Látni, már látjuk

A szokásos éves Világgazdasági Fórum előtanulmánya azt jelzi, gond van a kapitalizmussal. A gond maga a gazdaság zuhanása. Oka a tanulmány szerint egyfelől a gazdagok túlgazdagodása és ezzel együtt a szegények túlszegényedése. Ez igaz a munkahelyeken a főnök-beosztott körben, és társadalmi téren is. Ha a pénz kevés kézben összpontosul, és sokaknak nincs elég, akkor leáll a pénzáramlás a gazdaságban, hiszen hiába végtelenül gazdag valaki, nem tud napi szinten annyit költeni mint egy középszinten élő ország. Ha a hőlégballon fűtése egyre gyengébb, akkor először lassan veszít magasságából, majd később képes lezuhanni is. Itt a hő a felhajtóerő, míg a fogyasztói társadalomban a fogyasztás. A reklám egymagában kevés. Figyelem. A KAPITALIZMUS LOGISZTIKÁJA: A PÉNZ A VÉGÉN EGY KÉZBEN ÖSSZPONTOSUL. EZ GENERÁLJA A RENDSZER BUKÁSÁT IS.

Másfelől új elem is jelentkezett, a populista politika. Ez gátolja a gazdasági növekedést. Sőt, ellene hat, káoszt generál. Ez is, ahogy az előző pont, generálja a rendszer bukását.

Mit tesz az indián, ha megdöglik a lova? Leszáll róla és vesz egy másikat.

Mit tesz a modern társadalom, ha megdöglik alatta a gazdaság, az értékrend? Nem fogadja el. Ha megdöglött, legyen az a ló dolga. Legközelebb figyeljen jobban. Amúgy is azt képzeljük, hogy örökké fog élni, növekedni, egyre erősebb és szebb lesz. Hogy ő közben megöregedett majd kimúlt, az nem a mi dolgunk.

Fejlett társadalmak, ha látják, hogy az adott struktúra túljutott a csúcson, akkor struktúrát váltanak. Nem az a fejlett társadalom, amelyik minden tagjának több okostelefonja és laptopja van, mint saját gondolata, hanem az, amelyik érti a világ működését. Ezek a fejlett világok ismerik az univerzum szabályát, mely szerint, semmi sem növekszik örökké, mert egy idő után visszatér ellenkező előjellel, akár ha a végtelen jelen haladunk. De pont ilyen a hinta is, ha elég magasra lökjük, átfordul a felső holtponton, majd visszatért a hátunk felől, gyerekestől, nem kis meglepetést keltve, és sérülést. Ezért nincs örök gazdasági növekedés, mert visszatér gazdasági csődként. Ha annak idején a Római Birodalom a felső holtponton struktúrát vált, akkor ma is annak a birodalomnak egyik tartománya lennénk. Mivel nem csak hogy nem vették észre, nem is érdekelte őket, hogy a hódításoknak megfelelő struktúra nem felel meg a folyamatos fenntarthatóság szempontjából, ezért megbukott az a világ. SŐT, A BUKÁS UTÁN AZ EGÉSZ MÉLYEBBRE MENT, MINT KORÁBBAN VOLT. VISSZAMENTEK IDŐBEN TÖBB SZÁZ, AKÁR EZER ÉVET. Így lett a sötétek nevezett középkor, holott előtte az ógörög világ virágzott.

Fejlett társadalmak, mielőtt a holtponton visszakapnák értékrendjük ellenkezőjét, tudatosan struktúrát váltanak, így újra indul a játék. Fejlődésük olyan, mint amikor egy rugón felfele haladunk. Nem jönnek holtpontok, mert megfejlődik azokat.

A holtpont egy vízözön. Sumer idején fizikai, most más. Mindig a kor társadalmi értékrendjének, struktúrájának megfelelő vízözön jön, mely kényszerítő erővel bír. Most hiába jönne fizikai vízszint emelkedés, azt megoldanánk valahogy. De egy totális gazdasági összeomlás, egy hosszabb időszak internet és/vagy villany nélkül, igen markáns vízözön tud lenni, amelyik rendelkezik bizonyos kényszerítő erővel a változásokat illetően.

Ha nem megy önként, szép szóval, tudatosan, akkor erővel. A SORS már csak ilyen. Egyénileg és társadalmi szinten. És Noé bárkája? Noé virtuális bárkájára feljut az, akinek gondolkodás rugalmas és akiben működnek a moralitás erői, aki tudatos életet él.

Látni már látjuk a cunamit, de vajon teszünk-e érdemben valamit?

Két-három éven belül látjuk a választ is.

.

Megjegyzés

Sokáig a keleti blokk legsikeresebb társasjátéka volt a Gazdálkodj okosan. A játék lényege volt, hogy mindenki szépen gyarapodott, és az nyert, aki először szerzett meg mindent. Aztán jött a rendszerváltás. És jött az új játék. Monopoly. A játék lényege, hogy egyvalaki nyer, és mindenki másnak csődbe kell mennie, ráadásul egymás vagyonát, pénzét veszik el a játék során. 

,

Az USA az enneagram hármas karaktere, a versenyző, a kapitalizmus csúcsa. VOLT. Mert az a világ megbukott. Most a társadalom több mint fele 170 millió ember él állami pénzen (állami alkalmazott, segély, szociális ellátás) és esélye sincs, hogy kitörjön ebből a helyzetből. Sokan azért lesznek katonák, mert nincs más munkalehetőségük.  

.

Az USA erőssége a korlátlan lehetőségek, az amerikai álom, ami nem más, mint az önmegvalósítás lehetősége. Ott megeshetett az is, hogy egy hajléktalan talál egy fényképezőgépet a kukában, készít pár felvételt és az egyikkel ő lesz az év fotósa. Európában ez kizárt, lévén itt felső kapcsolatokkal lehetne nyerni, és nem egy hajléktalannak. Az önmegvalósítás, a korlátlan lehetőségek miatt ment minden európai tudós ki a tengeren túlra, és hozta a sikert magának és az Egyesült Államoknak. Azonban napjainkra már nem működik az önmegvalósítás, Kifulladt az amerikai álom. Így annak a világnak a hajtóereje szűnt meg létezni. Comments are closed.