Milyen lesz az élet 10 év múlva?

Társadalmunk jelen szakasza az individualizmus kora. Minden ember individuum, mint olyan nem lehet a falanszter korban divatos egyen iskola, egyen gyógyítás, egyen munkahely, egyen család elvet alkalmazni. Addigra mindez meg is bukik.

Társadalmunk sorsa például 10 év múlva az olyan oktatási rendszert támogatja, mely a gyermek individualitására épül, azaz személyre szabott. Hogyan bukik meg a mai iskolarendszer? Ezt majd az élet megoldja. Vagy az értékrenddel együtt bukik, vagy akkor mindenki alternatív iskolába adja gyermekét, vagy a kettő keveréke, vagy egy teljesen más úton. Az univerzum végtelenül leleményes, bízzuk csak rá. Lényeg, kis létszámú közösségben, személyre szabott oktatás jön.

Milyen lesz a gyógyítás 10 év múlva? Nem lesznek szuper kórházak. Csak az az ember gyógyul meg, akinek Énje fejlődik a betegség megoldása által. Csak az gyógyul meg, akinek változik, fejlődik az értékrendje, életszemlélete. Az emberek betegségük alkalmával elmennek olyan bölcsekhez, vagy kis létszámú bölcs közösségekhez tanulni, ahol tudatuk, tudatosságuk fejlődni fog, ezáltal gyógyulnak meg. Lehet ott élnek egy-két évet és közben meggyógyulnak. Olyan biztosan nem lesz, hogy bemegyek az orvosi rendelőbe és verem az asztalt, hogy már pedig engem gyógyítson meg az orvos, mert elég sok TB-t fizetek érte. Ez ma sem működik, de 10 év múlva, ezen már mindenki csak mosolyogni fog.

Milyen lesz a munkahely? Teljesen más mint ma. Mivel a túlélés múlik azon, hogy mindenki azt tegye, amihez ért, amiben könnyen sikeres tud lenni (a jelen kontraszelekció éppen ezt blokkolja), ezért nem annyira modern rabszolgaság lesz, mint inkább alkotó tevékenység. A SORS ALAPELVE, HOGY AMIHEZ ÉRT VALAKI AZ NEM EGY ADOTTSÁG, HANEM KÖTELESSÉG. MERT ARRA A TÁRSADALOMNAK SZÜKSÉGE VAN. Aki nem azt teszi, amihez ért, az maga szenved, másfelől a társadalomban hiány keletkezik. Ezen szabály elvén fog szerveződni a munka.

Milyen lesz a család? Nem térünk vissza a 100 évvel ezelőtti családmodellhez. Inkább laza kapcsolat lesz, ahol a két fél tudatosan tesz együtt a közösért. Ezzel együtt tudják, mi a nő társadalmi feladata és mi a férfié. 100 évvel ezelőtt a nők el voltak nyomva. Ma felszabadultak, azonban nem lévén más modell, lemintázták a férfiakat. Így a nők elférfiasodtak, ezzel együtt a férfiak elnőiesedtek. 10 év múlva kezd kicsit a helyére rázódni ez az egész, de egy olyan szinten, mely sokkal inkább a modern kor, sem mint a 100 évvel ezelőtti világ.

Milyen lesz a társadalom maga? Elég homogén, globális, kultúrák keveredése révén kialakul egy közös világ. Lesznek önálló közösségek, amilyen ma a Szilícium-völgy. Ennek mintájával érthető meg, hogy lesz a bölcsek közössége, a tudósok közössége, a harcosok közössége, az ipar közössége, és így tovább. Ezek nem elzárt országok, hanem a globális világban átjárható szigetek. Lesznek kulturális különbségek, gondolkodásbeli eltérések, de mindez nem számíz, ahogy már ma sem igazán. Mindenki megtalálja majd, az ő adottságaihoz legjobban illő életteret.

Milyen lesz a pénz 10 év múlva? Vagy akkor szűnik meg, töröljük még a gondolkodásunkból is, vagy már nem is lesz. Utolsó a svájci frank, majd arany, ezüst.

Milyen lesz a jogrendszer 10 év múlva? Valami teljesen más. A római jog valamikor régen felváltotta a morális jogrendszert. A mai római jog immorális. A társadalom életciklusa végén visszatér a kezdetekhez, ahogy minden másban is, csak magasabb szinten, mint amikor egy rugó spirálon haladunk felfele. Az élet elsöpri a római jogot és újra morális rend fog érvényesülni. Mai fejjel, sok mai ember számára ez meredek. De nem kell sokat várni, szinte mindenki meg fogja élni. ADDIG VISZONT JÓ, HA KIFEJLESSZÜK MAGUNKBAN A MORALITÁST.

10 év múlva nem nagyon lesz olyan, hogy bemegyünk egy hipermarketbe, ahol a világ minden részéről összehordott élelmiszerben turkálunk, fikázzuk az étel minőségét és az árát. Akkor alapelv lesz, hogy aki csak teheti, amilyen mértékben teheti, igyekszik saját magának megtermelni amit tud. Ezt kiegészíti a szűkebb közösség többlet termelése, majd a tágabb közösségé. Nem fog senki sem paradicsomot átrepültetni a fél világon, de nagy eséllyel új életformaként megjelenik a tanyára, falvakra épülő önellátó közösségek széles köre. Nyilván ez azzal is jár, hogy a nagy városodok pillanatok alatt veszítenek a zsúfoltságukból.

Igen, ez egy teljesen más világ. És még mennyi minden lesz másképp, ahogy ma azt el sem tudjuk képzelni. Mi van ma? Részlet a Túl az anyagon c. könyvből: „Omlik szét a világ alattunk. Olyan, mintha egy filmben, egy felhőkarcoló tetején állnánk, és fentről látjuk, ahogy alattunk apró darabokban hullik szét az egész építmény. Folyamatosan esnek ki darabok és nincs semmilyen eszközünk sem, hogy megállítsuk ezt a folyamatot. Ugyanakkor elmenekülni sem tudunk. Tehetetlenül kell végignéznünk, végigélnünk az egészet, nem tudván, mi lesz a vége. Nincs időnk sem megijedni, sem cselekedni. Ki vagyunk szolgáltatva az elemeknek. Akinek van valamilyen hite, abba kapaszkodik. Aki az anyagban hisz, markolja a korlátot, amíg még van korlát. Aki hisz a csodában, azzal még történhet csoda.”Comments are closed.