Egyre inkább fizetős

Az Egyesült Államokban az egészségügyi ellátás, jellegét tekintve, leginkább magánkézben van.

Ez vonatkozik arra, hogy az orvos nem fix fizetésért dolgozik, hanem ahogy mi mondanánk vállalkozóként. Így történik meg az, hogy egy amerikai orvosi kongresszuson míg az európaiak a szünetben kávéznak, a helyiek leleteznek. Ugyanis napi 12 órát kell dolgozzanak ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű pontot szedjenek össze, melyért megfelelő mennyiségű pénzt kapnak majd. Ennek a betegre nézve is van következménye, minden beteg túl van diagnosztizálva, az indokoltnál sokkal több képalkotó eszközzel vizsgálják, az orvosok egymás közt küldözgetik a beteget, hogy minden orvosnak legyen munkája.

A másik aspektus, hogy rengeteg magánintézmény van, ahol nagyon kemény árak vannak. Amerikában az egészségügy pénzügyi vállalkozás, és ezt bátran be is vállalják.

Németországban is valamelyest hasonló a helyzet, bár az ottani TB támogatja a gyógyezres terápiákon túl az integratív orvoslást, antropozófus orvoslást, pszichoszomatikus orvoslást, stb. A magánrendelések részben TB támogatottak, részben fizetősek. Azonban az ORVOSNAK MAGÁNAK KELL BERUHÁZNIA A RENDELŐJÉBE, így köt vele szerződést a TB.

Valamikor a király felfegyverezte a hadseregét. Vett puskát, ruhát, lőszert, ennivalót és elküldte a katonákat harcolni. Ma a király megveteti kölcsönre a katonával a puskáját, ruháját, még jól meg is adóztatja, aztán elküldi harcolni. Még azon is meggazdagszik, mármint a király, aztán ha a katona elvérzett a harcban, vagy a törlesztésben, akkor azt mondjuk, nem értett az üzlethez.

Nálunk is sorra jelennek meg az orvosoknak szóló olyan EU-s ajánlatok, hogy vegyen fel kölcsönt rendelőre, autóra, eszközökre akár 600 millió forintért. Mindent ingyen, fedezet sem kell, majd ott az eszköz. Sőt, ha nővért alkalmaz, 9 hónapra vissza nem térítendő támogatást kap a bérre.

Nyugaton drága az orvosi ellátás. Németországban fordult elő, hogy kisebb kórházak nem tartanak saját MR berendezést, hanem kisebb magán központtal kötnek szerződést. Itt három személy tette össze kölcsöneit, és igyekszik kitermelni havonta a részleteket és még valahogy meg is élni. Így esik meg, ha bevisznek valakit, az első kérdés az, hogy ki fizet? A TB vagy ő maga. Azután jön a „Jó napot” köszönés, majd jöhet az MR vizsgálat. Viszont a lelet pontos és precíz.

Magyarországon is kísértetiesen hasonló kezd lenni a helyzet. Az államnak már nincs pénze beruházni, hát jöjjön a magántőke. Azonban aki a pénzért tesz, az előbb-utóbb a pénzért mindent megtesz.

A gyógyító tevékenységért valójában pénzt sem lehetne kérni. Mert természetellenes. Nem hogy adó legyen ezen a munkán. Egyszerűen átok ül azon a „gyógyító” munkán, amit pénzért tesznek. Átok ül mindkét félen, aki ebben részt vesz. Sőt, az államon is, aki ezen még keresni is akar. Nem is lesz sok eredménye az egésznek, de ezt látni is.

A világ globalizálódik. Begyűrűzött az a nyugati példa, hogy az átlag embernek esélye sincs egy élet alatt sem, hogy saját lakása legyen, úgy a mai 20-25 évesek az a generáció, akiknek már nálunk sem sok az esélye sem a fix munkára, sem a saját lakásra, de főleg nem nyugdíjra. Hasonlóan most gyűrűzik be az, hogy átlag ember nem tudja megfizetni az orvosi ellátást. Majd gondolkodhat azon, hogy lakbért fizet, vagy a magán MR vizsgálatot.

Miért van így? Mert egész értékrendünk természetellenes, és a madáchi falanszter korszak jellemzője a célszerűség. Csak az történik meg, ami célszerű. És most csak a profit célszerű. Az ember egyáltalán nem. Egy jó nagy hasraesés szükségeltetik, egy háború, vagy egy brutális nagy gazdasági csőd, egy modernkori kőkorszak, hogy aztán új értékrend szülessen.És ez már itt van, nem hogy karnyújtásnyira, hanem a karjainkban.Comments are closed.