lelki okok miatti elszigetelődés generálja a bánathájnak nevezett várfalat, amit magunk köré húzunk (hízunk).

Olyan egyéb tényezőkre is érdemes odafigyelni, melyek amúgy mellékesnek tűnnek. Ha például valaki új munkahelyre kerül, vagy összeköltözik anyósával, vagy élete „szerelmével” és egy éven belül meghízik és kihullik a haja, akkor biztos nem jó úton jár, ez esetben fel kell tárni az okokat, meg is kell oldani azokat, ha más nem megy, radikálisan. Teljesen biztos, hogy kampányszerűen nem lehet lefogyni. Ha sikerül is valamennyit leadni, nagyon hamar visszakapjuk. Szintén nem lehet diétákkal, mert azok még komolyabb zavarokat okoznak (leáll a menstruáció, felborul a pajzsmirigy működése, az idegrendszert terheli meg, komoly lelki sérülések keletkeznek, stb.)

Mindezeken túl, fogyáskor fontos támogatni a kiválasztó szervek és rendszerek működlését úgy mint máj, vese, tüdő, bőr, hiszen a sok felszabaduló mérgező anyagot, ami a zsírokban raktározódott, ki kell vezetni a szervezetből.

.

Az okok feltárása

Gyakori hízási ok az anyagcserezavarra való hajlam, ami egy adottság, egy korlát amire figyelnünk kell egy életen át (általában összefügg a pajzsmirigy alul vagy váltakozó működésével). Külső formája a hasra hízás, illetve nőknél a lapos, de négyszögletű fenékforma. Ezzel együtt járnak az anyagcsere betegségek (cukor, inzulinrezisztencia), szívproblémák, stb. Ne felejtsük, az anyagcsere királya a máj, az anyagcsere folyamatok ritmusát pedig a pajzsmirigy adja. Tehát e két szervvel is kell foglalkoznunk.

Másik tipikus hízási forma a mellékvese kimerültség okozta úszógumi. Ez még egészen sovány test esetén is képes láthatóan kialakulni. Megszabadulni tőle nehéz, mire zavaró méreteket ölt, addigra már a hormonrendszer sem úgy működik ahogy kellene, sokszor ösztrogén dominancia is tapasztalható. Ezek rendezése nélkül, nincs megoldás.

Divatos ma az telt felsőtest, azaz nagyra nőtt has, és zsíros felsőtest. Mindez arra utal, hogy túl sokat eszünk. Ez pedig borítja az anyagcsere rendszert, pajzsmirigyet, elzsírosítja a májat.

Ma sokan szenvednek glutén intoleranciától. Sokkal többen, mint akik tudják magukról. Ennek az intoleranciának vannak lelki okai (például függőség és emiatt leválási nehézség szülőről, párról, munkahelyről, világtól), és vannak materiális okai is, a szervezet számára feldolgozhatatlan génmódosított fehérjék, melyek előbb-utóbb autoimmun folyamatokat indítanak el. Az ilyen hízás tipikus megnyilvánulása a vastag combok. és vele együtt a nagy, gyakran kerek, gömb forma fenék.

Szintén gyakori a nőgyógyászati problémákra visszavezethető elhízás. Ez a típus markánsan látszik a nőknél, egy a csúcsán álló háromszög alakú, egyébként lapos fenék formájában. Itt mindig megjelenik a hormonrendszer érintettsége is, például a túl sok ösztrogén miatt a túl nagy mellek.

A sok ülőmunka és kevés mozgás miatt alakul ki a nyirokrendszer pangása és maga a keringési rendszer nem megfelelő működése miatt az olyan elhízás, mely érinti az egész lábat és a feneket. Vastag, formátlan lábak (comb, lábszár) és vízcsepp formájú, inkább alul széles fenék.

Illetve még sok egyéb ok is van, ez csupán néhány tipikus. Fontos azt is tudni, hogy idővel ezek a típusok egymásba átalakulnak, egymást kiegészítik.

.

Lehetséges-e a maradandó fogyás?

Leginkább igen. Bár megeshet, hogy olyan mértékben elhangolódtak már belső rendszereink, hogy visszafordítani bizonyos folyamatokat csak bizonyos mértékben lehet.

Egészséges gondolkodás, testalkatnak megfelelő táplálkozás és napi rendszeres mozgás nélkül ne is gondoljunk a fogyásra. Aki túlsúlyos nem futhat, mert tönkre teszi ízületeit, szívét. Akinek térde amúgy is gyenge, szintén nem futhat, még ha egészen fiatal is. De mindenki járhat napi fél órát a maga tempójában. Ez egyben egy meditáció is.

Soha ne kampányszerűen kezdjünk fogyni, mert úgy több rosszat tehetünk, mint jót. Mindig életszemlélet váltás szükséges. Ennek alapja pedig az önismeret, majd magunk felvállalása, azaz a TUDATOS LÉT. Enélkül fogyni nem lehet. Bátran keressünk segítőket, támogató erőket.

A FOGYÁS NEM EGY KÚRA, HANEM MAGA AZ ÚT.Comments are closed.