Pszichoszomatikus orvoslás

Németországban ha egy daganatos beteg elutasítja a kemoterápiát, vagy a műtétet, a cukorbeteg a gyógyszert, stb., akkor nem fogják a hivatalos szervek a főtéren nyilvánosan megkövezni, szomszédai és ismerősei sem indítanak lelki terrort ellene, sőt a táppénzét sem tiltják le. Ugyanis Németországban az embernek joga van ahhoz, hogy maga döntse el, hogyan szeretne gyógyulni. Sok alternatív kórház létezik, vagy kórház hálózat, mely mind TB támogatott.

Azonban a legkomplexebb a pszichoszomatikus orvoslás. Ez egy kimondottan létező orvosi szak. Ilyen jellegű kórház hálózat is működik szerte az országban.

Egy ilyen kórházban dolgozó orvos elmondta, hogy a fent említett betegek, akik alternatív utat keresnek, ezekbe a kórházakba mennek, ami ott teljesen normális, hiszen adott a szabad választás lehetősége. A beteg nem csak hogy a számára elfogadható alternatív kezeléseket kapja, hanem foglalkoznak a betegsége lelki okaival. Ettől pszichoszomatikus ez az orvoslás. A betegnek megtanítják az önismeretet, megismertetik vele, hogy betegsége az ő életszemléletéből, gondolkodásmódjából fakad, és hogy a gyógyulás alapvető feltétele, hogy ő maga változzon. Amit nem tettek meg a szülők annak idején, vagy az iskola, azt most akár 40-50 évesen kell bepótolni. És ehhez komoly apparátus áll rendelkezésre. Életviteli menedzsmentnek is nevezhetnénk, mert nincs rá jobb magyar kifejezés. Olyanok is ide kerülnek, akik mondjuk tíz éve munkanélküliek és már elvesztek. Őket is megtanítják az önismeretere, értékeik felfedezésére és arra, hogy olyan célokat tűzzenek ki maguk el, mely számukra reális, hogy ne kergessenek illúziókat.

Ezek a kórházak teljes körű szolgáltatást nyújtanak. Így együttműködnek a munkaügyi központokkal is. Gondolnak azokra az egyedülálló emberekre, akiknek egyetlen társaságuk egy kutya, macska, és emiatt sosem tudnának eljönni. Az állatoknak külön szárban van kellő élettér. Hasonlóan sok egyedülálló anyuka, aki egy-két gyerekkel kerül a pszichoszomatikus orvoslás látókörébe, a gyerekek számára külön szárny áll rendelkezésre, ahol általában a környező Waldorf iskola biztosítja a foglalkozást.

Az itt dolgozó orvos elmondta, nem csak a betegekkel bánnak jól, hanem a munkahelyi légkör is hasonló. Nem a farok (adminisztráció) csóválja a kutyát, minden betegre jut idő és odafigyelés, mindez személyre szabottan. Cserébe az eredmények is csodálatosak. Az elért eredmények függvényében semmivel sem drágább ez az ellátás, mint bármelyik más.

Érdekes, hogy gyakran egy ilyen kórháztól nem messze van másik alternatív intézmény, mondjuk egy Paracelsus Krankenhaus, mely szintén országos hálózat, vagy sok sima kórházban működnek önálló alternatív osztályok. Valójában nagy a választék, mindenki tudása, hitrendszere, elképzelései szerint tud válogatni, és az ellátások TB támogatottak.Comments are closed.