1989, újragondolt forradalom Romániában

Akik átélték a romániai forradalomnak nevezett eseményeket, elmondhatják, senki sem tudta mi zajlik. Káosz mindenütt. A Temesvárról indult Ceausescu elleni mozgolódás hirtelen megfoghatatlan és érthetetlen fordulatot vett. Nem tudni helyenként ki lőtt kire és miért. A semmiből tűntek fel ismeretlen alakok és virtuális ellenséggel harcoltak. A televízió pedig az utcára hívta az embereket a forradalom megmentése céljából. Ez pedig emberáldozatokhoz vezetett. A gombaként, a semmiből kinőtt ismeretlen  célt szolgáló harcosok vezényszóra el is tűntek a semmiben.

Bár könyvek íródtak, elemzések születtek, de valójában senki sem tudta eddig még hitelt érdemlően megmondani, mi is történt valójában. Ma, több mint 25 évvel az események után a lakosság többsége megszavazná Ceausescut vezetőnek, ha az elindulhatna a választásokon.

Romániában új szelek fújdogálnak. Nagyon hatékonyan működik a korrupciót vizsgáló bizottság és bizony a volt miniszterek, állami tisztségviselők, volt kormánytagok sorra kerülnek bíróság elé a nem kis tételű visszaéléseik miatt, majd mennek börtönbe.

Ennek folytatása, hogy most újragondolják a forradalmat, annak valódi mivoltát. Teljes körű vizsgálatot indítanak, mert az a gyanú, hogy a Ceausescu diktátor bukása után a politikai elit, aki magához ragadta a vezetést, gyakorlatilag szándékosan gerjesztett polgárháborús helyzetet, szándékosan okoztak fegyveres harcokat, az embereket az utcára hívták a forradalom védelme érdekében, közben sokan haltak meg a műbalhéban. Emberiség ellenes bűncselekvény vádjával indult nyomozás ezen a téren.

Hogy jutnak-e igazi eredményre, azt nem tudni. Mikor az ember lelki beteg, ha meghal egy közeli hozzátartozója, vagy valamilyen komoly megrázkódtatáson megy át, a legjobb dolog amit tehet, ha kibeszéli. Lehet sosem tudja meg az igazságot, de legalább ki kell beszélni, mert megkönnyebbül ezáltal a lelke, gondolkodása. A bölcsesség nem más, mint kikristályosodott fájdalom.

Számos román film már foglalkozott évekkel ezelőtt is ezzel a témával, de most társadalmi szinten valósítják meg a terápiát.

A magyar nemzet sorsa is nagyon terhelt. Rengeteg dolgot kellene kibeszélnünk. De nem tesszük, még csak filmekben sem, ezért egyre jobban magába fordul a nemzet, mely agresszív viselkedéshez, a tolerancia hiányához, a másság el nem fogadásához és egyenesen gyűlölethez tud vezetni. Ez pedig mindig magában hordozza a tragikus történelmi lehetőségeket.Comments are closed.